Δεν φαίνεται να έχει τέλος η καταστολή ενάντια στο κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Στις 7 του Μάη, τουλάχιστον εβδομήντα φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις ενάντια στη σφαγή που συντελείται στη Γάζα, συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας αυταρχισμού ενάντια στο κίνημα. Πρόκειται για μια ευθεία επίθεση της κυβέρνησης Τραμπ στην ελευθερία της έκφρασης στα Πανεπιστήμια, αλλά και στο κίνημα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Πέρα από τις συλλήψεις και τη βία, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που αντιστέκονται αντιμετωπίζουν μέχρι και απελάσεις (αν δεν είναι πολίτες των ΗΠΑ). Μάλιστα ο Υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Ρούμπιο, δήλωσε πρόσφατα πως για όποιος/α συλλαμβάνεται στις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια και βρίσκεται στις ΗΠΑ με βίζα, τότε θα επανεξετάζεται το καθεστώς της παραμονής του.
Χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της ακραίας κατασταλτικής πολιτικής είναι ο απόφοιτος του Κολούμπια Μαχμούντ Καλίλ, ο οποίος κρατείται εδώ και μήνες σε φυλακή της Λουιζιάνα και κινδυνεύει με απέλαση από τις ΗΠΑ, επειδή είναι Παλαιστίνιος και συμμετείχε στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Γάζα το 2024. Κατά το διάστημα της κράτησής του γεννήθηκε το πρώτο του παιδί και δεν του επιτράπηκε καν να το δει, παρότι δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη κατηγορία εναντίον του. Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο The Press Project ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Κολούμπια Τζόζεφ Χάουλι, οι αρχές προσπαθούν να τον απελάσουν στη βάση ενός παλιού νόμου, ο οποίος προβλέπει (σύμφωνα με την ερμηνεία που του δίνουν οι αρχές) ότι οποιοσδήποτε απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ με βάση την άποψη του εκάστοτε Υπουργού Εξωτερικών μπορεί να απελαύνεται!
Τα πανεπιστήμια εκβιάζονται από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία παγώνει τη χρηματοδότησή τους αν δεν ανταποκριθούν σε μια σειρά απαιτήσεις της, από το πως θα προσλαμβάνουν εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό, μέχρι το τι θα διδάσκεται και τι όχι. Ανάμεσα στις απαιτήσεις αυτές είναι και η σκληρή στάση απέναντι στις κινητοποιήσεις για την Παλαιστίνη από τις πρυτανικές αρχές. Κάποια από αυτά συμμορφώνονται, όπως το Κολούμπια το οποίο προσαρμόζει προγράμματα σπουδών και κρατάει σκληρή στάση απέναντι στους φοιτητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Στον αντίποδα αυτής της στάσης, υπάρχουν πανεπιστήμια που αντιστέκονται παρά το πάγωμα της χρηματοδότησης. Ανάμεσά τους το Χάρβαρντ, το οποίο μάλιστα έχει προχωρήσει σε μήνυση ενάντια στην κυβέρνηση Τραμπ για το πάγωμα 2,3 δις δολαρίων που δικαιούται.
Η αντίσταση των φοιτητών και των φοιτητριών, αλλά και του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ είναι μια από τις πιο ελπιδοφόρες εικόνες του κινήματος αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Η αντοχή και η επιμονή του παρά τη σκληρή καταστολή, εμπνέει τα αντίστοιχα κινήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.