Μέτρα ΠΑΣΟΚ: Αιτία πολέμου!

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία είναι αντιμέτωποι με την πιο μεγάλη επίθεση στο βιοτικό τους επίπεδο από την εποχή της Χούντας. Η επίθεση αυτή έχει σαν μοναδικό στόχο, να υποχρεώσουν το εργατικό κίνημα και τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν για την κρίση, έτσι ώστε να μπορούν οι καπιταλιστές να διατηρούν τα κέρδη τους!

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

– 2-3 μισθούς λιγότερους για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους Δήμους – περικοπές που αναπόφευκτα θα περάσουν και στον ιδιωτικό τομέα.

– Αύξηση του ΦΠΑ από το 19%στο 21%(πριν 5 χρόνια ήταν στο 18%)και από το 9%στο 10% – γεγονός που αυτόματα θα εκτινάξει τις τιμές όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών.

– Αύξηση στο φόρο για τη ΔΕΗ και τα καύσιμα.

– Αύξηση 20%στο φόρο για τα ποτά και τα τσιγάρα (το πακέτο των 3 ευρώ θα κοστίζει 4 ευρώ).

– Πάγωμα όλων των συντάξεων και μείωση 7%στις συντάξεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ (αφορά 72.000 συνταξιούχους).

– Μείωση στις δαπάνες για την παιδεία και τις δημόσιες επενδύσεις.

Προσπαθούν να μας πείσουν πως τα νέα μέτρα θα φέρουν «στα- θερότητα » και «οικονομική ανάπτυξη».Αυτό το παραμύθι το έχουμε ακούσει δεκάδες φορές! Όταν στην κυβέρνηση βγαίνει το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τη ΝΔ ότι της «άφησε καμένη γη» και επιβάλλει λιτότητα για να εξυγιάνει την οικονομία. Όταν επιστρέφει η ΝΔ καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ για «τα χάλια της οικονομίας» και εφαρμόζει νέα περίοδο λιτότητας. Αυτό κρατάει εικοσιπέντε χρόνια τώρα!

Ποιος δημιουργεί τα ελλείμματα και το χρέος;

– 28 δις εγγύηση στους έλληνες τραπεζίτες.

– Φορολογικές ελαφρύνσεις στους Έλληνες καπιταλιστές όλα τα προηγούμενα χρόνια μείωσαν το συντελεστή επί των κερδών από το 45% που ήταν στα τέλη της δεκ.του ’90 στο 25%σήμερα.

– Επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις (δήθεν για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τον "εκσυγχρονισμό "),οι οποίες τσέπωναν τα λεφτά και μετακόμιζαν στις γειτονικές βαλκανικές χώρες με τα φτηνά εργατικά χέρια.

– Κλοπή των ασφαλιστικών ταμείων – πάνω από 100 δις ευρώ η ληστεία των ταμείων σε περασμένες δεκαετίες, τεράστιες απώλειες από το τζογάρισμα των χρημάτων των ταμείων στο χρηματιστήριο το 1999 επί ΠΑΣΟΚ, κλοπή των ταμείων με το κόλπο των δομημένων ομολόγων επί ΝΔ, πρόωρες ("εθελούσιες"!) συνταξιοδοτήσεις σε ΟΑ, ΟΤΕ κλπ για να τις ξεπουλήσουν.

– Χαριστικές συμβάσεις και κυκλώματα στο δημόσιο προς εξυπηρέτηση πολυεθνικών όπως η Siemens.

– Πρόστιμα που δεν πληρώνονται ποτέ (χαρακτηριστικό πα- ράδειγμα αποτελεί το πρόστιμο της «Ακρόπολις χρηματιστηριακή», ύψους 5,5 δις ευρώ … που διαγράφηκε).

– Φοροδιαφυγή (πάνω από 6 δις το χρόνο),εισφορο- διαφυγή (γύρω στα 8,5 δις το χρόνο)και πολλά άλλα …

Έτσι έχουν δημιουργηθεί τα ελλείμματα!Για να καλύψει αυτά τα ελλείμματα η ελληνική κυβέρνηση προχωρούσε σε δανεισμό.Έτσι έχει φτάσει το ελληνικό δημόσιο χρέος να ξεπερνά τα 300 δις ευρώ … Πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική: να δανείζεται το κράτος για να ενισχύει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου κι αυτά τα ελλείμματα και τα χρέη να καλούνται στη συνέχεια να πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Σε ποιους χρωστά το ελληνικό δημόσιο;

Στους ιδιώτες τραπεζίτες (όχι μόνο ξένους αλλά και Έλλη- νες,ας μην το ξεχνάμε αυτό)οι οποίοι αφού σώθηκαν από την κρατική παρέμβαση (βλ. τα 28 δις για τις ελληνικές τράπεζες)τώρα ζητούν και τα ρέστα. Ανησυχούν, υποτίθεται, ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να μην τους ξεπληρώσει τα χρέη και γι’ αυτό αρνούνται να δώσουν νέα δάνεια εκτός κι αν το ελληνικό δημόσιο τους δώσει δύο και τρεις φορές τα επιτόκια που ισχύουν για χώρες όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία.

Ας γίνουμε πιο αναλυτικοί για να καταλάβουμε το μέγεθος του σκανδάλου. Οι ελληνικές τράπεζες, όπως η Εθνική, η Άλφα κλπ, δανείζουν το ελληνικό δημόσιο. Που βρίσκουν τα λεφτά; Ένα μέρος τους είναι οι δικές μας καταθέσεις. Ένα άλλο μέρος είναι τα δάνεια που παίρνουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία όμως για να πάρουν τους εγγυήθηκε το ελληνικό δημόσιο με τα δικά μας λεφτά (είναι πάλι τα περιβόητα 28 δις ευρώ). Από την ΕΚΤ δανείζονται με επιτόκια πολύ κοντά στο 0%,όμως στο ελληνικό δημόσιο δανείζουν με 6%και 7%, διότι, λέει, δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσει να τους αποπληρώσει τα δάνεια! Πρόκειται για καθαρή ληστεία.

Και να σταθούμε σ’ ένα σημείο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαγορεύεται να δανείζει τις κυβέρνησης των κρατών μελών. Μπορεί να δανείζει μόνο εμπορικές τράπεζες. Και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ επιτρέπεται να δανείζονται μόνο από τις εμπορικές τράπεζες. Οι εμπορικές τράπεζες ήταν αυτές που δεν θα υπήρχαν σήμερα – γιατί ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας- αν δεν τις στήριζαν οι κυβερνήσεις (με λεφτά που πήραν από τον φορολογούμενους, δηλαδή από όλους εμάς).Με άλλα λόγια αυτοί που σήμερα αρνούνται να δανείσουν το ελληνικό δημόσιο και επιβάλλουν τοκογλυφικούς όρους δανεισμού είναι οι ίδιοι κερδοσκόποι – χρηματιστές – τραπεζίτες που έφεραν την παγκόσμια οικονομία και μαζί μ’ αυτή και την ελληνική, στον γκρεμό. Είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να ήταν στη φυλακή!

Ας επαληθεύσουμε τους φόβους τους

Μέχρι πού θα πάει αυτή η κοροϊδία; Μέχρι που το κίνημα να προβάλει επαρκείς αντιστάσεις! Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι δεν έχουν κανένα όριο στο μέχρι που μπορούν να φτάσουν! Τα όρια θα τα βάλει το μαζικό κίνημα παλεύοντας για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Το ελληνικό εργατικό κίνημα είναι έτοιμο να μπει σε μια μεγάλη μάχη. Για να το κάνει όμως αυτό χρειάζεται οι ηγεσίες του να το προτείνουν και να μπουν μπροστά. Δεν αρκεί να λένε με έναν εύκολο τρόπο «βγείτε στους δρόμους », «αντισταθείτε », «ανατρέψτε τις πολιτικές τους». Η μάχη που πρέπει να δοθεί είναι μακρόχρονη και δύσκολη και για να κερδηθεί απαιτείται στρατηγική και σχέδιο, καλά επεξεργασμένο.

Για να μπορέσει να αναχαιτιστεί η επίθεση της κυβέρνησης θα πρέπει τους επόμενους δύο μήνες η Ελλάδα να ζει στο ρυθμό των ασταμάτητων απεργιακών κινητοποιήσεων. Θα πρέπει με κυλιόμενες απεργίες ανά κλάδο να παραλύσει και ο κρατικός μηχανισμός και η οικονομία. Κυλιόμενες απεργίες κλάδων και ομοσπονδιών θα σήμαινε, πχ, για τους επόμενους 2 – 3 μήνες, κάθε Δευτέρα να απεργεί ο κρατικός μηχανισμός, κάθε Τρίτη η παιδεία και υγεία, κάθε Τετάρτη οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια, κάθε Πέμπτη τα ορυχεία και η μεταποίηση, κάθε Παρασκευή οι κατασκευές και οι μεταφορές κοκ. Κι αυτά παράλληλα με μπλόκα από τους αγρότες και καταλήψεις διάρκειας σε όλη την παιδεία από τους μαθητές και φοιτητές.

Μέσα σ’ αυτό το γενικό πλαίσιο, θα ήταν απαραίτητες τακτικά επαναλαμβανόμενες 48ωρες γενικές απεργίες, στις οποίες να κινητοποιούνται οι πάντες σε μαζικές κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων, σε συνδυασμό με καταλήψεις δρόμων, κρατικών κτιρίων, αποκλεισμούς κοκ.

Χρειάζεται, δηλαδή, ένας απεργιακός τυφώνας!

Το εργατικό κίνημα χρειάζεται να θυμηθεί – και να ξεπεράσει – αγώνες όπως …

… της ΕΑΣ (οδηγοί αστικών λεωφορείων)ενάντια στον Μητσοτάκη την περίοδο 90 – 93 που κράτησε τρεις μήνες!

… της Πειραϊκής Πατραϊκής, στην Πάτρα, όπου πέντε χιλιάδες εργάτες με την υποστήριξη όλης της πόλης κατέλαβαν το εργοστάσιο για δύο μήνες.

… των εκπαιδευτικών στα τέλη της προηγούμενης δεκαετία που κράτησαν 2 μήνες.

… των αγροτών στα τέλη της δεκαετία του 90 που κράτησαν την Ελλάδα κομμένη στα τρία για πολλές εβδομάδες.

… των φοιτητών και της νεολαίας το 2006,όταν οι καταλήψεις κράτησαν μήνες και οι μαζικές διαδηλώσεις συγκλόνιζαν κάθε βδομάδα τα κέντρα των πόλεων και ιδιαίτερα το κέντρο της Αθήνας.

… των μαθητών και όλης της νεολαίας το Δεκέμβρη του 2008 …

Σ’ αυτές τις συνθήκες τα καθήκοντα της Αριστεράς είναι ιστορικά.

Το πρώτο καθήκον είναι η κοινή, ενωτική δράση. Ο κατακερματισμός, οι ασυντόνιστες κινητοποιήσεις, οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις, πρέπει να τελειώνουν! Το δεύτερο καθήκον είναι, να δώσει η Αριστερά απαντήσεις, πολιτικές απαντήσεις, στην κρίση που μαστίζει την κοινωνία και την οικονομία. Και αυτές οι απαντήσεις δεν μπορούν παρά να αμφισβητούν το σύστημα του κέρδους, τον καπιταλισμό, που στο αδίστακτο κυνηγητό του κέρδους θυσιάζει τους ανθρώπους και οδηγεί τις κοινωνίες σε μαζική φτώχεια κι εξαθλίωση.

Γι’ αυτό διεκδικούμε:

Καμία μείωση μισθών και επιδομάτων, καμία μείωση συντάξεων, καμία αύξηση των ορίων ηλικίας, όχι άλλους έμμεσους φόρους που χτυπούν τα λαϊκά εισοδήματα.

Εθνικοποίηση των τραπεζών. Να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την προκάλεσαν.

Παύση πληρωμών στους ξένους και Έλληνες τραπεζίτες – κερδοσκόπους – τοκογλύφους.

Οι συντελεστές φορολόγησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου να επιστρέψουν στο 45%.

Επιστροφή των κλεμμένων στα ασφαλιστικά ταμεία! Αποπληρωμή όλων των χρεών του δημόσιου και των ιδιωτών στο ΙΚΑ.

Να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή από τα ταμεία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα τρόπο: τη θεσμοθέτηση επιτροπών εργατικού ελέγχου και διαχείρισης σε όλες τις επιχειρήσεις.

Σκληρές ποινές σ’ αυτούς που λυμαίνονται το δημόσιο (πχ Siemens, κύκλωμα πολυεθνικών φαρμάκου στην Υγεία κοκ).

Να επιστρέψουν στο δημόσιο όλες οι ΔΕΚΟ και όλες οι σημαντικές για την οικονομία επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν τις περασμένες δύο δεκαετίες. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν και οι τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων τους να μειωθούν και τα κέρδη να επενδύονται για τις ανάγκες της κοινωνίας αντί να γεμίζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιωτών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα