Μια αποτίμηση του Αντιφασιστικού Χώρου στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας

Tου Γιώργου Λυγουριώτη

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στις 4, 5 και 6 Ιουλίου στα πλαίσια του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ της Αθήνας, οργανώθηκε ο Αντιφασιστικός Χώρος, από αντιφασιστικές συλλογικότητες και πρωτοβουλίες που δρουν στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Το εγχείρημα αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα καθώς οι ίδιες οι αντιφασιστικές επιτροπές οργάνωσαν το πρόγραμμα και τον χώρο, αντάλλαξαν εμπειρίες και προβληματισμούς, αλλά βγήκαν και τα απαραίτητα συμπεράσματα για την συνέχεια του αντιφασιστικού αγώνα.

Μέσα στο χώρο πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες και πλούσιες συζητήσεις.

Στη συζήτηση της Παρασκευής «Μαθητές και εκπαιδευτικοί ενάντια στο φασισμό» με ομιλητές τον Παύλο Χαραμή (από το Κέντρο μελετών και τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ) και τον Σπύρο Μαρκέτο (πανεπιστημιακό), μπήκαν οι προβληματισμοί για την εισχώρηση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης της.


Την Κυριακή οργανώθηκε η συζήτηση «Η άνοδος της Χρυσής Αυγής και πως την αντιμετωπίζουμε», με ομιλητές τον Σεραφείμ Σεφεριάδη (πανεπιστημιακό) τον Χριστόφορο Βερναρδάκη (πολιτικό αναλυτή και επιστημονικό σύμβουλο της VPRC) και τον Πέτρο Παπακωνσταντίνου (δημοσιογράφο).  Ακολούθησε μια πλούσια κουβέντα για τον τρόπο με τον οποίο το αντιφασιστικό και εργατικό κίνημα πρέπει να αντιμετωπίσει και να απομονώσει την δράση της Χρυσής Αυγής.

Το κεντρικό γεγονός του Αντιφασιστικού Χώρου ήταν η αντιφασιστική συνέλευση το Σάββατο 5/7, όπου μέλη αντιφασιστικών επιτροπών και συλλογικοτήτων από την Αθήνα και τον Πειραιά έκαναν έναν απολογισμό της πλούσιας αντιφασιστικής δράσης του τελευταίου χρόνου, κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από τις μέχρι τώρα τοπικές δράσεις τους, καθώς και προτάσεις για κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις την επόμενη περίοδο.

Η αντιφασιστική συνέλευση κατέληξε στην συνδιαμόρφωση  ενός προγράμματος κοινής δράσης με τις εξής προτάσεις:

  • α) Παναθηναϊκή κινητοποίηση στο Κερατσίνι, την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη για τον ένα χρόνο της δολοφονίας του Π. Φύσσα.
  • β) διαδηλώσεις και δράσεις σε όλη την Ελλάδα το Σάββατο 8 Νοέμβρη- που είχε αποφασιστεί να είναι Πανευρωπαϊκή μέρα Αντιφασιστικής Δράσης και Κινητοποιήσεων στην συνάντηση 32 συλλογικοτήτων από 20 χώρες της Ευρώπης στην ΑΣΚΤ στις 11-13/4 στην Αθήνα.

Η ανάγκη για κοινή δράση των αντιφασιστικών επιτροπών και συλλογικοτήτων της Αθήνας, του Πειραιά και πανελλαδικά, αλλά και η αναζήτηση των πιο αποτελεσματικών μεθόδων και εργαλείων για την αντιμετώπιση του φασισμού είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Μόνο με ένα μαζικό, πλατύ και ενωτικό αντιφασιστικό κίνημα μπορούμε να απομονώσουμε τους τραμπούκους της Χρυσής Αυγής.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,198ΥποστηρικτέςΚάντε Like
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα