Μηχανολόγοι Μηχανικοί Κοζάνης : η υποχρηματοδότηση θαυματουργεί!

Η παιδεία αντιμετωπίζει μια σειρά απο προβλήματα τα οποία έχουν μια κοινή συνισταμένη: την υποχρηματοδότηση. Η κατάσταση αυτή πλήττει περισσότερο τα περιφερειακά πανεπιστήμια οποία στην πλειοψηφία τους ιδρύθηκαν για μικροπολιτικούς λόγους και μάλλον όχι και τόσο για την αναβάθμιση της παιδείας …

Στους Μηχ./Μηχ. του Π.Δ.Μ. (Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας) η υποχρηματοδότηση πραγματικά κάνει θαύματα! Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σχολή είναι το κτηριακό. Ουσιαστικά, το κτήριο μας είναι μία…πολυκατοικία που ενοικιάζει το Πανεπιστήμιο από ιδιώτη, δίνοντας σχεδόν τον μισό προϋπολογισμό του τμήματος κάθε χρόνο! Αμφιθέατρο έχουμε ένα, το οποίο ελάχιστα μοιάζει με αμφιθέατρο. Όλες οι άλλες αίθουσες έχουν το μέγεθος μιας μεγάλης σχολικής τάξης … Το πρόβλημα πρόκειται να οξυνθεί με την έλευση περισσότερων φοιτητών από του χρόνου, αφού η σχολή μετονομάστηκε και κατοχύρωσε τα επαγγελματικά της δικαιώματα πρόσφατα.

Τα εργαστήρια είναι, στην ουσία, ανύπαρκτα και, παρόλο που έχει βρεθεί κτήριο για την στέγαση τους, είναι μη εξοπλισμένο και δεν έχει δοθεί κανενός είδους χρονοδιάγραμμα στους φοιτητές για το πότε θα είναι λειτουργικά. Η έλλειψη καθηγητών είναι άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα που οδηγεί σε “λύσεις” όπως η συνδιδασκαλία με το άλλο πολυτεχνικό τμήμα της Κοζάνης. Ακόμα, η πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη είναι τόσο μικρή που ο χαρακτηρισμός “πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη” χάνει κάθε νόημα , όταν χρησιμοποιείται για να την περιγράψει. Επίσης, βιβλία Μαθηματικών δεν δόθηκαν στους πρωτοετείς, λόγω “λάθους” της διοίκησης … Για όλη αυτή την κατάσταση ο φοιτητικός σύλλογος σε συνέλευση που έκανε δεν αποφάσισε κάποια δράση. Έτσι πραγματοποιήσαμε συνέλευση οι πρωτοετείς και ορίσαμε εκπροσώπους που θα θέσουν τα ζητήματα μας στα όργανα του τμήματος.

Το τμήμα μας, όπως είναι φανερό, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Έχει σίγουρα και πολλά πλεονεκτήματα όπως ανθρώπινες συνθήκες παρακολούθησης, επαφή και επικοινωνία με τους καθηγητές, δωρεάν σίτιση για όλους κ.α.. Η παροχή όμως ουσιαστικής πανεπιστημιακής μόρφωσης προϋποθέτει και άλλα πράγματα. Γι΄ αυτό ζητάμε: 1)επάρκεια σε καθηγητές, 2)αξιοπρεπές κτήριο, 3)εργαστήρια, 4)σοβαρή βιβλιοθήκη και 5)φοιτητικές εστίες. Ο μόνος τρόπος να πραγματοποιηθούν τα αιτήματα αυτά, στην σχολή μας αλλά και σε όλες τις σχολές, είναι η δημιουργία ενός ισχυρού φοιτητικού κινήματος!

Αποστόλης Κωτούζας, Μηχ./Μηχ Π.Δ.Μ.

___________

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής