Array

Μικρά αλλά σημαντικά

ο μεγάλος αδερφός … πάει Γερμανία

Μια νέα ιδέα φακελώματος ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την αρχή του 2010 στη Γερμανία. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας τράπεζας δεδομένων και ενός υπερυπολογιστή στον οποίο θα αποθηκεύονται αυτά τα δεδομένα. Ο υπολογιστής αυτός, που έχει ονομαστεί ELENA (από τα αρχικά των λέξεων Εlektronischer Εntgeltnachweis, που σημαίνει ηλεκτρονική τεκμηρίωση μισθού), περιέχει όλα τα προσωπικά δεδομένα όλων των εργαζομένων στη χώρα. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία-παρακαταθήκη της κυβέρνησης Σρέντερ που ψηφίστηκε το 2002, όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν στην κατοχή τους μια κάρτα σαν τις πιστωτικές, την οποία θα χρησιμοποιούν για να πάρουν κάποιο επίδομα. Από το 2012 οι γερμανικές υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δεδομένα του ΕLΕΝΑ για να αποφασίζουν αν θα καταβάλουν ή θα αρνούνται να χορηγούν τα διάφορα επιδόματα που ζητούν εργαζόμενοι. Στον ηλεκτρονικό όμως φάκελο του κάθε εργαζόμενου θα υπάρχουν και στοιχεία όπως πόσες μέρες έχει αρρωστήσει, αν συμμετείχε σε απεργίες, αν είναι μέλος σωματείου ή όχι. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου VERDI Φρανκ Μπσίρσκε, «Με όλα αυτά τα στοιχεία, η κατάχρηση του συστήματος μοιάζει να είναι ήδη προγραμματισμένη».

Κλείσιμο και χιλιάδες απολύσεις για τη SAAB

Η ιστορική σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία SAAB είναι πλέον παρελθόν, μετά την ανακοίνωση της μητρικής General Motors για το οριστικό κλείσιμο της θυγατρικής της. Οι εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους φτάνουν τους 3500, αν υπολογίσουμε και αυτούς στο δίκτυο διανομής και πωλήσεων ξεπερνούν τους 8000. Η ιστορία του κλεισίματος της SAAB είναι ενδεικτική για το τι σημαίνει κρατική επιδότηση σε μια μεγάλη πολυεθνική, όπως τη GENERAL MOTORS. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση Μπους όσο και αυτή του Ομπάμα, έχουν χαρίσει πάνω από 15 δις δολλάρια στον γίγαντα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση. Μάλιστα η νέα GENERAL MOTORS ανήκει κατά 62% στο κράτος! (ΤΑ ΝΕΑ 21/12/09) Όπως φαίνεται όμως από τις εξελίξεις, αυτό δεν εμπόδισε τα χρήματα του κράτους να πάνε σε τσέπες μεγαλοστελεχών αντί για την κάλυψη των τεράστιων μαύρων τρυπών. Το παράδειγμα της GENERAL MOTORS δείχνει χαρακτηριστικά ότι αυτού του τύπου οι κρατικοποιήσεις εκτός από προσωρινές σημαίνουν και ότι απλά δίνεις κρατικά κονδύλια σε golden boys.

Αλιεργάτες Νέας Μηχανιώνας

Οι 230 αλιεργάτες της Νέας Μηχανιώνας, αιγυπτιακής καταγωγής, βρίκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό από την αρχή της χρονιάς. Αιτία η μεγάλη μείωση μισθών που έχουν υποστεί, αφού από 1200 ευρώ τώρα παίρνουν 300-400 κατά μέσο όρο. (Ριζοσπάστης 5/1/10) Η μείωση αυτή, την οποία έχουν επιβάλει οι ιδιοκτήτες των αλιευτικών σκαφών, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, όπως υποστηρίζουν οι πλοιοκτήτες. Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα όπου η οικονομική κρίση γίνεται άλλοθι για περικοπή μισθών. Οι αλιεργάτες καταγγέλουν ότι το κλαδικό σωματείο αλιεργατών (του οποίου η διοίκηση είναι ΠΑΣΚΕ) όχι μόνο δεν στήριξε τους Αιγύπτιους συναδέλφους τους στα δίκαια αιτήματά τους αλλά υιοθέτησε ρατσιστική στάση, λέγοντας ότι όσοι δεν είναι Έλληνες πρέπει να γυρίσουν στη χώρα τους και ότι όλοι οι άραβες είναι τρομοκράτες! Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες έχουν δημιουργήσει ξεχωριστό δικό τους σωματείο, με το οποίο παλεύουν για να ξαναγυρίσουν στο ΙΚΑ, αφού στον ΟΓΑ που τους είχε εντάξει η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν καλύπτονταν για εργατικά ατυχήματα.

Γιώργος Κασαμπαλάκος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα