Μετανάστες: Απόσυρση της εγκυκλίου για τα 300 ένσημα!

Ο υπ’ αριθμόν ένα εκμεταλλευτής των μεταναστών, το ίδιο το κράτος, ξαναχτύπησε.

Το θέμα των ενσήμων δεν είναι κάτι το καινούργιο. Η ΥRΕ, αλλά και άλλοι αντιρατσιστικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς το έχουν καταγγείλει, αντιρατσιστικές πορείες και διαμαρτυρίες έγιναν, διαβήματα παραδόθηκαν.

Η κυβέρνηση δείχνοντας το "κοινωνικό" της πρόσωπο για άλλη μια φορά, δια στόματος της γ.γ. του Υπουργείου Εργασίας, Ιωάννας Πανοπούλου, κυκλοφόρησε εγκύκλιο στα τέλη του 2003, που απαιτούσε 300 ένσημα αντί των 150, για την ανανέωση των αδειών εργασίας! Τουλάχιστον εξωφρενικό μιας και οι περισσότεροι μετανάστες δουλεύουν ανασφάλιστοι ή περιστασιακά ασφαλισμένοι, όπως άλλωστε όλο και περισσότεροι Έλληνες, αφού μια προσφυγή στην επιθεώρηση εργασίας σημαίνει και την αυτόματη απόλυση. Και βεβαίως ο βασικός παράγοντας της οικονομικής πίεσης και φτώχειας (συνεπώς "δουλειά να ‘ναι και ότι να ΄ναι") δε βοηθάει καθόλου.

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από δελτίο τύπου της YRE, κυκλοφόρησε κάποια συμπληρωματική εγκύκλιος. Προσπαθώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια, η κα Πανοπούλου συμπλήρωσε πως o μετανάστης που δεν εργάστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της άδειας εργασίας του, μπορούσε να προσκομίσει κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ (την οποία δε μπορεί να βγάλει αφού τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει επίσημη απόλυση οπότε… δώρο άδωρον).

Στις 17/12/03 έγινε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο εργασίας της Y.R.E, του Ε.Κ.Φ και του Φόρουμ Μεταναστών. Σε συνάντηση που έγινε με τον διευθυντή του γραφείου του Ρέππα, μας ειπώθηκε επί λέξη ότι κατά αυτό τον τρόπο θέλουν να υπερασπίσουν την ισονομία των μεταναστών, και την ίδια ώρα να πιέσουν τους μετανάστες να διεκδικούν τα ένσημα τους! Όμως τι ειρωνεία! Τις ίδιες μέρες είχε κυκλοφορήσει μελέτη της ΙΚΑ που έδειχνε ότι από το σύνολο των 1,9 εκ. ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, οι 500 χιλ. είναι μετανάστες. Αλλά και τι αντιστροφή της πραγματικότητας! Γιατί αν υπάρχουν κάποιοι που βάζουν μέσα τα ταμεία, είναι οι εργοδότες, που εισφοροδιαφεύγουν κατ’ εξακολούθηση. Αντί να τιμωρηθούν όμως αυτοί, οι θύτες, θα τιμωρούνται -άκουσον/άκουσον- οι μετανάστες, τα θύματα δηλαδή, με διακοπή της άδειας παραμονής τους!!

Το πιο εξωφρενικό όμως είναι η θέση που υιοθέτησε η ΓΣΕΕ για το θέμα, που δια στόματος Ανδρέα Κολλά (υπεύθυνος του γραφείου μεταναστών της ΓΣΕΕ), δήλωσε σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία τους στις 8/01/04 για την προετοιμασία της πορείας στις 31/01/04, ότι το μέτρο των 300 ενσήμων "είναι θεμιτό και απαραίτητο… ώστε να μη καταρρεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία"! Ενώ στην ακριβώς επόμενη σύσκεψη στις 14/01/04, αποδεικνύοντας το πόσο μακριά είναι από τις ανάγκες του κινήματος των μεταναστών -ένα κομμάτι των εργαζομένων κι αυτοί- ανακοίνωσε πως η ΓΣΕΕ δεν θα συμμετέχει στην πορεία γιατί επειδή ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος θα ήταν μια "τουφεκιά στον αέρα"!! Κι ότι με ευθύνη του γραφείου μεταναστών θα διοργανώνονταν ημερίδα ενημέρωσης των μεταναστών στις 30 Γενάρη. Ανάμεσα στα άλλα δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στους μετανάστες γιατί δεν μαθαίνουν ελληνικά ώστε να …εξυπηρετούνται καλύτερα στις κρατικές υπηρεσίες!!

Πρέπει πλέον να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός εις βάρος των μεταναστών.

Απαιτούμε: κατάργηση της προϋπόθεσης των 300 ενσήμων για άδεια εργασίας και παραμονής, ενιαία άδεια παραμονής και εργασίας τουλάχιστον 3 ετών και ισχύουσας από την χορήγηση της και όχι από την ημέρα καταβολής των δικαιολογητικών, κατάργηση των παραβόλων και ουσιαστική εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας-να πληρώσουν τα αφεντικά , όχι οι μετανάστες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα