Μεταλλεία χρυσού: Εκστρατεία ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε παρακάτω την προκήρυξη που μοιράζουν οι τοπικές οργανώσεις του “Ξ” στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της εκστρατείας μας αυτής είναι η ενημέρωση των κατοίκων της πόλης σε σχέση με την περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει η ύπαρξη των μεταλλείων αν προχωρήσει, αλλά και η προσπάθεια για ενεργοποίηση στο κίνημα.

Παράλληλα, γίνεται και ενημέρωση με αφισοκόλληση στις εισόδους των πολυκατοικιών.

Πιστεύουμε ότι ένας σημαντικός στόχος είναι η κινητοποίηση των Θεσσαλονικέων, γιατί στο βαθμό που κινηθούνε μαζικά και αποφασιστικά υπέρ του κινήματος μπορούν να ασκήσουν αφόρητες πιέσεις στη κυβέρνηση και την εταιρία. Όποιοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας (τηλ 6980727122 και στο facebook: Θεσσαλονικείς ενάντια στα μεταλλεία χρυσού)

Ακολουθεί η προκήρυξη του «Ξ»

Ιερισσός: Συνεχίζουμε τον αγώνα! Η καταστολή δεν μας σταματά!

Όλοι τώρα πια ξέρουν ότι η μάχη της Χαλκιδικής δεν είναι ένα «τοπικό» θέμα. Όπως η τοξική σκόνη «ταξιδεύει» χιλιάδες χιλιόμετρα, το ίδιο γίνεται και με τα νέα. Έτσι, πάρα πολλοί άνθρωποι αυτοί τη στιγμή παρακολουθούν αυτά που γίνονται σε αυτό τον αγώνα. Το πως θα καταλήξει, δεν θα επηρεάσει «μόνο» την τύχη του βουνού και του περιβάλλοντος της περιοχής, αλλά και την διάθεση για αγώνα όλων αυτών των ανθρώπων.

Η κυβέρνηση το ξέρει αυτό. Εκτός των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που παίζονται στη συγκεκριμένη επένδυση, παίζεται και το «κύρος» της, παίζεται και το αν θα μπορεί να επιβάλλει τις αντικοινωνικές πολιτικές της σε κάθε έναν που αγωνίζεται. Αυτός είναι ο λόγος που έχει κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς της για να στηρίξει την εταιρία: ΜΑΤ, ασφάλεια, δικαστικό σύστημα, ΜΜΕ, κτλ.

Αυτό πρέπει να συνειδητοποιηθεί και από την πλευρά όλων εμάς που συμμετέχουμε στο κίνημα της αντίστασης. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεπεράσει τους εαυτούς τους, δίνοντας έναν ηρωϊκό αγώνα, και μετατρέποντας την περιοχή σε ένα «γαλατικό χωριό» ενάντια στους «Ρωμαίους» του Δένδια και της Τρόικας! Και είναι σίγουρο πως θα συνεχίσουν! Ταυτόχρονα όμως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να μεταφέρουμε τη μάχη και στο κεντρικό επίπεδο, στα μεγάλα δηλαδή αστικά κέντρα, γιατί ο αντίπαλος είναι δύσκολος – η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βγει νικητής απ’ αυτή τη σύγκρουση ακόμα και αν χρειαστεί «να μας βάλει όλους φυλακή». Πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε τους τρόπους διεύρυνσης του κινήματος, μετατροπής του από ένα «τοπικό πρόβλημα» για την κυβέρνηση σε «κεντρικό πρόβλημα».

Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Μερικές προτάσεις για να ενισχύσουμε τον αγώνα μας και την αποτελεσματικότητα του είναι οι ακόλουθες

  • Να επιδιωχθεί να οργανωθούν στα γύρω χωριά κινητοποιήσεις που να παρεμποδίζουν τακτικά την διέλευση οχημάτων της εταιρείας (όπως έγινε στο Σταυρό)
  • Βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς, να αποδείξουν ότι διαφέρουν από τους υπόλοιπους, δημιουργώντας μια «ασπίδα προστασίας» των κατοίκων με την φυσική τους παρουσία στο εργοτάξιο, κάνοντας καθημερινά «ελέγχους» μαζί με τους κατοίκους.
  • Να τεθεί το θέμα κι όπου χρειάζεται να ασκηθεί πίεση σε όλα τα συνδικάτα/σωματεία εργαζομένων να στηρίξουν τον αγώνα, για να καταγραφεί το εύρος της αντίδρασης απέναντι στα μεταλλεία.
  • Να ανοίξει το ζήτημα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και να γίνει πραγματική ενημέρωση για να αναιρεθούν τα ψέματα των ΜΜΕ. Χρειάζεται ένα πανελλαδικό δίκτυο εθελοντών που να ενημερώνει τακτικά συγγενείς, φίλους και γείτονες.
  • Να χτιστεί μια πανελλαδική συμμαχία όλων των τοπικών επιτροπών/ κινημάτων που ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα (Κερατέας – Λαυρεωτικής, Ασσήρου, Ευκαρπίας Λευκίμης, Φυλής, Γραμματικού, Βόρειας Εύβοιας, Έβρου – Ροδόπης, κλπ)
  • Να επιδιωχθεί η οργάνωση μιας πανελλαδικής συνέλευσης τοπικών κινήσεων/κινημάτων, που να βάλει πρώτο θέμα στην ατζέντα το ζήτημα του χρυσού.

Η μάχη συνεχίζεται!

Η κυβέρνηση προσπαθεί με την καταστολή και τις συλλήψεις αγωνιστών και αγωνιστριών να εκφοβίσει το κίνημα. Προσπαθεί επίσης να σπείρει την απογοήτευση συνεχίζοντας τα έργα και καταστρέφοντας το βουνό κάθε μέρα που περνάει. Στην πραγματικότητα όμως δεν έχει συμμαχίες, αντιμετωπίζει αυτόν τον αγώνα με τη βία, για να κρύψει ακριβώς την κοινωνική της απομόνωση!

Ακόμα και αστυνομικοί έκαναν διαμαρτυρία ζητώντας να σταματήσει η κυβέρνηση να τους χρησιμοποιεί σαν «πιόνια για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και σάκο του μποξ για απορρόφηση των κραδασμών των κοινωνικών αναταράξεων»! (topontiki.gr, 23/5) Έχει σημασία να αξιοποιήσουμε κάθε μικρό ή μεγάλο ρήγμα στο μέτωπο κυβέρνησης/ εταιρίας.

Και τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας;

Πέρα από τα πιο πάνω, κατά την γνώμη μας χρειάζεται συγκεκριμένη απάντηση και στο ζήτημα των θέσεων εργασίας. Ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό που προωθεί το σύστημα, η απάντηση μας πρέπει να είναι:

Θέλουμε ένα μαζικό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας με βάση τις κοινωνικές ανάγκες (υγεία, παιδεία, οικολογικές καλλιέργειες, λαϊκός τουρισμός, κτλ). Δε θέλουμε «επενδύσεις» που καταστρέφουν τη ζωή δεκάδων χιλιάδων, καταστρέφουν το περιβάλλον και ερημώνουν ολόκληρες περιοχές για πάντα!

Τα λεφτά για επενδύσεις μπορούν να βρεθούν από αυτούς που κερδοσκοπούν τόσα χρόνια σε βάρος μας (τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομήχανοι, και γενικά το μεγάλο κεφάλαιο). Μπορούν να βρεθούν μέσα από την αξιοποίηση του πλούτου που παράγει ο τόπος μας, με το να εθνικοποιήσουμε τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο κάτω από κοινωνικό και εργατικό έλεγχο και διαχείριση. Μπορούν να «βρεθούν» με το να σταματήσουμε την αποπληρωμή του χρέους στους τοκογλύφους δανειστές – ένα χρέος για τη δημιουργία του οποίου εμείς δεν φέρουμε την παραμικρή ευθύνη!

Δεν περιμένουμε αυτά να γίνουν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των παρατρεχάμενων. Μπορούν να γίνουν μόνο από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία να είναι έτοιμη και αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα και το κατεστημένο. Γι’ αυτό χρειάζεται η συνεργασία της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΑΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κλπ) στη βάση ενός προγράμματος σοσιαλιστικού – που να έχει στόχο την ανατροπή των κυβερνώντων και του συστήματος και την εφαρμογή σοσιαλιστικών μέτρων όπως τα πιο πάνω για την ανόρθωση της κατεστραμμένης οικονομίας μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα