Μεταλλαγμένος σολομός χωρίς σήμανση στις ΗΠΑ!

Ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι η εταιρεία βιοτεχνολογίας AquaBounty Technologies κατάφερε τελικά, μετά από είκοσι χρόνια, να πάρει την πολυπόθητη άδεια κυκλοφορίας για το γενετικά τροποποιημένο (γ.τ.) σολομό της! Πρόκειται για το πρώτο γ.τ. ζώο που παίρνει άδεια κυκλοφορίας στην αγορά, αφού μέχρι τώρα αντίστοιχες άδειες υπήρχαν μόνο για φυτά τα οποία έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση.[1]

Με το σκεπτικό μάλιστα ότι ο γ.τ. σολομός έχει την ίδια θρεπτική αξία με το φυσικό, η FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) στις ΗΠΑ, όχι μόνο έδωσε την άδεια να κυκλοφορήσει ο μεταλλαγμένος σολομός στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά δεν θεώρησε καν απαραίτητο να υπάρχει σήμανση στο προϊόν, ώστε να ξέρει ο καταναλωτής τι ακριβώς είναι αυτό που αγοράζει!

Χρυσωρυχείο μεταλλαγμένων

Με τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές στερούνται το δικαίωμα επιλογής, ενώ τα κέρδη της AquaBounty Technologies θα εκτοξευτούν, αφού ο «αθώος» σολομός της θα φτάνει σε πλήρη ανάπτυξη σε ενάμιση χρόνο αντί για τρία (!) γεγονός που θα ρίξει κατακόρυφα το κόστος εκτροφής του.  

Μάλιστα, η ιστοσελίδα της εταιρείας μας ενημερώνει ότι το νέο της «προϊόν» που έχει ονομαστεί AquAdvantage Salmon χρειάζεται μόλις ένα κιλό τροφής προκειμένου να αυξήσει το σωματικό του βάρος κατά επίσης ένα κιλό, την ώρα που μια κότα χρειάζεται δύο κιλά τροφής, ένα γουρούνι τρία και μια αγελάδα οκτώ![2]

Μέτρα… «προστασίας»

Παράλληλα, τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που προβλέπονται είναι ότι οι εν λόγω σολομοί δε θα εκτρέφονται σε ιχθυοκαλλιέργειες στη θάλασσα, αλλά σε κλειστές δεξαμενές στην ξηρά και επιπλέον θα είναι θηλυκοί και στείροι, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο γενετικής επιμόλυνσης των φυσικών πληθυσμών.

Παρά το γεγονός ότι τα παραπάνω μέτρα σε πρώτη φάση ακούγονται επαρκή, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων επιμένουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει απόλυτη σιγουριά, ούτε για το γεγονός ότι ο γ.τ. σολομός δεν πρόκειται με κάποιο τρόπο να βρεθεί έξω από τις δεξαμενές-εκτροφεία, ούτε και μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποια από τα ψάρια να είναι γόνιμα.[3]

Ακόμη όμως κι αν αποδεχτούμε ότι τα θαλάσσια οικοσυστήματα προστατεύονται από το ενδεχόμενο επιμόλυνσης, δεν ισχύει το ίδιο για όσους καταναλωτές θα γίνουν πειραματόζωα (και μάλιστα εν αγνοία τους) καταναλώνοντας το γ.τ. σολομό.

Και με… περιβαλλοντικό πρόσχημα

Η ειρωνεία ωστόσο είναι το γεγονός ότι όλη η διαφημιστική εκστρατεία της εταιρείας βασίζεται στο πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος! Όπως μας «ενημερώνει» η AquaBounty Technologies, η καλλιέργεια γ.τ. σολομού θα προστατέψει τους ωκεανούς από την υπεραλίευση, ενώ η εγγύτητα των εγκαταστάσεων στις περιοχές διανομής του θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνεπαγόταν η εισαγωγή του ψαριού από τη Νορβηγία ή τη Χιλή.

Για το γεγονός βέβαια ότι οι γ.τ. οργανισμοί αποτελούν ένα τεράστιο πείραμα με απρόβλεπτες συνέπειες και πειραματόζωα μεγάλους πληθυσμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη και το φυσικό περιβάλλον, η AquaBounty Technologies, όπως βέβαια και η FDA που έδωσε την άδεια, δε βρήκε να πει ούτε μια κουβέντα!

_______________
[1] ethnos.gr: «Γενετικά τροποποιημένος σολομός στο τραπέζι των Αμερικανών»
[2] https://aquabounty.com/sustainable/ 
[3] naftemporiki.gr: «ΗΠΑ: ‘‘Aσφαλής προς κατανάλωση’’ μεταλλαγμένος υπερ-σολομός»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα