Μια μοναδική εμπειρία- επίσκεψη στο κάμπινγκ της CWI Σουηδίας

Του Φοίβου- Σταύρου Μακρίδη

 

Τέλη Ιούνη είχα την τύχη να βρίσκομαι στη Σουηδία για το καλοκαιρινό κάμπινγκ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης, (RS, αδελφή οργάνωση του «Ξ», σουηδικό τμήμα της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή-CWI). Αν κι ο καιρός δεν ήταν όπως έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, το κλίμα μεταξύ των συντρόφων ήταν εξαιρετικά θερμό!

 

Η δυναμική παρέμβαση στα κινήματα, η ισχυρή πίστη στις σοσιαλιστικές ιδέες, η ενεργή στήριξη στη δουλειά της CWI σε άλλες χώρες, και η σημαντική απήχηση στη σουηδική κοινωνία, χαρακτηρίζουν το σουηδικό τμήμα. Το RS έχει 5 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, πολύ σημαντική παρέμβαση σε εργατικούς αγώνες και τρέχουσες εκστρατείες για την Yγεία, τη νεολαία, ενάντια στον ρατσισμό και τον σεξισμό, κλπ. Η εφημερίδα του, «Offensiv» («Επίθεση») είναι βδομαδιάτικη, 16σέλιδη κι έγχρωμη. Έχει βγάλει μέχρι σήμερα πάνω από 1050 φύλλα ενώ κατά μ.ο. έχει βδομαδιάτικες πωλήσεις 2.600 φύλλα/ τεύχος.

 

Νεοφιλελεύθερες επιθέσεις στη Σουηδία

Η Σουηδία τα τελευταία χρόνια δέχεται νεοφιλελεύθερες επιθέσεις, με αποτέλεσμα να ιδιωτικοποιείται η Υγεία, η Παιδεία και γενικά να διαλύεται το κοινωνικό κράτος για το οποίο η Σουηδία ήταν κάποτε φημισμένη. Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν πέσει στο 49% του ΑΕΠ από το 63% πριν από 20 περίπου χρόνια. Η χρηματοδότηση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει πέσει κατά 1/3 σε σχέση με τις αρχές του ’90 και σήμερα φτάνει το 13% του ΑΕΠ, ελαφρά πάνω από τον μ.ο. των χωρών του ΟΟΣΑ.

 

Την ίδια ώρα οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι κι αυξάνει η απόστασή τους από τους φτωχούς. Χαρακτηριστικά, το 2012 οι 119 πιο πλούσιοι Σουηδοί κατείχαν πλούτο ίσο με το 40% του ΑΕΠ της χώρας.

 

Απεργία στα αστικά λεωφορεία

Τις μέρες που γινόταν το κάμπινγκ ήταν σε εξέλιξη μία πολυήμερη απεργία των οδηγών στα αστικά λεωφορεία. Στη Σουηδία είχε να γίνει μεγάλη απεργία από το 2008. Οι αστικές συγκοινωνίες είναι ιδιωτικοποιημένες. Ανά τρία χρόνια το κράτος υπογράφει συμβάσεις με εταιρίες για συγκεκριμένες γραμμές. Όταν λήγει η σύμβαση, οι εργαζόμενοι απολύονται και επαναπροσλαμβάνονται – όχι όλοι – από τη νέα εταιρεία, με τη νέα σύμβαση, χωρίς να δικαιούνται επιδόματα για τα χρόνια υπηρεσίας τους. Μάλιστα, τώρα έπεσε στο τραπέζι να γίνουν αλλαγές στο ωράριο και στους μισθούς (οι οδηγοί να πληρώνονται μόνο τις ώρες που βρίσκονται στο τιμόνι). Τα συνδικάτα, ύστερα από 10 μέρες απεργίας, ήρθαν σε μια μέτρια συμφωνία, κόβοντας την όρεξη των εργαζομένων που ήθελαν να συνεχιστεί ο αγώνας.

 

Εκστρατεία για την Υγεία

Ο χώρος της Υγείας είναι από αυτούς που δέχονται τις νεοφιλελεύθερες περικοπές.

 

Με πρωτοβουλία του RS έχει αναπτυχθεί μία εκστρατεία με τίτλο «Υγεία χωρίς κέρδη». Την ξεκίνησαν οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές και δημοτικοί σύμβουλοι του RS. Τώρα έχει πάρει μεγάλη έκταση κι ένας μεγάλος αριθμός εργατικών σωματείων αρχίζουν και τοποθετούνται ενάντια στην κερδοσκοπία στο χώρο της Υγείας, διεκδικώντας δωρεάν Υγεία για όλους.

 

Η εξέγερση στα προάστια

Φυσικά από τις συζητήσεις δεν έλλειψε η εξέγερση στα προάστια τον Μάιο που πέρασε. Αφορμή ήταν η δολοφονία ενός 69χρονου από έναν αστυνομικό. Η εξέγερση κι η οργή των μεταναστών και της νεολαίας ήταν δικαιολογημένη. Οι σύντροφοι του RS προσπάθησαν να δώσουν πολιτικούς στόχους στο κίνημα, εξηγώντας ότι η τυφλή βία κι οι καταστροφές από τη μεριά των εξεγερμένων δεν προσφέρουν τίποτα στην ανάπτυξη της εξέγερσης.

 

Διεθνής υποστήριξη για τη Liv Shange

Οι αναγνώστες του «Ξ» είναι ενήμεροι για την «περιπέτεια» που πέρασε η συντρόφισσα Λιβ Σάντζ. Η Λιβ κατάγεται από τη Σουηδία αλλά δημιούργησε οικογένεια στη Νότια Αφρική όπου και παίζει ηγετικό ρόλο στο DSM, το νοτιαφρικανικό τμήμα της CWI.

 

Η Λιβ ήτανε στο κάμπινγκ του σουηδικού τμήματος, όταν αποκαλύφθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου στη Ν. Αφρική ότι η κυβέρνηση εκεί είχε σκοπό να μην της επιτρέψει να επιστρέψει στη Ν. Αφρική λόγω του ρόλου που το DSM και η ίδια προσωπικά είχαν παίξει στους αγώνες των μεταλλωρύχων. Αμέσως ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία διεθνώς, καταγγελίας των σχεδίων της κυβέρνησης της Ν. Αφρικής η οποία στέφθηκε με επιτυχία και σήμερα η Λιβ ειναι πίσω στη Ν. Αφρική (δείτε: https://xekinima.org/arthra/view/article/mia-niki-enantia-ston-aytarxismo-i-lib-santz-piso-sti/)

 

Ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Ο γράφων αντιπροσώπευε το ελληνικό τμήμα της CWI, το «Ξεκίνημα». Μας είχε ζητηθεί να προετοιμάσουμε δύο συζητήσεις. Η μία για τον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και το ναζισμό στην Ευρώπη με ειδικές αναφορές στην εμπειρία από την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Η άλλη για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα νέα αριστερά κόμματα στην Ευρώπη.

 

Μια δυνατή διεθνιστική έμπνευση!

Κάθε επαφή με τα τμήματα της CWI αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική εμπειρία. Να δίνεις τις ίδιες μάχες, ενάντια στο σύστημα, τη λιτότητα και τις επιθέσεις, ενάντια στους φασίστες, μαζί με τους εργαζόμενους, για τα δίκαιά τους και το κοινωνικό κράτος. Να χτίζεις μια επαναστατική σοσιαλιστική Αριστερά σε διεθνές επίπεδο. Να κάτι που πραγματικά σε εμπνέει.

 

Οι σύντροφοι κι οι συντρόφισσες απ’ το σουηδικό τμήμα, με την απίστευτη ζεστασιά τους –κόντρα σε κάθε προκατάληψη για τους «βόρειους λαούς»– με την ισχυρή τους αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, με τη φοβερή τους συνέπεια στο χτίσιμο μιας επαναστατικής Αριστεράς, μου έδωσαν την καλύτερη ενθάρρυνση για τη συνέχεια. Και με αυτήν την έμπνευση συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη και στην Ελλάδα, δηλαδή σε μια ακόμη γωνιά ενός πλανήτη που φλέγεται.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής