Array

Συγχώνευση Ολυμπιακής & AEGEAN: όλα για τους ιδιώτες

Αμέσως μετά την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και ιδιαίτερα το περασμένο φθινόπωρο είχε ξεσπάσει ένας «πόλεμος» ανάμεσα στην νέα, ιδιωτική πλέον, εταιρεία με στόχο τον έλεγχο περισσότερων προορισμών από τις 2 εταιρείες. Τα «καλά» του ανταγωνισμού ? Στην πραγματικότητα όμως ο ανταγωνισμός που σύμφωνα με όλα τα σχέδια εξυγίανσης ? ιδιωτικοποίησης της ολυμπιακής (τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ) θα ωφελούσε τους επιβάτες αλλά και θα απάλλασσε το κράτος από το φορτίο της ζημιογόνας ολυμπιακής κάθε άλλο παρά εκπλήρωσε το στόχο του.

Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα όπου ξαφνικά ο ανταγωνισμός μας τελείωσε και έχουμε τη δημιουργία ενός ισχυρού μονοπωλίου στο χώρο των αερομεταφορών μετά την απόφαση συγχώνευσης της νέας ολυμπιακής με την AEGEAN. Μπορεί η νέα εταιρεία να περιμένει την έγκριση της ΕΕ για να προχωρήσει αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα του Βγενόπουλου αυτή η έγκριση πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το εξοργιστικό στην όλη υπόθεση είναι βέβαια η στάση τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΕΕ. Όσο η ολυμπιακή ήταν δημόσια η ΕΕ αλλά και οι κυβερνήσεις για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός απαγόρευσαν την κρατική ενίσχυση στην εταιρεία και στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των αγορών η ολυμπιακή έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί. Κι έτσι έγινε. Η κυβέρνηση της ΝΔ και με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τότε έλεγε μεγάλα λόγια για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αλλά από τότε που είναι κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα, αφού άφησε στο δρόμο αρκετούς από τους εργαζόμενους, κυρίως τους συμβασιούχους χάρισε μία κερδοφόρα εταιρεία (με την προϋπόθεση ότι το κράτος πλήρωνε τις οφειλές του σ΄αυτήν) στον όμιλο της MIG. Σήμερα όμως που δημιουργείται ένα ιδιωτικό μονοπώλιο δεν τρέχει τίποτα ?

Εξίσου εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι το κράτος ποτέ δεν είχε δώσει τις επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές στη δημόσια ολυμπιακή και αυτό ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους των χρεών της εταιρείας. Από τη στιγμή όμως που ιδιωτικοποιήθηκε έχουμε επιστρέψει στις εποχές του Ωνάση όταν το κράτος πλήρωνε αμέσως τις επιδοτήσεις οι οποίες μάλιστα έφταναν τότε στο 70% του κόστους κάποιων δρομολογίων.

Έχουμε λοιπόν με τη συγχώνευση Ολυμπιακής και AEGEAN τη δημιουργία ενός ισχυρού μονοπωλίου το οποίο μάλιστα δε θα ρισκάρει σε καμία περίπτωση αφού το κράτος του εγγυάται χρήματα για τα πιθανά ζημιογόνα δρομολόγια. Πρόκειται για σκάνδαλο 1ου βαθμού. Ό,τι απαγορεύονταν για τη δημόσια ολυμπιακή επιβάλλεται για το ιδιωτικό μονοπώλιο.

Οι μάσκες έχουν πλέον πέσει. Σήμερα πάνω στα ερείπια της δημόσιας Ολυμπιακής και στις πλάτες των εργαζομένων, ολοκληρώνεται ένα βρώμικο παιχνίδι που έχει ένα και μόνο κερδισμένο: τα κέρδη των ιδιωτών. Αφού διέσυραν και κατέστρεψαν μία δημόσια επιχείρηση, τη χάρισαν στους ιδιώτες και τώρα τους επιδοτούν για να μην κινδυνέψουν τα κέρδη τους. Στην εποχή που η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους, ελέω κρίσης, να σφίξουν μέχρι σκασμού το ζωνάρι, τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, με την εγγύηση μάλιστα του κράτους αποτελούν πρόκληση για όλη την κοινωνία.

Σήμερα όσο ποτέ είναι ξεκάθαρη η ανάγκη της πάλης για δημόσιες, ασφαλείς , φθηνές και υψηλής ποιότητας μεταφορές προς όφελος της κοινωνίας και όχι για τα κέρδη των ιδιωτών.

_____

*περισσότερα για την ιστορία και την ιδιωτικοποίηση της ολυμπιακής δείτε παλιότερα άρθρα του Ξ στο www.xekinima.org (https://xekinima.org/archive/viewpaper.php?c=3&v=281, https://xekinima.org/archive/viewpaper.php?c=3&v=319 |https://xekinima.org/archive/viewpaper.php?c=3&v=315 κ.α.)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα