Μολυσμένος αέρας στο Παλιό Λιμεναρχείο και όλο το Βόλο

Προκήρυξη του “Ξεκινήματος” στο Βόλο

Ξέσπασμα οργής από τους κατοίκους του Παλιού Λιμεναρχείου

«Πεθαίνουμε στη γειτονιά μας! Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε! Δεν πάει άλλο!» φώναξαν οι κάτοικοι του Παλιού Λιμεναρχείου στη μαζικότατη λαϊκή συνέλευση, με πάνω από 200 άτομα, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο την Κυριακή 4/2. Αιτία της έκρηξης ήταν το γνωστό ζήτημα της μεγάλης αερορύπανσης της περιοχής που προκαλείται από το λιμάνι (…). Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι καμιά νομοθεσία δεν τηρείται και τις τραγικές συνέπειες τις πληρώνουν οι ίδιοι: 43 θάνατοι από καρκίνο τα τελευταία 10 χρόνια και 10 σε εξέλιξη.

Υπεκφυγές από τους τοπικούς «άρχοντες»

Στη συνέλευση είχαν καλεστεί και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΟΛΒ. Δεν είπαν όμως τίποτα ουσιαστικό.

Μολυσμένη η ατμόσφαιρα του Βόλου

Το πρόβλημα να είναι πιο έντονο στο Παλιό Λιμεναρχείο αλλά αφορά ολόκληρη την πόλη. Γιατί συνολικά η ατμόσφαιρα του Βόλου είναι μολυσμένη. Η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων PM10, που οφείλεται στα καυσαέρια και τη σκόνη από φορτοεκφορτώσεις, ξεπερνά πολλές φορές τη μέρα τα επιτρεπόμενα όρια. Σύμφωνα με την εφ. Θεσσαλία τα όρια ξεπερνιούνται ως και 10 φορές τη μέρα όταν το επιτρεπόμενο όριο είναι να ξεπερνιούνται το πολύ 35 φορές το χρόνο! (…)

Υπεύθυνες οι βιομηχανίες και το λιμάνι

Ευθύνη για την κατάσταση δεν έχει μόνο το λιμάνι αλλά και οι μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής. Με πρώτη την ΑΓΕΤ που αρνείται να αντικαταστήσει την καύση πετ-κοκ και μαζούτ με το φυσικό αέριο γιατί όπως δήλωσαν οι διευθυντές της (Θεσσαλία 2/2/07) αυτό είναι πολύ ακριβό! Έτσι για χάρη των υπερκερδών της εταιρίας θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναπνέουμε μολυσμένο αέρα.

Υπεύθυνοι οι τοπικοί «άρχοντες»

Ευθύνες έχει και η τοπική αυτοδιοίκηση όπως και η κυβέρνηση. Γιατί δεν επιβάλλουν τα απαραίτητα περιβαλλοντικά μέτρα στη λειτουργία του λιμανιού και δεν κάνουν τακτικούς ελέγχους στις βιομηχανίες. Για παράδειγμα το ΥΠΕΧΩΔΕ επέβαλλε πρόστιμο μόλις 14.000 ευρώ επειδή διαπιστώθηκε ότι η ΑΓΕΤ αντί να καίει 100.000 τόνους πετ-κοκ το χρόνο έκαιγε παράνομα 150.000-200.000. Δηλαδή από 50% ως 100% περισσότερο από ότι προβλέπονταν!

Η κινητοποίηση μας είναι η μόνη λύση

Οι πολίτες του Βόλου δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα από τους τοπικούς «άρχοντες» ή την κυβέρνηση γιατί αυτοί εξυπηρετούν τόσα χρόνια τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και έχουν αποδείξει πως δεν ενδιαφέρονται για την υγεία μας. Όπως οι κάτοικοι του Παλιού Λιμεναρχείου θα πρέπει να οργανωθούμε και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε:

Άμεσα για το λιμάνι:

1.τα φορτηγά οχήματα να είναι καλυμμένα

2. η γεφυροπλάστιγγα να μεταφερθεί μακριά από τα σπίτια του Παλιού Λιμεναρχείου

3. το σκραπ και τα άλλα προϊόντα να μεταφέρονται σε κλειστές συσκευασίες ή να χρησιμοποιείται ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός (απορροφητήρες, κατάβρεγμα κλπ).

4. το λιμεναρχείο να πραγματοποιεί καθημερινούς ελέγχους και ο ΟΛΒ να επιβάλλει τις απαραίτητες κυρώσεις όταν γίνεται παρανομία

Για όλες τις βιομηχανίες:

1. να απαγορευτεί η χρήση πετ-κοκ και να χρησιμοποιήσουν όλοι άμεσα φυσικό αέριο

2. να πάρουν όλα τα μέτρα προστασίας περιβάλλοντος με φίλτρα κλπ

3. να εγκατασταθούν άμεσα σταθμοί μέτρησης της αερορύπανσης σε όλες τις γειτονιές

4. να πραγματοποιούνται καθημερινοί έλεγχοι και επιβάλλονται σκληρά πρόστιμα σε κάθε παράβαση.

η υγεία μας είναι πιο σημαντική από τα κέρδη τους!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα