Μετανάστες και εκλογές

Η θέση του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ήταν πάντα καθαρή. Οι μετανάστες δεν δικαιούνται μόνο ίσων κοινωνικών δικαιωμάτων με τους έλληνες εργαζόμενους και εν γένει την ελληνική κοινωνία, αλλά και ίσων πολιτικών δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, αυτό σημαίνει συμμετοχή στις πολιτικές διεργασίες, για μας σημαίνει πάνω από όλα το ίσο δικαίωμα όσων επηρεάζονται από την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, να μπορούν και να την επηρεάσουν με τις δικές τους επιλογές. Το εργατικό κίνημα και η αριστερά δεν πρέπει μόνο να παλέψει για την ενότητα στους αγώνες, αλλά και για την ενότητα στην πολιτική δράση.

Παρακάτω παραθέτουμε τις εκλογικές θέσεις κάποιων από τα πολιτικά κόμματα για τους μετανάστες.

****

ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθώντας να δείξει ένα πρόσωπο κοινωνικής ευαισθησίας υπόσχεται διάφορα, όπως χορήγηση ιθαγένειας σε όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται στην Ελλάδα, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λ.π. Με γενικολογίες όπως: «πλήρης, ομαλή και χωρίς διακρίσεις κοινωνική ένταξη των μεταναστών» προσπαθεί για ακόμη μια φορά να δώσει ελπίδες σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας που έχει πια κουραστεί από τις άκαρπες υποσχέσεις. Στα λόγια, τα περισσότερα που υπόσχονται ακούγονται αρκετά όμορφα και ελπιδοφόρα. Αυτό που μένει δυστυχώς να απαντηθεί είναι: γιατί όταν είχαν την ευκαιρία -επί σειρά ετών στην κυβέρνηση- δεν εφάρμοσαν καμιά απ’ αυτές τις θέσεις; Αντίθετα ο βίος και η πολιτεία τους είναι μνημείο αναξιοπιστίας και αντι-μεταναστευτικών πολιτικών.

Ν.Δ.

Η ΝΔ από την άλλη δεν περιλαμβάνει στο πρόγραμμα της ούτε καν μια αναφορά για το θέμα των μεταναστών. Η αδιαφορία αυτή –γιατί περί αδιαφορίας πρόκειται και όχι ατυχούς παράλειψης ή βεβιασμένης αμέλειας- μπορεί να εξηγηθεί με διάφορους τρόπους. Αρχικά, η ΝΔ βρέθηκε σε διαδικασία ψαρέματος ψηφοφόρων που φλέρταραν με το ΛΑΟΣ, άρα θέσεις για τους μετανάστες θα έκαναν αυτό το ψάρεμα πολύ πιο δύσκολο. Επίσης ίσως να μην αναφέρονται θέσεις για τους μετανάστες γιατί πολύ απλά δεν σκοπεύουν να κάνουν κάτι ευνοϊκό γι’ αυτούς. Μετά από 3,5 χρόνια κυβέρνησης ΝΔ αυτή η διαπίστωση έχει πια επιβεβαιωθεί.

ΛΑΟΣ

Σε αντίθεση με όλους όμως, το κόμμα που όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για τους μετανάστες, αλλά αντίθετα τους χρησιμοποιεί ως δόλωμα για να μπορέσει να διασφαλίσει τις ψήφους απανταχού «καλών πατριωτών» και ξενοφοβικών ελλήνων είναι το ΛΑΟΣ.

Επαναλαμβάνοντας διαρκώς λέ-ξεις όπως πατρίδα, σημαία, έθνος και άλλα συναφή έδειξε ξεκάθαρα -και μέσα από προεκλογικά έντυπα αλλά και πολύ-παιγμένα τηλεοπτικά σποτ- το ρατσιστικό του πρόσωπο. Αποκα-λούν την Ελλάδα το «ξέφραγο αμπέλι της Ευρώπης» και φέρονται ανοιχτά κατά όλων σχεδόν των κοινοτήτων των μεταναστών, κατηγορώντας άλλους για εδαφικές διεκδικήσεις και άλλους για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, δεν γίνεται σχεδόν ποτέ αναφορά στους ξένους εργάτες χωρίς να χρησιμοποιείται η λέξη «λαθρομετανάστες». Μια λέξη που εκτός από ανακριβής είναι εξ’ ορισμού χρωματισμένη αρνητικά και σαφώς επιβεβαιώνει το λαϊκισμό για τον οποίο ο Γ.Καρατζαφέρης έχει κατ’ επανάληψη κατηγορηθεί. Η σκόπιμη χρήση του χαρακτηρισμού αυτού θέτει άμεσα το ζήτημα της νομιμότητας, προσπαθώντας να καταδικάσει ανεξαιρέτως όλους τους μετανάστες ή πρόσφυγες ως ανθρώπους που παράνομα βρίσκονται και εργάζονται στη χώρα.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν όταν με την εκλογή του ΛΑΟΣ στη νέα Βουλή, βουλευτές του όπως ο Μ.Βορίδης (ηγέτης του Ελληνικού Μετώπου), Αδ.Γεωργιάδης (εκδότης βιβλίων εθνικιστικού και φιλοναζιστικού περιεχομένου) και ο Θ.Πλεύρης (γιος του γνωστού Κ.Πλεύρη της φασιστικής οργάνωσης «4η Αυγού-στου), δήλωσαν ότι η δουλειά τους είναι να παλέψουν ώστε να μπει ποσόστωση στην είσοδο των μεταναστών στην Ελλάδα και όλοι οι υπόλοιποι να απελαθούν, ενώ ακόμα και αυτοί που θα μπαίνουν με ποσόστωση θα πρέπει να φεύγουν από την χώρα όταν θα τελειώνει η σύμβαση τους.

Γίνεται λοιπόν σαφές πως το ΛΑΟΣ υπόσχεται μια κοινωνία «δικαίου» μόνο για τους Έλληνες αφού με βάση το πρόγραμμά του οι μετανάστες ή αλλιώς τα «ξένα φθηνά εργατικά χέρια» θα χρησιμοποιούνται σαν αντικείμενα που άλλοτε χρειαζόμαστε και χρησιμοποιούμε και άλλοτε μας είναι περιττά και τα πετάμε. Πάντα κατά βούληση, καθαρή ελληνική, πατριωτική βούληση.

Ελένη Βέτσικα

——————

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής