Array

Μετά την Πρωτομαγιά, απεργία στις 15 Μάη:το θέμα δεν είναι απλά να καλείς, αλλά το πως οργανώνεις μια απεργία

Η φετινή απεργιακή κινητοποίηση για την Πρωτομαγιά είχε τον χαρακτήρα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής των ομολόγων και της ληστείας των ασφαλιστικών ταμείων. Η συμμετοχή στην πορεία της ΓΣΕΕ ήταν λίγο μεγαλύτερη από άλλες χρονιές (γύρω στις 5000 άτομα) αλλά οι 3 ξεχωριστές διαδηλώσεις από τη μια και η «αδυναμία» της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας να οργανώσει την κινητοποίηση από την άλλη είχαν σαν αποτέλεσμα μια κινητοποίηση κάτω από τις απαιτήσεις των περιστάσεων.

Το σκάνδαλο και η ληστεία των ταμείων δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πάλης μόνο για 5000 εργαζόμενους. Πρόκειται για ζήτημα αιχμής για όλο το εργατικό κίνημα.

Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να δούμε και την απεργία στις 15 Μάη.

Κάλιο αργά…

Κατ’ αρχήν πρέπει να πούμε ότι η απεργία στις 15 Μάη έρχεται καθυστερημένα.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ κάλεσε απεργία για τα ταμεία, ενώ το σκάνδαλο με τα ομόλογα είχε ξεσπάσει πάνω από 2,5 μήνες πριν.

Αν η απεργία είχε καλεστεί όταν πρωτοξέσπασε ο σάλος με τα ομόλογα τότε που και οι φοιτητές ήταν ακόμα στους δρόμους, σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο ευνοϊκά για το κίνημα.

Η επιτυχία χρειάζεται οργάνωση

Για άλλη μία φορά μπροστά σε μια απεργιακή κινητοποίηση μπαίνει το ζήτημα της οργάνωσης της.

Έχουμε ξαναγράψει ότι δεν αρκεί να καλεστεί μία απεργία. Το ουσιαστικότερο κομμάτι είναι η καλή οργάνωση και προετοιμασία της. Και στο ζήτημα αυτό η ηγεσία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ δίνει τα τελευταία χρόνια τα χειρότερα δείγματα γραφής.

Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος δεν κάνει επί της ουσίας τίποτα για να οργανώσει τις κινητοποιήσεις που καλεί αφήνοντας έτσι την επιτυχία τους στην τύχη, δηλαδή τις καταδικάζει σε αποτυχία (εκτός από τις περιπτώσεις που η ίδια η επίθεση της κυβέρνησης εξεγείρει το κίνημα).

Διάσπαση δεξιά κι αριστερά

Από την άλλη οι εργαζόμενοι ψάχνοντας να βρουν διέξοδο από την τακτική της ΠΑΣΚΕ στην πραγματικότητα δεν έχουν προς τα πού να κοιτάξουν.

Το ΠΑΜΕ σταθερό στη λογική της διάσπασης του εργατικού κινήματος συνεχίζει να τραβά το μοναχικό του δρόμο με τις ξεχωριστές του συγκεντρώσεις και πορείες.

Από την άλλη μια ακόμα διασπαστική τακτική εμφανίστηκε το τελευταίο διάστημα. Η ΔΑΚΕ προσπαθώντας (όπως πάντα άλλωστε) να λειτουργήσει σαν ανάχωμα για την οργή των εργαζομένων και στηρίζοντας στο ακέραιο την κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να μην συμμετάσχει στην Πρωτομαγιά της ΓΣΕΕ και το μέλλον θα δείξει αν οι γαλάζιοι συνδικαλιστές θα συνεχίσουν αυτόν το δρόμο.

για την επιτυχία των απεργιακών μας κινητοποιήσεων

Παρά τα χάλια της ηγεσίας όμως οι αγωνιστές της βάσης δεν έχουν επιλογή από το να παλεύουν για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων (όπως αυτή στις 15 Μάη)..

Η πολιτική που ληστεύει τα ταμεία και η διαρκής επίθεση ενάντια στο βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματά μας, πρέπει να βρει απέναντι της όλους τους εργαζόμενους.

Επειδή λοιπόν η ηγεσία των συνδικάτων είναι ανίκανη να παίξει το ρόλο της, το βάρος για άλλη μία φορά πέφτει στους αγωνιστές της βάσης των εργαζομένων. Είναι οι ανιδιοτελείς συνδικαλιστές της βάσης και οι παρατάξεις της αριστεράς (κυρίως στα πρωτοβάθμια σωματεία) που πρέπει να παλέψουν για την επιτυχία της κάθε απεργίας και για την κλιμάκωση του αγώνα.

Σήμερα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση κάτω από τις αποκαλύψεις των σκανδάλων και μετά από το μεγάλο φοιτητικό κίνημα, οι εργαζόμενοι μπορούν να δώσουν τη μάχη από ένα καλύτερο μετερίζι.

Δημήτρης

Πανταζόπουλος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα