Σωματείο Vodafone: Μόνιμη τηλεργασία; Ας δούμε το δάσος και όχι το δέντρο

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

Μετά από σχεδόν 3 μήνες πλέον, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων στη Vodafone συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από το σπίτι, χωρίς να έχει ειπωθεί οτιδήποτε συγκεκριμένο από την εργοδοσία για την επιστροφή στα γραφεία. Αντί μιας πλήρους ενημέρωσης βλέπουμε διάφορα βιντεάκια που θέλουν να μας πείσουν πόσο ωραία είναι στην Vodafone και πόσο σπουδαία εργοδοσία είναι. Και σαν να μην έφτανε αυτό μας έθεσε ενώπιον ενός ερωτηματολογίου όπου καλούμαστε να απαντήσουμε αν θέλουμε να δουλεύουμε από το σπίτι ή από το γραφείο και πότε επιθυμούμε να επιστρέψουμε στα γραφεία. Ποτέ δεν είδαμε ερωτηματολόγια για το εάν επιθυμούμε να είμαστε εργαζόμενοι Vodafone ή επινοικιαζόμενοι, είτε αν μπορούμε να ζήσουμε με τον μισθό των 500-600 ευρώ που αμείβεται η πλειοψηφία των εργαζομένων στη Vodafone.

Η μέχρι τώρα εικόνα που σχηματίζεται είναι ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων προτιμά να δουλεύει από το σπίτι αυτή την περίοδο και αυτό είναι κάτι απόλυτα κατανοητό και φυσιολογικό καθώς ακόμα υπάρχει η ανησυχία και ο φόβος που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και το σοβαρό ενδεχόμενο –σύμφωνα με τους επιστήμονες– ενός δεύτερου κύματος το φθινόπωρο.

Αυτή η κατάσταση είναι το δέντρο. Γιατί εδώ δεν συζητάμε ή δεν πρέπει να συζητάμε για κάτι έκτακτο όπως μια σοβαρή πανδημία και τον κίνδυνο απώλειας ζωών. Συζητάμε για το αν θέλουμε να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε εργασιακό χώρο με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Και εδώ είναι το δάσος. Σε παγκόσμια κλίμακα εδώ και χρόνια μεθοδεύεται -ιδιαίτερα από τις πολυεθνικές- η στροφή στην τηλεργασία. Προφανώς δεν το κάνουν γιατί ενδιαφέρονται για την υγεία μας αλλά γιατί ενδιαφέρονται για την αύξηση των κερδών τους. 

Η πανδημία του κορωνοϊού ήταν μια χρυσή ευκαιρία για αυτές  να προωθήσουν το μοντέλο της τηλεργασίας σε μόνιμη και όχι σε έκτακτη βάση.

Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που προβάλουν όσοι συνάδελφοι είναι υπέρ της τηλεργασίας:

«Κερδίζω χρόνο και χρήματα, δεν με πιέζει το ίδιο ο προϊστάμενος»

Αυτά δεν ισχύουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στην πραγματικότητα πολλοί συνάδελφοι πλέον εργάζονται ακόμη περισσότερες ώρες, μεγάλο μέρος της εταιρείας στέλνει mail στις 7-8 το απόγευμα, έχοντας μετατρέψει σε εργάσιμο χρόνο τον χρόνο μετακίνησης από και προς την δουλειά, μην κερδίζοντας τίποτα στην ουσία χρονικά. Βέβαια ούτε λόγος για δήλωση υπερωριών.

«Κερδίζω χρήματα, αποφεύγω την μετακίνηση»

Ούτε αυτό ισχύει, καθώς δεν έχουμε σταματήσει να μετακινούμαστε με τα ΜΜΜ και άρα να βγάζουμε μηνιαία κάρτα. Όσοι μετακινούνται με ΙΧ γλυτώνουν την βενζίνη αλλά πληρώνουμε περισσότερα σε ρεύμα, κλιματιστικά (ειδικά το καλοκαίρι), ίντερνετ και άλλα έξοδα.

«Δεν με πιέζει ο προϊστάμενος».

Δεν ισχύει, καθώς την ίδια ή και περισσότερη πίεση ζούμε. Η εντατικοποίηση έχει αυξηθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, σε πλήθος τμημάτων, εν μέσω πανδημίας οι στόχοι έχουν αυξηθεί, οι προϊστάμενοι πετάγονται κάθε λίγο μέσα από το skype, και σαν να μην έφτανε αυτό σε όλο και περισσότερα τμήματα λένε πως θα στείλουν κάμερες ώστε «να βλέπονται στα meetings», όπως π.χ. δηλώθηκε πρόσφατα σε διάφορα τμήματα π.χ.στο VBC Connections.

Μια κάμερα στο σπίτι, είναι παράνομη και καταγράφει τα πάντα στον προσωπικό μας χώρο.

Επιπλέον όταν καλούμε στο τεχνικό τμήμα για προβλήματα με την σύνδεση μας, γίνονται παραινέσεις ώστε να μην χρησιμοποιήσει άλλος την γραμμή internet στο σπίτι, για να έχουμε «την κατάλληλη ταχύτητα».

Φτάνει σε τέτοιο σημείο η διοίκηση που αντί να παρέχει δωρεάν την σύνδεση internet στους εργαζομένους της σε καθεστώς τηλεργασίας, κάνει προώθηση-πωλήσεις σε πακέτα internet ακόμα και σε εμάς.

Από την άλλη η εταιρεία απαλλάσσεται από το κόστος διατήρησης γραφείων, υψηλούς λογαριασμούς ίντερνετ, ηλεκτρικό ρεύμα κοκ. Μας φορτώνει με επιπλέον έξοδα που αφορούν τις παραπάνω υπηρεσίες, χωρίς να μας αποζημιώνει για αυτά.Κυρίως όμως απαλλάσσεται από την υποχρέωση τήρησης του εργατικού δικαίου που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Οι συλλογικές συμβάσεις θα αντικατασταθούν από ατομικές. Οι απολύσεις, η εκ περιτροπής εργασία, η ενοικίαση εργαζομένων γίνονται ακόμα πιο εύκολες. Τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων (συνελεύσεις, σωματεία) υπονομεύονται ανεπανόρθωτα. Το δικαίωμα στην απεργία ουσιαστικά καταργείται. Με την δουλειά από το σπίτι χάνεται η συναδελφικότητα, η αλληλεγγύη, η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ συναδέλφων, η αίσθηση της συλλογικής πάλης και των κοινών συμφερόντων, το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα της συλλογικής έκφρασης.

Τα κρατικά όργανα ελέγχου πχ οι επιθεωρήσεις εργασίας αν δεν επιτελούσαν μία φορά σωστά το ελεγκτικό τους καθήκον μέσα στους οργανωμένους χώρους εργασίας, δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα αν ο καθένας και η καθεμία από εμάς δουλεύει από το σπίτι.

Αντίθετα εισβάλλουν στην ζωή μας: η κατάργηση του ωραρίου καθώς ο εργαζόμενος θα πιέζεται για αποτελέσματα στην δουλειά και θα δουλεύει πέρα από ωράρια στο σπίτι για να τα προλάβει, η έλλειψη κοινωνικοποίησης και το διαρκές τρέξιμο. Όσοι και όσες από μας δουλέψαμε αυτό τον καιρό με μικρά παιδιά στο σπίτι ή με άρρωστους γονείς καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι περάσαμε για να τα βγάλουμε πέρα.

Οι απολύσεις θα γίνονται μέσω skype και πλέον θα τις μαθαίνουμε λόγω των ανενεργών λογαριασμών στο skype.

Σταδιακά θα επιχειρήσουν να μας επιβάλλουν λογικές BIG BROTHER  για να μας ελέγχουν αν δουλεύουμε. Το παράδειγμα της εταιρείας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Teleperformance είναι αποκαλυπτικό:

«O μισθωτός θα διατηρεί τον διακριτό χώρο εργασίας στο σπίτι ήρεμο, τακτοποιημένο και χωρίς θορύβους. Ο μισθωτός συναινεί στην επιθεώρηση από τον εργοδότη κατά τη διάρκεια εργάσιμων ωρών, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης προειδοποίησης, του εξοπλισμού, της τήρησης των πολιτικών του εργοδότη και των διατάξεων υγιεινής και ασφάλειας…».

Αυτά προβλέπει μεταξύ πολλών άλλων η συμπληρωματική σύμβαση εργασίας που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Teleperfomance που περνούν σε καθεστώς τηλεργασίας. Δεν αφορά 10-20 εργαζομένους, αλλά πάνω από 5.000 που έχουν ήδη βγει σε τηλεργασία, ίσως το μεγαλύτερο για τα ελληνικά δεδομένα αντίστοιχο εγχείρημα πέρα από τις τράπεζες στη διάρκεια του μεγάλου lockdown.» www.efsyn.gr, 3/5/2020

Αυτό το μέλλον μας ετοιμάζουν. Σε αυτό το μέλλον σας καλούμε να αντισταθούμε και να πούμε όχι.

Το νομικό καθεστώς

Ο  νόμος 3846/2010 ορίζει ότι «αν στη σύμβαση περιέχεται συμφωνία για τηλε-ετοιμότητα, ορίζονται τα χρονικά της όρια και οι προθεσμίες ανταπόκρισης του μισθωτού». Έτσι, εξ’αντιδιαστολής προκύπτει ότι, εφόσον δεν υπάρχει σχετική συμφωνία, δεν υπάρχει υποχρέωση του εργαζόμενου για παροχή εργασίας.

 Σύμφωνα όμως  με αποφάσεις της κυβέρνησης προσωρινά ισχύει το εξής:

Παράταση δυνατότητας προσφυγής στο σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας

Η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει -με απόφασή του- ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο, με την παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 ΠΝΠ «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Α’55), ως ισχύει, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου, παρατείνεται, μέχρι και την 31η Μαΐου 2020

Επομένως μετά τις 31 Μαΐου δεν υπάρχει κανένας νόμος που να υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δεχτούν την τηλεργασία. Και βέβαια δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο στην τελευταία ΕΣΣΕ που υπογράψαμε στην εταιρεία το 2013.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή (εκτός της 9/6) για μερικούς και όταν συνάδελφοι ρωτούν πότε θα επιστρέψουν η μόνιμη απάντηση είναι «δεν ξέρουμε». Ακόμα και όσους έχουν ζητήσει την άμεση επιστροφή στα γραφεία, τους καλούν προϊστάμενοι, οι οποίοι προσπαθούν να τους μεταπείσουν.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι για όσους συναδέλφους/φισες η τηλεργασία είναι επιλογή ανάγκης, προσωρινή είναι απόλυτα σεβαστό. Άλλο όμως το δικαίωμα που πρέπει να υπάρχει σαν εξαίρεση και για συγκεκριμένες περιπτώσεις και άλλο η επιβολή που επιχειρείται να γίνει κανόνας.

Είναι διαφορετικό πράγμα τα έκτακτα μέτρα που επιβάλλει μια επιδημία και άλλο πράγμα η κατάργηση εργατικών κατακτήσεων 134 χρόνων όπως το τρίπτυχο 8 ώρες δουλειά – 8 ώρες ξεκούραση – 8 ώρες ελεύθερος χρόνος.

Να μην κάνουμε το σπίτι μας γραφείο. Να μην μάθουμε να δουλεύουμε νύχτα, Σαββατοκύριακα, να τσακωνόμαστε με τους δικούς μας για το ρεύμα και το γρήγορο ίντερνετ. Να μην συνηθίσουμε να διώχνουμε τα παιδιά μας από δίπλα μας γιατί μας ενοχλούν στην δουλειά. Να μην ανεχτούμε την υπεροπτική απάντηση του τμήματος προσωπικού «θα το δούμε σε δεύτερο χρόνο» όταν το Σωματείο μας έθεσε το θέμα της αποζημίωσης για τα έξοδα που κάναμε με την δουλειά από το σπίτι.

Η Vodafone είναι από τους κερδισμένους της πανδημίας. Αύξησε σημαντικά τα έσοδά της αυτό τον καιρό και έπιασε τους στόχους κατά 102-106% σύμφωνα με τις δηλώσεις των στελεχών. Από αυτά τα κέρδη πρέπει να δοθούν χρήματα για τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να δοθούν μπόνους αποζημίωσης για τα αυξημένα κόστη της εργασίας από το σπίτι.

Είμαστε ήδη στη δίνη μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Και όπως ήδη ξέρουμε από τις προηγούμενες οι εργαζόμενοι είμαστε τα συνήθη υποζύγια στους οποίους οι εργοδότες θα προσπαθήσουν να ρίξουν τα βάρη για να κρατήσουν αυτοί τα παχυλά και προκλητικά τους κέρδη.

Ας μην τους κάνουμε την χάρη. Έχουμε  ανάγκη ο ένας τον άλλο, ειδικά τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται. Ξεχωριστά ο καθένας και η καθεμία μόνοι μας, με τηλεργασία, από το σπίτι,  δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα. Μόνο συλλογικά μπορούμε να πιέσουμε και να πετύχουμε.  

Τηλεργασία σημαίνει απολύσεις, όπως γίνονται ήδη σε συναδέλφους, ειδικά με συμβάσεις στα τηλεφωνικά κέντρα, κατάργηση συλλογικότητας, δικαιωμάτων, συναδελφικότητας, είναι μαζική μορφή ελαστικής εργασίας.

  • Απαιτούμε άμεσα τη σταδιακή έξοδο και τον τερματισμό του καθεστώτος της μαζικής τηλεργασίας.
  • Οι εργαζόμενοι που απαιτούν την άμεση επάνοδο τους στους χώρους εργασίας να μην αποδέχονται τις αντιρρήσεις των προϊσταμένων τους και να ενημερώνουν το Σωματείο. Η κάθε άρνηση προϊσταμένου για τερματισμό της τηλεργασίας να αντιμετωπιστεί με καταγγελία και αντίστοιχες κινήσεις.
  • Να τηρηθούν όλα τα μέτρα υγιεινής, ασφαλείας και καθαριότητας στις εγκαταστάσεις και τα κτήρια της εταιρείας.
  • Άμεσα να καλυφθεί το κόστος της τηλεργασίας από τη διοίκηση με τη μορφή επιπλέον χρηματικής χορήγησης ικανής να καλύψει λογ/σμούς internet, ενέργειας κ.λπ.
  • Να μην αποδεχθεί κανένας συνάδελφος που θα εργαστεί από την οικία του μεθόδους big brother, όπως εγκατάστασης λογισμικού βιντεοπαρακολούθησης ή webκάμερας ή ειδικό συμφωνητικό / σύμβαση που θα περιορίζει την οικογενειακή του ζωή και γαλήνη. Να μην τολμήσει η διοίκηση να προχωρήσει σε παρόμοιες μεθόδους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα