Μισθοί πείνας και σκληρή εργασία για τους μετανάστες

Της Άννας Τσελώνη

Σφυγμομετρήσεις και πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο μισθός των μεταναστών στην Ελλάδα είναι συχνά μικρότερος κι από τον μικρότερο για τους Έλληνες, ακόμη και όταν δουλεύουν 50 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο. Συγκεκριμένα, το Εθνικό Παρατηρητήριο Εργασίας μετά από έρευνα δηλώνει ότι το 52% των μεταναστών εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα, το 36% από 41-60 ώρες την εβδομάδα και οι υπόλοιποι πάνω κι από 60 ώρες!!

Οι αποδοχές για τους μετανάστες είναι πενιχρές. Ποιος μπορεί να ζήσει με 450-600 ευρώ το μήνα; Κι όμως, 33% των μεταναστών παλεύουν για να το καταφέρουν (και σίγουρα πολλοί Έλληνες στο πλάι τους), το 19% αυτών δήλωσαν πως αμείβονται με λιγότερα από 450 ευρώ το μήνα, ενώ μόνο το 26% παίρνουν 600-750 ευρώ.

Οι μετανάστες αποτελούν το 10% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας και προσφέρουν υπηρεσίες αρκετά υποτιμημένες ωστόσο ζωτικές (π.χ. οικοδόμοι, οικιακοί βοηθοί, πωλητές σε λαϊκές αγορές).

Σαφής είναι η τάση της πλειοψηφίας των Ελλήνων να αποδίδει στους ξένους ευθύνες για την ανεργία, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Παρόμοια έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών δείχνει το 50% του δείγματος να πιστεύει ότι οι μετανάστες «κλέβουν» τις δουλειές. Οι ερωτηθέντες ήταν όλοι ιδιοκτήτες μικρών ή μέτριων επιχειρήσεων. Οι οποίοι –τι ειρωνεία- παραδέχονταν (το 60%) ότι προσλάμβαναν μετανάστες στις δουλειές τους γιατί οι Έλληνες εργάτες δεν προσφέρονταν για τέτοιου είδους εργασίες.

Αν όλα αυτά δε μας πείθουν για την υπερεκμετάλλευση της εργασίας των μεταναστών, τότε τι άλλο;

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
403ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής