Μια δημοσκόπηση με πολλά συμπεράσματα

 

Του Αλέξανδρου Πραντούνα

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ και δημοσιεύτηκε στις 6/2, αποτύπωσαν καταρχήν την διάχυτη αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία ότι η σύγκρουση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές είναι μια σωστή επιλογή.

72% υπέρ της σύγκρουσης με τους δανειστές!

Στο ερώτημα αν η επιλογή της αντιπαράθεσης είναι σωστή, μόλις το 22,5% απαντά αρνητικά, ενώ το 72% απαντά θετικά – πρόκειται για ένα εκπληκτικό ποσοστό, που δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων εργαζομένων, ανέργων και φτωχών στηρίζει την σύγκρουση με τους δανειστές.

Εντυπωσιακά είναι επίσης τα στοιχεία που αφορούν τους ψηφοφόρους της ΝΔ και τα οποία δείχνουν ότι υπέρ της αντιπαράθεσης είναι το 43,5% -σχεδόν οι μισοί- όσων την ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές!

Tα αποτελέσματα αυτά γίνονται ακόμη πιο αξιοσημείωτα αν λάβουμε υπόψη ότι στην ερώτηση

«Πιστεύετε πως στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα συνεχίσει την αντιπαράθεση με την Τρόικα;»,

το 59,5% απαντά θετικά, έναντι του 34% που απαντά αρνητικά. Με λίγα λόγια, μια καθαρή πλειοψηφία, σχεδόν 6 στους 10, θεωρούν ότι η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί, δηλαδή ότι ούτε οι δανειστές, ούτε η κυβέρνηση, δεν θα υποχωρήσουν έτσι εύκολα!

«Πονηρές» ερωτήσεις και «μονομερείς ενέργειες»

Μια από τις ερωτήσεις, διατυπωμένη «πονηρά», αφορούσε το αν οι πολίτες συμφωνούν με το γεγονός ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης προχώρησαν σε εξαγγελίες αμέσως μετά την εκλογή της και πριν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης – δηλαδή στις εξαγγελίες που αφορούσαν το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των απολυμένων από το Δημόσιο κοκ.

Το ερώτημα τέθηκε ως εξής:

«Οι εξαγγελίες υπουργών πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης ήταν κάτι που δεν έπρεπε να κάνουν ή κάτι που δεν σας ενοχλεί;».

Το 66% απάντησε ότι δεν ενοχλήθηκε έναντι 31,5% που είχε αντίθετη γνώμη. Με λίγα λόγια η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει κανένα πρόβλημα μ’ αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε μονομερείς ενέργειες – αντιθέτως, τις επιβραβεύει, όπως θα δούμε και παρακάτω, ως συνεπείς με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Πόσο παγιωμένη είναι η αποδοχή της κυβέρνησης;

Η αποδοχή της νεοεκλεγμένης κυβέρνησης είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη. Ο βασικός λόγος γι’αυτό –πέρα φυσικά από την διάχυτη απέχθεια για την πολιτική των Μνημονίων και τους εκφραστές της– είναι πως αυτή την στιγμή οι πολίτες κρίνουν πως είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το σύνολο των δεσμεύσεων της.

Είναι αυτή η αίσθηση που αποτυπώνεται στις απαντήσεις που δόθηκαν στο ερώτημα

«η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει το σύνολο των προεκλογικών της υποσχέσεων;»,

όπου το 75% απάντησε θετικά, έναντι μόλις του 19,5% που διαφωνεί.

Αυτό δείχνει από τη μια πόσο πρωτόγνωρο φαντάζει –και πράγματι είναι– για μια κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να κάνει όσα δεσμεύτηκε, όμως δείχνει ταυτόχρονα ότι η σημερινή, εξαιρετικά θετική, εικόνα που έχει η κοινωνία για την κυβέρνηση, δεν είναι δεδομένη.

Αν πράγματι φανεί αποφασισμένη να μην υποχωρήσει, η κοινωνία θα την στηρίξει. Αν όμως, για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι αισθανθούν προδομένοι, η εικόνα αυτή θα αλλάξει άρδην.

Περί «ανοιγμάτων»

Τέλος, ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, προκύπτει από τις απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση που αφορούσε ποιες από τις επιλογές της νέας κυβέρνησης έκαναν την καλύτερη ή την χειρότερη εντύπωση στους ερωτηθέντες. 

Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η επιλογή που έκανε την χειρότερη εντύπωση στους πολίτες ήταν η συμμετοχή πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό σχήμα[1]. Οι επιλογές δηλαδή που η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τον Α. Τσίπρα παρουσίαζε σαν «άνοιγμα» στην κοινωνία, επιλογές που συχνά επιβλήθηκαν παρά την αντίθετη άποψη της βάσης του κόμματος, αποδεικνύεται και δημοσκοπικά, ότι στην πραγματικότητα απωθούν τους πολίτες και είναι σε λάθος κατεύθυνση.

_______________________________
[1] Σε ποσοστό 23,5% οι πολίτες απαντούν ότι την χειρότερη εντύπωση τους την έκανε η συμμετοχή πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί, με ποσοστό 21,5%, η συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην κυβέρνηση. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής