Μήπως μας ψεκάζουν… με θεωρίες συνωμοσίας;

Γιάννης Πιστιόλης
Μαρία Κουντούρη

Μια από τις διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας είναι αυτή που υποστηρίζει την ύπαρξη αεροψεκασμών σε όλο τον κόσμο με σκοπό τον έλεγχο και υποταγή του παγκόσμιου πληθυσμού, την διασπορά ασθενειών ή τον έλεγχο του καιρού. Όπως κάθε θεωρία συνομωσίας βασίζεται στην παρατήρηση ενός φαινομένου, όπως τα ίχνη που αφήνουν πίσω τους τα jet (αεριωθούμενα αεροσκάφη) και το ερμηνεύει σαν αποτέλεσμα μια υπόγειας, συνωμοτικής και οργανωμένης δράσης είτε κυβερνήσεων, είτε μυστικών υπηρεσιών.

Τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά της διασπορά αυτής της θεωρίας έχουν η Ελεύθερη Ώρα, το Kontra Channel κ.α. παρόμοιας αντίληψης ΜΜΕ. Ιδιαίτερα δημοφιλής φαίνεται να είναι η «θεωρία των αεροψεκασμών» και σε βουλευτές, όπως ο Μ. Βορίδης[1], ή ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χ. Παππάς[2]. Μάλιστα σε πρόσφατη δημοσκόπηση που βγήκε στο φως της δημοσιότητας, από την Metron Analysis για το Έθνος της Κυριακής[3], ο 1 στους 3 δηλώνει πως «μας ψεκάζουν».

Τι υποστηρίζει η “θεωρία” των αεροψεκασμών

«Ψεκάζουν συστηματικά την ατμόσφαιρα με χημικές ουσίες εξαιρετικά τοξικές και ιδιαίτερα βλαβερές για την σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου». Αυτό δηλώνουν οι υποστηρικτές της θεωρίας των αεροψεκασμών. «Απόδειξη» της παραπάνω αντίληψης αποτελούν οι «χημικές ουρές» (chemtrails) που αφήνουν πίσω τους, δεκάδες αεροπλάνα καθημερινά. Οι λευκές ουρές δεν σβήνουν αλλά επεκτείνονται. Λένε ότι τα νανοσωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα μέσω των ψεκασμών, προσκολλούνται στους νευρώνες, με τέτοιο τρόπο ώστε να καταφέρουν να ελέγξουν τον ανθρώπινο νου.

Οι υποστηρικτές της ανωτέρω άποψης, κάνουν τη σύνδεση και με το HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) το οποίο είναι μια ερευνητική εγκατάσταση στην Αλάσκα που χρηματοδοτείται από τον στρατό των ΗΠΑ. Ισχυρίζονται ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να επηρεάζουν το κλίμα και ταυτόχρονα τις τύχες των κρατών που δεν συμμορφώνονται. Οπότε αν, για παράδειγμα, «στείλουν» μια απίστευτη περίοδο ξηρασίας σε ένα συγκεκριμένο κράτος μέσω του HAARP και των ψεκασμών, το κράτος αυτό θα αναγκαστεί να υποκύψει στις πιέσεις τους[4].

Οι οπαδοί των αεροψεκασμών αναφέρουν ότι για να λειτουργήσει η τεράστια αυτή η συσκευή η οποία αποτελείται από αμέτρητες κεραίες, πρέπει η ατμόσφαιρα να είναι ιονισμένη. Δηλαδή ψεκασμένη με χημικές ουσίες. Ψεκάζουν δηλαδή βάριο, αλουμίνιο, στρόντιο και άλλες βλαβερές ουσίες ώστε να μπορέσουν:

α) ελέγξουν ή να τροποποιήσουν τον καιρό

β) να καταστεί δυνατή η λειτουργία του HAARP

γ) να πετύχουν τον έλεγχο της ανθρώπινης συνείδησης, με τελικό σκοπό να καταστείλουν το ανθρώπινο μυαλό.

Κατά την θεωρία τους τα αέρια αυτά μολύνουν τον ουρανό και τα τρόφιμα. Βάσει των παραπάνω επιχειρημάτων τους, αυτή είναι και η αιτία που υποφέρουμε από πονοκεφάλους, καθώς και ότι η κατάθλιψη προέρχεται από τα διαρκή ψεκασμάτα που δεχόμαστε με δηλητηριώδεις ουσίες. Τέλος, η επιχειρηματολογία τους αναφέρει πως ακόμα και τα επιβατικά αεροπλάνα χρηματοδοτούνται, για να συμμετέχουν στους αεροψεκασμούς.

Τι πραγματικά ισχύει;

Αλλά ας δούμε μερικά στοιχεία που μπορούν να ανατρέψουν τους παραπάνω ισχυρισμούς: Τα επιβατικά καθώς και τα πολεμικά αεροπλάνα από τους κινητήρες τους εξάγουν ζεστό καυσαέριο. Τα αεροπλάνα αυτά, σχεδόν αμέσως μετά την απογείωση τους, ανεβαίνουν σε ύψος ανώτερο των 25.000 ποδιών. Η εξωτερική θερμοκρασία σε ένα τέτοιο ύψος κυμαίνεται από -30 ως -50 βαθμούς κελσίου. Ο αέρας αποδεδειγμένα σε αυτό το ύψος είναι ψυχρός και υγρός. Εάν λοιπόν αναμειχθεί ο ψυχρός αέρας με το ζεστό καυσαέριο από το αεροπλάνο, έχει σαν αποτέλεσμα τον σχηματισμό ιχνών συμπύκνωσης – στα αγγλικά contrails – ή για να το πούμε ακόμα πιο απλά, τον σχηματισμό λευκών ουρών.[5] Πρόκειται δηλαδή – όπως αναφέρει η πολεμική αεροπορία και οι επιστήμονες – για συμπύκνωση υδρατμών, ένα καθόλα φυσικό φαινόμενο το οποίο οφείλεται στα μεγάλα ύψη που πετούν τα επιβατικά αεροπλάνα και στις ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν. Τα ίχνη αυτά, οι λευκές ουρές, έχουν μεγάλο πάχος και είναι εμφανή για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα, ανάλογα πάντα με τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας στο ύψος πτήσης.

Μπορούν να γίνουν τέτοιοι αεροψεκασμοί;

Ας θέσουμε λοιπόν μερικά ερωτήματα:

Είναι δυνατόν λοιπόν να μας ψεκάζουν ιώσεις και άλλες αρρώστιες από το τόσο ψηλά; Οι ιοί δεν θα έφταναν καν ως εδώ. Φανταστείτε ότι οι ψεκασμοί για το δάκο και τα κουνούπια, πραγματοποιούνται από1.000 με 2.000 πόδια ύψος. Γιατί οι «σκοτεινές δυνάμεις» να επιλέξουν να μας αποκοιμήσουν, ψεκάζοντας μας από τόσο ψηλά, αφού είναι αμφίβολο ότι θα μας επηρεάσουν;

Αν είναι μια τόσο καλά οργανωμένη συνομωσία γιατί δεν επιλέγουν να μας ψεκάζουν μόνο το βράδυ, ώστε να μην αφήνουν ίχνη;

Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι οι πτήσεις όλων των αεροσκαφών εγκρίνονται και ελέγχονται. Θα υπήρχε ποτέ περίπτωση να εισέλθει αεροπλάνο στον εναέριο χώρο μιας χώρας για άλλη δραστηριότητα και να μην κινητοποιηθεί άμεσα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ή ακόμα και ο στρατός, τη στιγμή που ένα αεροπλάνο είναι ορατό σε 2 ή περισσότερα αεροδρόμια- ραντάρ και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας γνωρίζουν όλα τα στοιχεία για το αεροπλάνο που βλέπουν στο ραντάρ; Όλοι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είναι πληρωμένοι και συμμετέχουν στη συνομωσία;

Αν μας ψεκάζουν πως γλιτώνουν αυτοί που μας ψεκάζουν; Δεν κινδυνεύουν και αυτοί; Γιατί δεν είναι και συχνό το φαινόμενο να βλέπουμε άτομα να κυκλοφορούν με μάσκες για την προστασία τους από τους αεροψεκασμούς.

Τέλος για το αν οι υποτιθέμενοι αυτοί αεροψεκασμοί επιδρούν στον έλεγχο της ανθρώπινης συνείδησης, ας δούμε το παρακάτω timeline: http://johnbeieler.org/protest_mapping/. Σε αυτό φαίνονται οι διαδηλώσεις και οι διάφορες κινηματικές διαδικασίες ανά τον κόσμο από το 1979 μέχρι και το 2013 και για κάθε μια εμφανίζεται μια κουκίδα! Ακόμα και αν μας ψεκάζουν λοιπόν, είναι φανερό ότι δεν πιάνει, μιας και ο κόσμος συνεχίζει ανά περιόδους να εξεγείρεται!

Καμία επιστημονική απόδειξη!

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της θεωρίας αυτής είναι η παντελής έλλειψη επιστημονικής απόδειξης! Οι μόνες «επιστημονικές» αποδείξεις της θεωρίας που μπορέσαμε να βρούμε είναι:

  • οι εξετάσεις αίματος μια κυρίας όπου και βρήκε ότι τα βαρέα μέταλλα ήταν σε υψηλή περιεκτικότητα στο αίμα της[6]

  • οι αναλύσεις από τα ιζήματα του βυθού μιας λίμνης όπου υπήρχαν επίσης αυξημένα επίπεδα συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων[7]

Και οι δυο «αποδείξεις» της «θεωρίας» είναι έωλες! Στην πρώτη περίπτωση οι εξετάσεις αίματος δεν μπορούν να αποτελέσουν απόδειξη μιας και αυτά τα βαρέα μέταλλα στο αίμα θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα του τρόπου ζωής της συγκεκριμένης κυρίας (περιβαλλοντικές οργανώσεις εδώ και χρόνια καταγγέλλουν ότι σε πολλά τρόφιμα εντοπίζονται βαρέα μέταλλα λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής πολλών περιοχών). Στην δεύτερη περίπτωση, στα ιζήματα του βυθού μιας λίμνης μπορούμε να βρούμε στοιχεία, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν εκεί εδώ και χιλιάδες χρόνια!

Σε πολλές περιπτώσεις οι θιασώτες αυτής της θεωρίας καταφεύγουν στη χρήση του photoshop για να πείσουν για την ύπαρξη αεροψεκασμών, μιας και ακολουθούν τη διαδικασία «αν δεν υπάρχουν τεκμήρια, μπορούμε να τα κατασκευάσουμε!»[8], [9] ή παίρνουν πραγματικά γεγονότα και τα παρουσιάζουν με το δικό τους τρόπο, όπως την ύπαρξη αεροσκαφών σε προ-παραγωγική φάση με βαρέλια με νερό που χρησιμοποιούνται για να προσομοιώσουν επιβάτες όταν κάνουν τεστ και ελέγχους σε μια ποικιλία συνθέσεων βάρους και ισορροπίας στο αεροσκάφος κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών πτήσεων[10], [11], και τα παρουσιάζουν σαν αεροπλάνα που κάνουν αεροψεκασμούς!

Ας αφήσουμε τις ιστορίες για αγρίους!

Η επιτυχία της θεωρίας αυτής, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, έχει να κάνει ως ένα βαθμό και με την ύπαρξη της οικονομικής κρίσης και την μέχρι στιγμής αποτυχία του κινήματος να ανακόψει την επίθεση που δέχεται η ελληνική κοινωνία. Η απογοήτευση, τα μπερδέματα και το γενικότερο κλίμα υποχώρησης γεννάει μια κατάσταση που ακόμα και τα πιο ακραία σενάρια, όπως το ότι μας ψεκάζουν, είναι αρκετά δημοφιλή, γιατί προσφέρουν μια πολύ εύπεπτη απάντηση. Είναι πολύ εύκολό να λες ότι μας ψεκάζουν και για αυτό κανένας δεν αντιδρά, παρά να προσπαθείς να αλλάξεις την κατάσταση ακόμα και σε περιόδους πτώσης του κινήματος!

Η Αριστερά οφείλει να εξηγεί και να ξεδιαλύνει τέτοιες θεωρίες συνομωσίας, γιατί πέρα από αυτούς που «εμπορεύονται» τέτοιες θεωρίες, υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν γιατί νοιώθουν απογοήτευση και οργή. Αυτό το μπέρδεμα αξιοποιεί η ακροδεξιά η οποία αξιοποιεί τις θεωρίες συνομωσίας για να προωθήσει τη δικιά της ατζέντα. Εμείς θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα επιστημονικά τεκμήρια που έχουμε στη διάθεση μας και να απαντήσουμε λογικά και με κατανόηση για τα όποια μπερδέματα και παρανοήσεις υπάρχουν επί του θέματος. Πάνω από όλα όμως η Αριστερά πρέπει να προσφέρει μια κατανοητή και πειστική εξήγηση στα ερωτήματα «πως φτάσαμε ώς εδώ;», «τι φταίει;» και «τι μπορεί να γίνει;». Μόνο πείθοντας τους εργαζόμενους για μια άλλη, σοσιαλιστική προοπτική για την κοινωνία μπορούμε να τελειώσουμε μια και καλή με την ιστορική καθυστέρηση.

____________
1 http://www.voridis.gr/?q=node/781
2
http://xristospappas.blogspot.gr/2013/01/blog-post_2974.html
3 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63902020
4 http://www.youtube.com/embed/xzpVJo6AF5E
5 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%B9%CE%BB
6
http://www.youtube.com/watch?v=D4-q49_56Y0
7 http://ellinikahoaxes.blogspot.gr/2013/06/blog-post_23.html
8 http://ellinikahoaxes.blogspot.gr/2013/12/blog-post_8566.html
9 http://ellinikahoaxes.blogspot.gr/2013/11/blog-post_8.html
10 http://ellinikahoaxes.blogspot.gr/2013/11/blog-post_18.html
11 http://ellinikahoaxes.blogspot.gr/2013/11/hoax_15.html

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα