Array

Μια πρώτη νίκη ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή Ηλία Αζαμπί από τη Forthnet-NOVA

Της Ελένης Μήτσου

Ο Ηλίας Αζαμπί, είναι μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στη Forthnet-Netmed. Στις 13/1 έλαβε εξώδικο από την διοίκηση της εταιρίας Forthnet-NOVA με το οποίο του ανακοινωνόταν η απόλυση του.

Η απόλυση του Ηλία Αζαμπί είναι παράνομη καθώς τα μέλη ΔΣ σωματείων προστατεύονται από το νόμο (1264/82) για όσο διαρκεί η θητεία τους και έναν χρόνο επιπλέον.

Η απόλυση του Ηλία Αζαμπί είναι επίσης εκδικητική και έχει ως στόχο τη διάλυση του σωματείου εργαζομένων και την ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων. (Διαβάστε περισσότερα για τις επιθέσεις της διοίκησης της Forthnet-NOVA στους εργαζόμενους και πώς αυτές αποκρούστηκαν αποτελεσματικά από το σωματείο στις συνεντεύξεις του Ηλία Αζαμπί στο "Ξ" εδώ και εδώ εδώ)

Στο εξώδικο που η διοίκηση της Forthnet-NOVA έστειλε στον Ηλία Αζαμπί, τον ενημέρωνε πως δεν θα του καταβάλει αποζημίωση, ισχυριζόμενη πως ο Ηλίας εξώθησε την εταιρία να τον απολύσει! Στο πρόσωπο του Ηλία Αζαμπί η εταιρία προσπαθούσε να δημιουργήσει προηγούμενο βάσει του οποίου η αποζημίωση απόλυσης δεν θα αποτελούσε κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου, αλλά αντικείμενο διαπραγμάτευσης και χειρονομία "καλής θέλησης" από την πλευρά της εταιρίας.

Η διοίκηση της ForthnetNOVA αναγκάστηκε ωστόσο να κάνει πίσω στο θέμα της αποζημίωσης. Με νέο εξώδικο που του έστειλε στις 7/2 τον ενημερώνει πως θα του καταβάλει ολόκληρο το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται καθώς και ένα ποσό που αντιστοιχεί στο μισθό που θα έπαιρνε από την 13η Γενάρη μέχρι και την 7η Φεβρουαρίου – την ημερομηνία δηλαδή που του κοινοποιείται ξανά η απόλυση του, αλλά…με διαφορετικούς όρους.

Η οπισθοχώρηση της εταιρίας οφείλεται:

  • Στις δημόσιες καταγγελίες που έβγαλαν δεκάδες συνδικαλιστικές ενώσεις, (π.χ. Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Εργατικό Κέντρο Βόλου, Σωματείο Εργαζομένων στη   Vodafone, στη Wind, στην Intracom, αλλά και σωματεία από πολύ διαφορετικούς χώρους όπως αυτό των εργαζομένων στη Φιλαρμονική του Δήμου Αθήνας κ.α.) πολιτικά πρόσωπα όπως ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Α. Μεϊκόπουλος, αλλά και πολλοί μεμονωμένοι συνδικαλιστές και πολίτες.
  • Στη δημοσιότητα που πήρε το θέμα στον ημερήσιο τύπο (Ελευθεροτυπία, Εφημερίδα Συντακτών κ.α.), σε μεγάλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες όπως το ThePressProject, πολιτικές ιστοσελίδες με μεγάλη επισκεψιμότητα (π.χ. iskra) κ.α.
  • Στις παραστάσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν έξω από καταστήματα της ForthnetNOVA με ανακοινώσεις που ενημέρωναν αρχικά για την απόλυση του Η. Αζαμπί και στη συνέχεια για το κύμα απολύσεων που ακολούθησε
  • Στην απόφαση της επιθεώρησης εργασίας, στην οποία προσέφυγε το σωματείο. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιθεώρησης εργασίας η εταιρία είναι υποχρεωμένη από το νόμο να δώσει στον Ηλία Αζαμπί την αποζημίωση καθώς και να εξετάσει την επαναπρόσληψη του.
  • Στην εξαγγελία της απεργίας που καλεί το σωματείο εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις στην εταιρία στις 14/2 (μετά την απόλυση του Ηλία ακολούθησαν άλλες 10 απολύσεις – δείτε περισσότερα εδώ)

Στο εξώδικο που η Forthnet-NOVA έστειλε στον Ηλία στις 7/2 παραδέχεται ότι:

«…μετά την ανωτέρω καταγγελία [εννοείται της σύμβασης εργασίας με τον Η. Αζαμπί] έλαβε χώρα αρνητική δημοσιότητα σε βάρος της εταιρίας μας καθώς επίσης υπήρξαν δημόσιες ανακοινώσεις που έπληξαν ευθέως το κύρος και τη φήμη μας. Για όλα αυτά επιφυλασσόμαστε ρητώς κάθε νομίμου δικαιώματος μας».

Εν όψει της ανωτέρω κατάστασης και προκειμένου να αποφύγουμε τις ποινικές ευθύνες των νομίμων εκπροσώπων μας …ανακαλούμε την εν λόγω καταγγελία."

Στο κείμενο της εταιρίας ακολουθεί η νέα καταγγελία της σύμβασης του Η. Αζαμπί (δηλαδή η απόλυση) καθώς και τα ποσά αποζημίωσης και των μισθών υπερημερίας έως τις 6/2).

Αυτή η πρώτη νίκη ενθαρρύνει τον Ηλία Αζαμπί και όλους όσους παλεύουν ενάντια στην παράνομη απόλυση του να συνεχίσουν τον αγώνα. Αυτή η πρώτη νίκη μπορεί επίσης να γεμίσει αυτοπεποίθηση τους εργαζόμενους στην ForthnetNOVA ενόψει της απεργίας της 14/2 που γίνεται ενάντια στο τελευταίο κύμα άδικων και εκδικητικών απολύσεων.

  • Συνεχίζουμε τον αγώνα για την επαναπρόσληψη του Ηλία Αζαμπί
  • Διεκδικούμε την ανάκληση όλων των άδικων και εκδικητικών απολύσεων στην ForthnetNOVA
  • Στηρίζουμε όλοι την απεργία στη ForthnetNOVA την Παρασκευή 14/2 και ενισχύουμε έμπρακτα την περιφρούρηση της.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
996ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα