Μέτωπο 19 δημάρχων: η άρχουσα τάξη φοβάται…

Του Κυριάκου Χάλαρη

Με εισαγγελείς και δικαστήρια, με ψέματα και απειλές, με δημόσια διαπόμπευση από τα καθεστωτικά Μέσα Ενημέρωσης και με ωμούς εκβιασμούς απαντούν η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη στις κινήσεις των πιο μαχητικών δημάρχων που αρνούνται να συμμορφωθούν με τις επιταγές των μνημονίων.

Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση που υπογράφουν 19 δήμαρχοι πανελλαδικά, στην πλειονότητά τους δήμαρχοι που εκλέχτηκαν με την υποστήριξη της Αριστεράς, στην οποία αρνούνται τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων που θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις.

Σε αυτούς, αλλά και στην καινούρια Περιφερειάρχη Αττικής που τους υποστήριξε έμπρακτα (το Περιφερειακό Συμβούλιο αρνήθηκε και αυτό να στείλει στοιχεία) απάντησε από την αρχή η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, συκοφαντώντας τους ότι καλύπτουν υπαλλήλους που προσλήφθηκαν παράνομα και με πλαστά δικαιολογητικά.

Ακολούθησαν ο Σκάι και η Καθημερινή που προσπάθησαν να εκθέσουν το δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο στήνοντας ρεπορτάζ για τις «επικίνδυνες παιδικές χαρές» του δήμου, μια βδομάδα μόλις αφού ανέλαβε η καινούρια δημοτική αρχή! Αμέσως μετά το ΤΑΙΠΕΔ θυμήθηκε ότι χρειάζεται τους χώρους που είχε παραχωρήσει σε υπηρεσίες του Δήμου Χαλανδρίου και έδωσε μια βδομάδα μόλις καιρό στη νέα δημοτική αρχή να βρει καινούριο χώρο για τις υπηρεσίες καθαριότητας. Και τέλος, ο Μητσοτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στέλνει στον Εισαγγελέα τις υποθέσεις των πρώτων 5 δημάρχων που αρνήθηκαν στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης να προχωρήσουν σε «έλεγχο νομιμότητας» των συμβάσεων. Πρόκειται για τους Δημάρχους Χαλανδρίου, Ζωγράφου, Λάρισας, Πάτρας και Νίκαιας.

Στο πλευρό κάθε δημάρχου που αντιστέκεται

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από το να κάνει 6.500 απολύσεις όπως έχει δεσμευτεί απέναντι στην Τρόικα.

Και ξέρει πολύ καλά ότι αυτές δεν μπορούν να προκύψουν από τον έλεγχο των πλαστών πιστοποιητικών και δικαιολογητικών, που άλλωστε είναι μία εντελώς άλλη διαδικασία και που κανένας δήμαρχος δεν έχει αρνηθεί. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιεί το πρόσχημα του «επανελέγχου» των συμβάσεων χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Πρόκειται για υπαλλήλους που δουλεύουν χρόνια (ακόμα και πάνω από 20 χρόνια) στην τοπική αυτοδιοίκηση και η μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου έγινε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων με βάση τα κριτήρια που προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου το 2004 (164/2004) και ο νόμος Παπανδρέου το 2000 (Ν. 2839/2000). Σήμερα, η κυβέρνηση μέσα από τον «επανέλεγχο» των φακέλων και την εύρεση «παρατυπιών» σε αυτούς θα προχωρήσει σε απολύσεις.

Ο «επανέλεγχος», μαζί με την αξιολόγηση, η οποία εντελώς αυθαίρετα ορίζει ότι αναγκαστικά(!) το 15% των υπαλλήλων είναι ανεπαρκείς(!) είναι οι δύο διαδικασίες που θα προσφέρουν στην Τρόικα τις 6.500 απολύσεις.

Δίκτυο Μαχητικών Δήμων

Η μανία με την οποία επιτίθεται η κυβέρνηση αλλά και τα προσκείμενα σε αυτή Μέσα Ενημέρωσης στις αντιδράσεις των δημάρχων δείχνει τις δυνατότητες που έχει ο σχηματισμός ενός μετώπου των πιο μαχητικών δήμων.

Γιατί στην πραγματικότητα, στο βαθμό που αναπτυχθεί και αντέξει στις πιέσεις, καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει.

Η άρνηση του «επανελέγχου» και της αξιολόγησης μπορούν να είναι η αρχή για κάτι τέτοιο. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συσκέψεις αριστερών δημοτικών αρχών και δημοτικών κινήσεων της Αττικής που στοχεύουν σε ένα διαδημοτικό συντονισμό για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Κινητικότητα υπάρχει και για το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που αργά ή γρήγορα θα ανοίξει.

Αν ένα μέτωπο μαχητικών δήμων σηκώσει με συνέπεια κάθε ένα από αυτά τα θέματα, αν καταφέρει να συντονιστεί και να κινητοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες θα ανοίξει το δρόμο για μια έμπρακτη αμφισβήτηση στις πολιτικές της Τρόικα και για την πτώση των Τροϊκανών που κυβερνούν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα