MIG εναντίον Τσίπρα

Του Τάκη Γιαννόπουλου

Πρόκληση πρώτου μεγέθους!

Η κίνηση του επικεφαλής του επιχειρηματικού ομίλου MIG Α. Βγενόπουλου να κάνει αγωγή 1.000.000 ευρώ στον πρόεδρο του ΣΥΝ Α. Τσίπρα αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους. Ο στόχος του δεν είναι να φιμώσει γενικά τον πολιτικό κόσμο αλλά την αριστερά. Ο Αλογοσκούφης είναι αυτός που του ”έκοψε το δρόμο” με έκτακτη τροπολογία για τον έλεγχο του ΟΤΕ όπου η MIG κατείχε το 19.6% των μετοχών, αλλά με τον Τσίπρα τα έβαλε δήθεν γιατί δεν έχει βουλευτική ασυλία ενώ οι άλλοι έχουν.

Όμως ο «εκφραστής» 52.000 εργαζομένων στην MIG που δήθεν ανησυχεί για την υπόληψη και την τιμή τους – αλλά όχι για τις εργασιακές τους σχέσεις και τους μισθούς τους – θα μπορούσε να καταθέσει μήνυση σε στελέχη και άλλων κομμάτων που δεν είναι βουλευτές ή να ζητήσει άρση της ασυλίας σε βουλευτές έστω συμβολικά.

Όμως το πρόβλημα του Βγενόπουλου δεν είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Με το ΠΑΣΟΚ έκανε δουλειές την «χρυσή» εποχή του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου όταν από το πουθενά και μέσα σε 2 χρόνια (1999-2000) συγκέντρωσε πάνω από 100 δις. δραχμές!

Έπειτα επί ΝΔ απέκτησε σταδιακά το 19.6% του ΟΤΕ το οποίο παραχώρησε στην γερμανική Deutsche Telecom (DT) με αξία μετοχής 6 – 7 ευρώ πιο ακριβά από την τρέχουσα τιμή (26 έναντι 18-19 ευρώ) ακριβώς λόγω της προοπτικής του ελέγχου του ΟΤΕ από την DT με την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης που κατά τα άλλα αντιδικούσε με τον Βγενόπουλο.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Βγενόπουλος να βάλει στα ταμεία του μίζα 200.000.000 ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο να ξεπουλήσει κυριολεκτικά μιας στρατηγικής σημασίας κερδοφόρα επιχείρησή του.

Το deal αυτό απειλείται από την δράση και τις αποκαλύψεις της αριστεράς. Καθώς το ΚΚΕ έχει πάψει εδώ και πολλά χρόνια να αποτελεί φόβητρο για το κατεστημένο, τα βέλη του Βγενόπουλου και της Marfin Investment Group (MIG) στρέφονται στον πρόεδρο του ΣΥΝ και ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ που λόγω της δυναμικής απήχησης και του ριζοσπαστισμού που παρουσιάζει ανησυχεί νεόκοπους καπιταλιστές σαν τον Βγενόπουλο που θέλουν να πάρουν το πάνω χέρι στο σύστημα και για αυτό άλλωστε διεκδικεί σήμερα τον ΠΑΟ, αύριο κάποιο ΜΜΕ, όπως κάθε σώφρων επιχειρηματίας.

Ο Βγενόπουλος παίζει με τις λέξεις ζητώντας από τον Α. Τσίπρα να πει για «πολιτική απάτη» και όχι γενικά «απάτη» για τα τεκταινόμενα στον ΟΤΕ προκειμένου να αποσύρει την αγωγή.

Η αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπροστά τους μια σημαντική ευκαιρία. Να κάνουν φύλλο και φτερό τον Βγενόπουλο αποκαλύπτοντας με δυναμική εκστρατεία στην κοινωνία το ποιον του και τις συναλλαγές του με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πάνω από όλα όμως η αριστερά πρέπει να μπει μπροστά στην μάχη του ΟΤΕ ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίησή του με στόχο την επανεθνικοποίηση της επιχείρησης κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση. Να πάει στις επιχειρήσεις του Βγενόπουλου και να βοηθήσει τους εργαζόμενους σε αυτές να πουν ελεύθερα πόσο «καλά» περνούν με τον «πατερούλη τους».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα