Μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην 5η Δημ. Κοινότητα Αθήνας

Του Τάκη Γιαννόπουλου [*]

Στην 5η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθήνας που περιλαμβάνει τις περιοχές Άνω Πατήσια – Κάτω Πατήσια (ένα μέρος) – Α.Ελευθέριο – Προμπονά – Ριζούπολη – Λαμπρινή τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι:

  • η παράταξη που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ η Ανοιχτή Πόλη ήρθε πρώτη και στις 2 Κυριακές των εκλογών με 21.23% και 6.556 ψήφους την πρώτη Κυριακή και 50.48% και 15.165 ψήφους την 2η Κυριακή. Αυτό έγινε σε  άλλα 2 διαμερίσματα του Δήμου Αθήνας(3ο και 4ο) από τα συνολικά 7.
  • το 21.23% της Ανοιχτής Πόλης υπολείπεται κοντά στις 6 μονάδες από το 27.04% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας στις ευρωεκλογές στις 25/5/14
  • η Χρυσή Αυγή με τον Κασιδιάρη πήρε 16,20% και 5005 ψήφους που είναι το 4ο καλύτερο μετά από το 4ο το 6ο και το 3ο διαμέρισμα και μεγαλύτερο σχεδόν κατά 6 μονάδες από το 10.38% της Χρυσής Αυγής στην Α΄ Αθήνας στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014
  • Συνολικά οι παρατάξεις της αριστεράς(Ανοιχτή Πόλη – Λαϊκή Συσπείρωση – Ανταρσύα στις γειτονιές της Αθήνας) στην 5η δημοτική κοινότητα πήραν στον πρώτο γύρο των εκλογών 30.93% και 9.553 ψήφους.
  • Τα έγκυρα ψηφοδέλτια στον πρώτο γύρο συγκέντρωσαν 30.888 ψήφους και στο 2ο γύρο 30.039 σε μια περιοχή με πληθυσμό 98.665(απογραφή του 2011) και εκλογικό σώμα γύρω στις 60.000
  • Η αποχή σε επίπεδο Δήμου – καθώς δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία ανά διαμέρισμα –  έφτασε το 51.3% στον πρώτο γύρο και το 47.83% στον 2ο γύρο ενώ τα άκυρα-λευκά κοντά στο 4% στον πρώτο γύρο και το 13.4% στον 2ο γύρο.

Τι έδειξε η εκλογική εκστρατεία

Η Ανοιχτή Πόλη και ο Γ.Σακελλαρίδης έφεραν ένα καλό αποτέλεσμα αλλά όχι την ανατροπή. Η προεκλογική εκστρατεία στις γειτονιές του 5ου συνάντησε ένα κλίμα αδιαφορίας, μουγκαμάρας, έλλειψης ενθουσιασμού, γενικής καταδίκης όλων των κομμάτων. Στον 2ο γύρο υπήρξε μια μικρή αλλαγή προς το καλύτερο λόγω της πόλωσης και του πιο ξεκάθαρα πολιτικού χαρακτήρα της μάχης αλλά και πάλι δεν μπορούμε να μιλάμε για κύμα.

Στα περίπτερα και τις περιοδείες συναντούσαμε πολύ συχνά την δυσπιστία και την κριτική για την έλλειψη σαφήνειας στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και την απογοήτευση για τον κατακερματισμό της Αριστεράς. Οι θέσεις ηγετικών στελεχών όπως για παράδειγμα του Σταθάκη που λίγες μέρες πριν τις εκλογές δήλωνε ότι «η επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ θα ισχύσει μόνο για όσους προσλήφθηκαν στα χρόνια των μνημονίων» αποδομούσαν ένα από τα πιο ισχυρά στοιχεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαψεύσεις που ακολούθησαν δεν έπειθαν καθώς το γενικό πρόγραμμα έβριθε από αοριστίες, ασάφειες και νερόβραστες θέσεις. Όταν μετά ο Τσίπρας δήλωνε στη Χούκλη ότι «προφανώς ανήκουμε στην Δύση και στο ΝΑΤΟ» το μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει η ηγεσία προς τις ΗΠΑ ήταν φανερό: «μην ανησυχείτε. Λέμε καμιά κουβέντα παραπάνω αλλά θα συμβιβαστούμε».

Στο αυτοδιοικητικό επίπεδο το πρόγραμμα της Ανοιχτής Πόλης ενώ είχε αρκετά θετικά στοιχεία δεν απαντούσε πειστικά και καθαρά στο που θα βρεθούν τα λεφτά για όσα υπόσχεται καθώς και στο τι θα έκανε ο Γ. Σακελλαρίδης αν βρισκόταν αντιμέτωπος με την μέγγενη του Καλλικράτη και την ασφυκτική έλλειψη πόρων του Δήμου Αθήνας.

Στο οργανωτικό επίπεδο η εκστρατεία βασικά επικεντρώθηκε στα περίπτερα και στις ανοικτές εκδηλώσεις. Στα περίπτερα των Α. Πατησίων και της Λαμπρινής καθώς και στο τραπεζάκι των Κ. Πατησίων ένας κορμός λίγων σ. κατάφερε να τα κρατήσει με πολύ κόπο. Οι ανοικτές εκδηλώσεις στην πλ. Α. Παρασκευής και στην Α. Δημητρίου Όπλων δεν είχαν επιτυχία καθώς συγκέντρωσαν 40-50 άτομα η κάθε μια, σχεδόν αποκλειστικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κεντρική εκδήλωση στην Α. Βαρβάρα ήταν πιο πετυχημένη καθώς έφτασε τα 200 άτομα ενώ η εκδήλωση-συναυλία της νεολαίας στην πλατεία Α. Ανδρέα έπασχε από το ότι δεν είχε νεολαία που ήταν ο στόχος της.

Ο απολογισμός του «Ξ»

Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ επέλεξε να συμμετέχει στις εκλογές με την Ανοιχτή Πόλη και το Γ. Σακελλαρίδη. Οργώσαμε όλες σχεδόν τις γειτονιές του 5ου πόρτα-πόρτα καθώς κρίναμε ότι αυτό χρειαζόταν προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος και να απαντηθούν με ειλικρίνεια τα όποια ερωτήματά του.

Συναντήσαμε αγωνιστές της βάσης του ΚΚΕ που μας έλεγαν ότι ήταν υπέρ της ενότητας της Αριστεράς. Συναντήσαμε άτομα που σκεφτόντουσαν την αποχή και τους εξηγήσαμε ότι η αποχή και το λευκό σε τελική ανάλυση ενισχύουν τις κυβερνήσεις και το σύστημα. Μιλήσαμε με αδρανοποιημένο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε απογοητευτεί από την συμβιβαστική πολιτική της ηγεσίας του.

Μιλήσαμε ακόμα με άτομα όλων των ηλικιών που σκεφτόντουσαν να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή για να τιμωρήσουν την κυβέρνηση. Αυτό ήταν και ένα καινούργιο στοιχείο. Πώς να πείσεις δηλαδή λαϊκές οικογένειες ή νέα παιδιά που δεν είναι Ναζί να μην ψηφίσουν τους Ναζί. Για το λόγο αυτό οργανώσαμε με την Αντιφασιστική Επιτροπή Πατησίων-Λαμπρινής μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση-συζήτηση στο συνεργατικό καφενείο Μανταλάκι στις 9 Μαΐου – μέρα που συμβολίζει το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου και την ήττα του Ναζισμού. Από την εκδήλωση πέρασαν 70 άτομα. Έγινε μια πολύ καλή και ζωντανή συζήτηση. Στο τέλος της μαζέψαμε 13 νέα ονόματα για την αντιφασιστική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ήδη άτομα από ένα ευρύ φάσμα της Αριστεράς καθώς και ανένταχτοι-ες της περιοχής.

Συνολικά στην προεκλογική μας εκστρατεία μοιράσαμε 17.500 φυλλάδια ενώ δώσαμε πάνω από 70 φύλλα του Ξ.

Ο υποψήφιος διαμερισματικός σύμβουλος του Ξ στο συνδυασμό της Ανοιχτής Πόλης στην 5η Δημοτική Κοινότητα Θοδωρής Αναστόπουλος συγκέντρωσε 403 σταυρούς που αποτελεί μια πολύ μεγάλη επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς ότι κατέβαινε για πρώτη φορά. Ήρθε 5ος σε σύνολο 16 υποψηφίων ενώ η παράταξη εκλέγει 3 συμβούλους στο διαμέρισμα.

Οι 403 σταυροί και οι σ. που κινητοποιήθηκαν και πάλεψαν για την επιτυχία του σ. Θοδωρή αποτελούν την βάση πάνω στην οποία θα επιδιώξουμε να κτίσουμε την επόμενη περίοδο. Για την δημιουργία ισχυρών κινημάτων για τα τοπικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή. Για να βάλουμε φραγμό στην άνοδο της Χρυσής Αυγής και στις σκέψεις της να ανοίξει γραφεία στην περιοχή. Αλλά πάνω από όλα για την ενότητα της Αριστεράς πάνω στη βάση ενός μεταβατικού σοσιαλιστικού προγράμματος ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της κυβέρνησης, της Τρόικα και των πολιτικών τους.

_________________
[*]το παρόν άρθρο γράφτηκε με καθυστέρηση καθώς μόλις στις 17/6 βγήκαν τα τελικά αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο Αθηνών
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής