Μια μικρή αλλά σημαντική νίκη των εργαζομένων στις εκδόσεις του Μπόμπολα!


Μπροστά στην αντίσταση των εργαζομένων ο Μπόμπολας υποχώρησε –προσωρινά – από την προσπάθεια του να επιβάλει ατομικές συμβάσεις στους εργαζομένους στον εκδοτικό οργανισμό Πήγασος. Ο Φ. Μπόμπολας, μαζί και οι υπόλοιποι εκδότες, ετοιμάζουν την επόμενη επιθετική κίνησή τους, γι’ αυτό και δεν χωράει κανένας εφησυχασμός στους εργαζόμενους.
Ακολουθεί άρθρο του συντρόφου Χάρη Σαββίδη, εργαζόμενου στην Ημερησία και μέλους της ΕΣΗΕΑ.

Την υπογραφή ατομικών συμβάσεων απαίτησε από τους δημοσιογράφους στο Έθνος, ο εκδότης Φώτης Μπόμπολας. Στους εργαζομένους ανακοινώθηκε ότι αν δεν υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις, που προβλέπουν μείωση αποδοχών 10%, θα «αναγκαστεί» να απολύσει 100 από τους περίπου 400 που ο ίδιος υποστηρίζει ότι βρίσκονται στο μισθολόγιο.

Οι εργαζόμενοι άμεσα προχώρησαν σε συνέλευση, στην οποία παρέστησαν και 3 μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Την προσεχή εβδομάδα (25-26/5) θα γίνουν εκλογές για τα όργανα της ΕΣΗΕΑ και ήδη το ΔΣ είναι μεταβατικό. Δεν έχει δυνατότητα να διαπραγματευτεί συλλογική σύμβαση αλλά μπορεί να κηρύσσει απεργίες.

Έθνος

Οι εργαζόμενοι στο Έθνος υιοθέτησαν ομόφωνα ένα ψήφισμα, όπου:

  • δήλωναν ότι δεν υπογράφουν σε καμία περίπτωση ατομικές συμβάσεις εργασίας

  • ζητούσαν από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στην πρώτη συνεδρίασή του να πάρει ανάλογη απόφαση, ξεκάθαρη, η οποία να κοινοποιηθεί στον εκδότη και στην ένωση των ιδιοκτητών

  • δήλωναν ότι θα στηρίξουν έμπρακτα όσους συναδέλφους εκβιαστούν ή απειληθούν με απόλυση για να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας, ζητώντας από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να λάβει ξεκάθαρη ξεκάθαρη απόφαση για το θέμα

  • ξεκαθάριζαν ότι διαπραγματεύονται μόνο συλλογικά, μέσω της ΕΣΗΕΑ την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ)

  • απαιτούσαν πλήρη εφαρμογή της ισχύουσας ΣΣΕ.

Λιγότεροι από 20 υπέγραψαν

Την επόμενη ημέρα το λογιστήριο της εταιρείας καλούσε επιλεκτικά εργαζομένους να προσέλθουν για να υπογράψουν. Λιγότεροι από 20 δημοσιογράφοι (οι περισσότεροι στελέχη της διεύθυνσης) υπέγραψαν ατομική σύμβαση και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι προχώρησαν σε νέα συνέλευση, όπου προσήλθε σχεδόν σύσσωμο το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον Όμιλο (Έθνος, Ημερησία, Goal, SentraFM) τα μέλη της Διοίκησης της ΕΣΗΕΑ επισκέφτηκαν τον κ. Μπόμπολα και συζήτησαν μαζί του επί μιάμιση ώρα. Ζήτησαν να «παγώσει» το σχέδιο των ατομικών συμβάσεων τουλάχιστον μέχρι να γίνουν οι εκλογές, να προκύψει νέα Διοίκηση στην ΕΣΗΕΑ και να είναι εφικτές οι διαπραγματεύσεις για συλλογική σύμβαση.

Ο εκδότης αρνήθηκε και μάλιστα τους έδωσε το κείμενο της ατομικής σύμβασης, το οποίο είναι άκρως αποκαλυπτικό: Ουσιαστικά επαναφέρει τις εργασιακές σχέσεις στην εποχή πριν το Σικάγο του 1884.

Συνέλευση Ομίλου

Στη συνέχεια έγινε νέα συνέλευση, αυτή τη φορά των εργαζομένων όλου του Ομίλου. Και πάλι όλοι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να γίνουν δεκτές οι ατομικές συμβάσεις και υιοθέτησαν, και πάλι ομόφωνα, το ψήφισμα του Έθνους των προηγούμενων ημερών, προσθέτοντας 3 σημεία:

  • Ότι καλούν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη και να αποφασίσει για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων

  • Ότι δηλώνουν αλληλέγγυοι προς όλους τους συναδέλφους που δοκιμάζονται από την επίθεση των εργοδοτών (Alter, Απογευματινή, ΔΟΛ, Αττικές Εκδόσεις, Αγγελιοφόρος)

  • Ότι ζητούν από τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να βρίσκονται σε σταθερή βάση στον Πήγασο, προκειμένου να συνοδεύουν στο λογιστήριο όποιον εργαζόμενο καλείται

Υποχώρηση Μπόμπολα

Την επόμενη ημέρα οι κλήσεις για υπογραφή ατομικής σύμβασης από το λογιστήριο περιορίστηκαν και ουδείς άλλος εργαζόμενος υπέγραψε. Την Παρασκευή, ο εκδότης τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και του δήλωσε ότι δέχεται να «παγώσει» το σχέδιο μέχρι το τέλος του μήνα. Παράλληλα, ενώ κυκλοφορούσαν ευρέως πληροφορίες ότι και στον Όμιλο Λαμπράκη θα κληθούν οι εργαζόμενοι να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Κρίσιμες μέρες

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες, με πρώτο σταθμό τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ. Ο μέχρι τώρα Πρόεδρος, Πάνος Σόμπολος, δεν είναι εκ νέου υποψήφιος ενώ έχουμε την εμφάνιση ενός νέου συνδικαλιστικού σχήματος προσκείμενου στην Δημοκρατική Αριστερά.

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣYΑ και του ΠΑΜΕ στις τελευταίες εκλογές απέσπασαν τις 5 από τις 11 έδρες στο ΔΣ. Η σύνθεση του νέου ΔΣ θα καθορίσει την στάση της ΕΣΗΕΑ στην διαπραγμάτευση για νέα ΣΣΕ και την μαχητικότητα που θα επιδείξει στο ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα αποτελέσει, επίσης, ένα ισχυρό μήνυμα προς τους εκδότες, αν θα κλιμακώσουν την επίθεσή τους ή αν θα επιδιώξουν ένα συμβιβασμό με τους εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,180ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,011ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα