Μικρά αλλά… σημαντικά εργατικά νέα

Αναστολές υγειονομικών

Δεκάδες συνδικαλιστές υγειονομικοί υπογράφουν κείμενο διαμαρτυρίας για την παράταση αναστολής εργασίας για όσους συναδέλφους τους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19. Την ίδια ώρα που τονίζουν τη θετική συμβολή των εμβολίων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, χαρακτηρίζουν εκδικητική και εντελώς αδικαιολόγητη την απομάκρυνση των συναδέλφων τους, καθώς εμβολιασμένοι και μη συνεχίζουν να μολύνονται και να μεταδίδουν τον ιό. Η απόφαση της κυβέρνησης δεν γίνεται με υγειονομικά κριτήρια, αλλά προσπαθεί να μετατρέψει τους υγειονομικούς σε εξιλαστήρια θύματα, την ώρα που δεν καλύπτονται τα τεράστια κενά του ΕΣΥ, στρώνοντας παράλληλα το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση και εργολαβιοποίηση των δημοσίων νοσοκομείων.

Απόλυση διανομέα στη Θεσσαλονίκη

Στις 9 Μαΐου η εργοδοσία της ψαραγοράς «ΘΑΛΑΣΣΑ» απέλυσε εκδικητικά τον διανομέα Γ.Δ., ο οποίος εργαζόταν στο συγκεκριμένο κατάστημα από το 2018, χωρίς ποτέ να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα! 

Η πραγματικότητα είναι ότι ο εργαζόμενος διεκδικούσε συνεχώς τα νόμιμα δικαιώματα του και μάλιστα είχε προβεί σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη καταβολή των Μέσων Ατομικής Προστασίας, την πληρωμή βενζίνης για τη μοτοσυκλέτα όπως ορίζει ο νόμος 4611/2019 αρ.56, διαφορές δεδουλευμένων κτλ.  

Μάλιστα ο εργοδότης είχε επιχειρήσει να απολύσει και πριν τρία περίπου χρόνια τον εργαζόμενο, αλλά μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα και του Συνδικάτου, υποχώρησε. 

Είναι χρέος μας να στηρίξουμε τον συγκεκριμένο εργαζόμενο όπως κι όλους τους διανομείς που αρνούνται να συμβιβαστούν με μια γενική πρακτική των εργοδοτών που έχοντας τις πλάτες της κυβέρνησης παραβιάζουν συνεχώς την εργατική νομοθεσία, απολύοντας όσους εργαζόμενους διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματα τους!  

Υπογραφή ΣΣΕ για τους λιμενεργάτες της Cosco

Τελευταίο αλλά πιο σημαντικό νέο είναι η δικαίωση του αγώνα των λιμενεργατών στις προβλήτες της Cosco στον Πειραιά, καθώς μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις και απεργίες κατάφεραν να υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι αγώνες του τελευταίου διαστήματος είχαν να κάνουν με τη διεκδίκηση ικανοποιητικών αυξήσεων, ένταξη όλων στα βαρέα και ανθυγιεινά, τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης κλπ. Ήταν ένας αγώνας που στηρίχθηκε από το πλατιά στρώματα της κοινωνίας, ειδικά μετά τα πολλαπλά ατυχήματα και την αποκάλυψη των συνθηκών εργασίας. Η εκπλήρωση των αιτημάτων τους που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυξήσεις πάνω από 10% και άλλες παροχές, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι αγώνες μπορούν να είναι νικηφόροι και να φέρνουν αποτελέσματα, αρκεί να είναι καλά οργανωμένοι, να έχουν μαζικότητα, διάρκεια και μαχητικότητα!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα