Array

Μια προσωπική εμπειρία από την Diamant

Από μια απολυμένη της εταιρίας Diamant Α.Ε.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την εταιρία που διαφημίζει στις τηλεοράσεις τα «έξυπνα» πράγματα (σίτες, τραπεζάκια, καλσόν, pretty bra κτλ). Ίσως κάποιοι να έχουν τηλεφωνήσει για να παραγγείλουν κάποιο από αυτά τα προϊόντα. 

Στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου, υπάρχει μια τηλεφωνήτρια η οποία κυριολεκτικά περνάει πιο πολλές ώρες στο χώρο εργασίας, παρά στο σπίτι της, με την οικογένειά της, με τα παιδιά της αν έχει, κλπ. 

Η εταιρία Diamant επί μεγάλο χρονικό διάστημα εκμεταλλευόταν την ανάγκη των εργαζομένων της να έχουν μια δουλειά και ένα αξιοπρεπές εισόδημα μέσα στην κρίση για να μπορέσουν να επιβιώσουν και τις ανάγκαζε να δουλεύουν πάνω από 8ωρο, μέχρι και 12 ώρες, καθημερινά, σαββατοκύριακα και αργίες και μάλιστα δεν τις πλήρωνε όλες αυτές τις υπερωρίες αλλά τις ανάγκαζε να τις πάρουν σε ρεπό όποτε η εταιρία ήθελε.

Η έκρηξη

Οι νέες εργαζόμενες άρχισαν να κουράζονται με αυτήν την κατάσταση, αφού άλλα είχαν συμφωνηθεί και άλλη ήταν η πραγματικότητα. Μετά από το αίτημα 3 εργαζομένων της εταιρίας, ανάμεσά τους και εγώ, για να μάθουμε πότε θα πάρουμε τα ρεπό μας, η προσωπάρχης μας έδωσε τα ρεπό μας την ίδια μέρα και μας είπε ότι θα μας καλέσει την επόμενη εβδομάδα για δουλειά.

Η απόλυση

Η εβδομάδα που περιμέναμε να γυρίσουμε στην δουλειά μας ήρθε, και την στιγμή που μπήκαμε για να πιάσουμε τις θέσεις μας στο τηλεφωνικό κέντρο, η προσωπάρχης μας είπε να περάσουμε από το λογιστήριο. Είχε ετοιμάσει τις απολύσεις μας…. επειδή ζητήσαμε να μάθουμε πότε θα πάρουμε τα ρεπό μας!

Την ίδια στιγμή μπήκα στο τηλεφωνικό κέντρο και ανακοίνωσα στις συναδέλφισσές μου για ποιον λόγο απολυόμαστε και ότι δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι, αλλά θα κάνουμε το παν για να μάθει όλος ο κόσμος τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας που επικρατούν σε αυτήν την εταιρία!

Τα ίδια ανακοίνωσα και στους εργαζόμενους στο λογιστήριο, ενώ κατά την αποχώρησή μου αρνήθηκα να υπογράψω την απόλυσή μου, αφού δεν συμφωνούσα με αυτήν.

Η εκστρατεία

Μετά από αυτές τις εξελίξεις το «Ξεκίνημα», μαζί με όσες εργαζόμενες απολυθήκαμε, ξεκίνησε εκστρατεία με σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις έξω από το κατάστημα της Diamant στη Βαλαωρίτου 12 στη Θεσσαλονίκη με πανό, ντουντούκα και φυλλάδια. Ταυτόχρονα ξεκίνησε και μεγάλη εκστρατεία ηλεκτρονικής προώθησης των σχετικών άρθρων σε site και blog στο ίντερνετ για να διαδοθεί ακόμα περισσότερο η είδηση.

Η αλληλεγγύη των συναδελφισσών

Κατά την διάρκεια της εκστρατείας μας για τις εργασιακές συνθήκες, ένα μεγάλο κομμάτι των συναδέλφων μας υποστήριξε τον αγώνα μας. Ακόμη και άτομα από άλλα τμήματα της επιχείρησης με τα οποία δεν είχαμε σχέση, μας πλησίαζαν και μας έδιναν δύναμη και συγχαρητήρια για τον αγώνα που κάναμε για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας στην εταιρία!

Η αλληλεγγύση των περαστικών

Η συντριπτική πλειοψηφία των περαστικών επικροτούσε την προσπάθεια που κάναμε και μας έλεγαν «Άντε από κάπου να ξεκινήσει κάτι!», «Παντού τα ίδια γίνονται, αλλά πρέπει να τα σταματήσουμε!»,  ενώ πολλοί από αυτούς έμπαιναν στο κατάστημα για να διαμαρτυρηθούν για εμάς, για τις εργασιακές συνθήκες, για τις απολύσεις!

Η αλληλεγγύη των πελατών

Οι συναδέλφισσές μας από το τηλεφωνικό κέντρο μας είπαν ότι μετά την δημοσιοποίηση του θέματος, υπήρξαν τηλεφωνήματα όπου οι πελάτες ακύρωναν παραγγελίες τους επειδή δεν  ήθελαν να αγοράζουν προϊόντα από μια εταιρία που εκμεταλλεύεται με αυτόν τον τρόπο τους εργαζόμενούς της!

Εκτός από εργαζόμενοι είμαστε και καταναλωτές και μπορούμε με αυτήν την ιδιότητά μας να πιέσουμε  εταιρίες να αλλάξουν την συμπεριφορά τους απέναντι στους εργαζόμενούς!

Τι γίνεται τώρα

Μετά τις πιέσεις που δέχτηκε η εταιρία αναγκάστηκε να υποχωρήσει έστω και προσωρινά. Για όσο ήμασταν απ’ έξω είχαν σταματήσει οι πολλές υπερωρίες, οι εργαζόμενες ερωτούνταν για το αν θέλουν να κάτσουν παραπάνω, και το κλίμα τρομοκρατίας υποχώρησε.

Όχι ότι αυτό σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έλεγχο που έγινε τις προηγούμενες μέρες από την επιθεώρηση εργασίας η πλειοψηφία των εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι και έπεσε τσουχτερό πρόστιμο. 

Η εταιρία βέβαια προσπαθεί ήδη να βρει τρόπο να ξαναεπιστρέψει στο παλιό καθεστώς. Τις τελευταίες μέρες έγιναν και νέες απολύσεις εργαζομένων που υποστήριξαν την εκστρατεία μας. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί η διεύθυνση να διώξει όσους «μιλάνε» για να μπορεί να εφαρμόζει το ξεζούμισμα ξανα. 

Να ξέρουν ότι θα μας βρούν μπροστά τους!

Δεν πρόκειται οι προκλήσεις αυτές να μείνουν αναπάντητες. Να ξέρουν ότι θα είμαστε εκεί, θα παρακολουθούμε και θα καταγγέλλουμε κάθε κίνηση της εταιρίας που παραβιάζει τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων της.

Η κατάσταση που υπήρχε στην Diamant, είναι λίγο πολύ η ίδια σε πολλές επιχειρήσεις. Οι εταιρίες με την ανοχή της κυβέρνησης επιτίθενται ακόμη και στα νόμιμα δικαιώματα των εργαζομένων για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κέρδος. 

Αυτό όμως δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε να συνεχιστεί!

Όσο πιο πολύ χτυπάνε τα δικαιώματά μας, τόσο πιο πολύ θα μας χτυπάνε στο μέλλον εμάς και τα παιδιά μας! 

Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε εργοδότη ο οποίος θέλει να δουλεύουμε σχεδόν δωρεάν ότι αυτό δεν θα περάσει!

Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον εργοδότη που κρατάει με το ζόρι τους εργαζόμενούς του για υπερωρίες με την απειλή της απόλυσης, ότι θα τον σταματήσουμε!

Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν ίδιες εργασιακές συνθήκες γαλέρας, ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε καλύτερες συνθήκες για όλους μας! Κανένας μόνος!&nb

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής