Μονή Θεολόγου Λαμίας: Το Βατοπέδι της Δυτικής Αθήνας

Του Γιώργου Κασαμπαλάκου

Ένα άλλο Βατοπαίδι, το λεγόμενο Βατοπαίδι της Δυτικής Αθήνας, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Είναι ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, συγκρίσιμο με αυτό του Αγίου Όρους.

Το Βατοπαίδι της Δ. Αθήνας λέγεται Μονή Λαμίας και το βουνό που διεκδικείται λέγεται Ποικίλο Όρος. Μιλάμε για τον ορεινό όγκο που καλύπτει όλη την περιοχή, δηλαδή 7.000 στρέμματα στους δήμους Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Καματερού, Ιλίου. Από την έκταση αυτή, τα 4.000 στρέμματα (που είναι εκτός σχεδίου) θεωρούνται πευκόφυτη έκταση. Πρόκειται για τους πρόποδες της Πάρνηθας στην ουσία, αποτελώντας τον τελευταίο ίσως πνεύμονα ζωής στις ήδη υποβαθμισμένες γειτονιές μας.

Ιστορικό

Το 1928, για πρώτη φορά, η μονή Θεολόγου Λαμίας, διεκδίκησε από τους δήμους της περιοχής έκταση 300 στρεμμάτων σε περιοχή του βουνού, γνωστή ως ‘Κτήμα Πεύκα Βέρδη’. Τα «αποδεικτικά» στοιχεία που παρουσίασε η μονή είναι παρόμοια με τα χρυσόβουλα και τα πλαστά συμβόλαια που βλέπουμε στην υπόθεση Βατοπαιδίου. Αυτό οδήγησε τον εισαγγελέα Σανιδά να εκδώσει πόρισμα το 1990, με το οποίο κατήγγειλε τα συμβόλαια που παρουσιάζει η μονή Θεολόγου Λαμίας ως ‘πλαστά και αόριστα’.

Στο μεταξύ, η μονή μέσω των νομικών εκπροσώπων της, έκανε ό,τι μπορούσε για να εμφανιστεί ως ιδιοκτήτης και των 7.000 στρεμμάτων! Από το 1928 δηλαδή, τα 300 στρέμματα που διεκδικούσε τότε, αυγάτισαν 25 φορές περίπου…

Παρά το πόρισμα Σανιδά, οι ιδιοκτήτες οικοπέδου στην περιοχή ακόμα δεν μπορούν να μεταβιβάσουν, να χτίσουν ή να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους, αφού η μονή τους ζητά 15.000-20.000 ευρώ για να επιτρέψει την έκδοση οικοδομικής άδειας! Έχουν καταγγελθεί εκβιασμοί και απειλές εκ μέρους των εκπροσώπων της μονής απέναντι σε κατοίκους που αντέδρασαν στο πρωτοφανές αυτό χαράτσι.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους και οι δήμοι κινητοποιούνται κάτω από την αγανάκτηση των δημοτών, έρχεται το Συμβούλιο Δημόσιων Κτημάτων, υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, να παραχωρήσει 1028 στρέμματα του Ποικίλου Όρους στη μονή! Η υπογραφή του υφυπουργού, Δούκα, κοσμεί την πρωτοφανή αυτή μεθόδευση, που θυμίζει υπερβολικά το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Κι όμως, η μονή δεν υποχωρεί ούτε σε αυτόν τον συμβιβασμό εκ μέρους του υπουργείου και εξακολουθεί να διεκδικεί 7.000 στρέμματα!

Τελευταίες εξελίξεις

Στις 11 Νοέμβρη ξεκίνησε η εκδίκαση της αγωγής με την οποία η μονή Θεολόγου Λαμίας διεκδικεί 7.000 στρέμματα. Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εις βάρος της μονής εντυπώσεις, ο νομικός της εκπρόσωπος θέλησε να φανεί διαλλακτικός και "λογικός". Δήλωσε λοιπόν πρόθυμος να παραχωρήσει στο δημόσιο όσες εκτάσεις είναι "βουνό" και να κρατήσει τα "φιλέτα" που προσφέρονται για "οικόπεδα με θέα".

Βέβαια, η μονή γνωρίζει πολύ καλά πως από τα 7.000 στρέμματα που διεκδικεί, τα 4.000 είναι χαρακτηρισμένα ως πευκόφυτη έκταση. Κατανοώντας τις δυσκολίες να πάρει στην κυριότητά της τα στρέμματα αυτά, απλά επικεντρώνει στα υπόλοιπα 3.000 στρέμματα που δεν είναι δάσος και είναι και οικοδομήσιμα…

Μόνη λύση η συντονισμένη αντίδραση των κατοίκων

Το 2006 ο δήμος έκλεισε όλα τα σχολεία και τα εμπορικά καταστήματα, κάλεσε μάλιστα και τους γονείς και πραγματοποιήθηκε μια τεράστια διαδήλωση (περίπου 2.000 κάτοικοι) για τα δεδομένα της Πετρούπολης, που κατέληξε στο συμβολικό κλείσιμο της λεωφόρου Θηβών. Ήταν η απόδειξη πως αν υπάρχει πολιτική βούληση, ο κόσμος βγαίνει μπροστά για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του. Δυστυχώς, κάποια άλλη αγωνιστική κινητοποίηση τέτοιας εμβέλειας και οργάνωσης από τη μεριά του δήμου, δεν είδαμε.

Οι κάτοικοι της Πετρούπολης και των άλλων δήμων της περιοχής πρέπει να καταλάβουν πως η ανακίνηση του θέματος ΤΩΡΑ -με βασικό αίτημα το πέρασμα των εκτάσεων που διεκδικεί η μονή στο δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση- είναι μια χρυσή ευκαιρία να γίνει το θέμα γνωστό στο πανελλήνιο. Μόνο η συντονισμένη κοινή δράση όλων των κατοίκων της δυτικής Αθήνας μέσα από επιτροπές κατοίκων από τα κάτω, μπορεί να αποτρέψει το έγκλημα που πάει να στηθεί με τις πλάτες ρασοφόρων και μη μεγαλοκαταπατητών σε βάρος της ποιότητας ζωής μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα