Μια έρευνα για τη νεολαία

Του Αλέξανδρου Πραντούνα

Η έρευνα της ALCO για τη νεολαία 18-24 ετών, που έγινε το πρώτο 5μηνο του 2004,ανέδειξε για άλλη μια φορά τις αντιφάσεις που υπάρχουν στην συνείδηση των νέων ανθρώπων. Έτσι ενώ το 75% των ερωτηθέντων θεωρεί περιορισμένο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης γι’αυτούς, την ίδια στιγμή το 58% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο από την κυβέρνηση. Έτσι οι νέοι ενώ δε βλέπουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, λόγω της απουσίας αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης απ’τα αριστερά εναποθέτουν τις προσδοκίες τους στην νέα κυβέρνηση, παρ’όλο που δεν τους εμπνέει πραγματικά.

Το μεγαλύτερο κομμάτι των ερωτηθέντων – με μικρή όμως διαφορά – (44,7% έναντι 42,6%) είναι κατά της κατάργησης των μαθητικών παρελάσεων, ενώ ένα 35,4% είναι υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους έναντι 53% που είναι κατά. Με την πρώτη ματιά αυτά τα ποσοστά δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά όμως πρέπει να σκεφτεί κανείς ποια είναι η κυρίαρχη άποψη που προβάλλουν Μ.Μ.Ε. και σχολείο για τα συγκεκριμένα θέματα. Τέλος, οι νέοι δείχνουν στην πλειοψηφία τους καθόλου(27%)και λίγο(32%) ενδιαφέρον για την πολιτική. Σίγουρα πολλοί "σοφοί" των τηλεοπτικών παραθύρων θα βιαστούν να πουν πως οι νέοι είναι αδιάφοροι και χαβαλέδες. Σ’αυτούς έχουμε να πούμε πως στο βαθμό που οι νέοι θεωρούν πολιτική μόνο τα υπάρχοντα κόμματα με τη διαφθορά και την ανεπάρκεια που τα χαρακτηρίζει, αυτή τους την αδιαφορία τη βρίσκουμε απολύτως κατανοητή. Η μεγάλη πλειοψηφία των νέων βιώνει μεγάλα και δύσκολα προβλήματα, που θα ήταν παράλογο να μη θέλει να τα αντιμετωπίσει, δεν υπάρχει όμως αυτή τη στιγμή καμία πολιτική δύναμη σε μαζικό επίπεδο που να μπορεί να τους εμπνεύσει. Φυσικά αυτή η "αδιαφορία" δεν είναι ενθαρρυντική, είναι όμως εξηγήσιμη. Τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς συντελούνται μοριακές διεργασίες για τη δημιουργία μιας "άλλης" πολιτικής, μιας "άλλης" αριστεράς.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα