Μελίσσια: Να σταματήσει τώρα η τσιμεντοποίηση του βουνού από την εκκλησία!

Ανακοίνωση του Ξεκινήματος

Εδώ και λίγο καιρό, η Μητρόπολη Κηφισιάς έχει ξεκινήσει οικοδομικές εργασίες στα όρια του πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Πεντέλης, για την ανέγερση ενοριακού κέντρου και εκκλησίας, καταστρέφοντας έναν πράσινο λόφο έκτασης 3.000 τ.μ. επί της οδού Διονύσου.

Η Μητρόπολη έχει πάρει ως «δώρο» το λόφο 3.000 τ.μ. από τη Μονή Πεντέλης. Η Μονή Πεντέλης παρότι δεν έχει καν πραγματικούς τίτλους ιδιοκτησίας διεκδικεί την ιδιοκτησία 775.000 στρεμμάτων του Πεντελικού όρους με το «επιχείρημα» της χρησικτησίας – τα 3.000 στρέμματα που η Μονή Πεντέλης «χάρισε» στην Μητρόπολη Κηφισιάς αποτελούν τμήμα των 775.000 στρεμμάτων.

Πρόκειται για μια ακόμη πράξη του δράματος των καταστροφικών σχεδίων της Μονής για το Πεντελικό όρος, το οποίο από αλλοτινός πνεύμονας για ολόκληρο το λεκανοπέδιο, έχει μετατραπεί σε ένα γυμνό βουνό, μετά από αλλεπάλληλες καταστροφικές πυρκαγιές και καταπατήσεις.

Σήμερα, αντί να συζητάμε για αναδάσωση και αποκατάσταση του βουνού, βλέπουμε την περαιτέρω καταστροφή του. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου θυμούνται τα σχέδια της Μονής να «φυτέψει» φωτοβολταϊκά σε  έκταση 30.000 στρεμμάτων, με το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης». Ευτυχώς σήμερα αυτά τα σχέδια έχουν παγώσει, ωστόσο το καταστροφικό έργο συνεχίζεται σε μικρότερη κλίμακα.

Το εν εξελίξει σχέδιο για τον λόφο επί της οδού Διονύσου προβλέπει την κατασκευή ναού, ενοριακού κέντρου και βέβαια των απαραίτητων «βοηθητικών χώρων», που θα καλύψουν τουλάχιστον το ένα τρίτο της έκτασης.

Ο δήμος Πεντέλης δεν έκανε καμία ενέργεια όταν η Μονή Πεντέλης χάριζε τα 3.000 στρ. που δεν της ανήκαν στην Μητρόπολη Κηφισιάς, ενώ σήμερα απλά παρακολουθεί από απόσταση την καταστροφή.

Απέναντι στην παράνοια με βάση την οποία η εκκλησία είναι ιδιοκτήτρια δασικών εκτάσεων και μάλιστα τις καταστρέφει λίγο-λίγο προκειμένου να τις μετατρέψει σε χώρο για «ιερές» μπίζνες, οι κάτοικοι της περιοχής κινητοποιούνται και διεκδικούν δικαστικά να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα. 

Από την πλευρά μας, δηλώνουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα τους για τη διάσωση του λόφου και διεκδικούμε:

  • Να σταματήσει άμεσα η καταστροφή του λόφου και να αποδοθεί στο δήμο, ο οποίος να αναδασώσει τα κατεστραμμένα τμήματά του και να τον μετατρέψει σε χώρο πρασίνου για τους δημότες.

  • Να μπει ένα τέλος στην αδιανόητη διεκδίκηση, καταπάτηση και καταστροφική «αξιοποίηση» δασικών εκτάσεων από ιδιώτες και την εκκλησία. Τα δάση δεν είναι «οικόπεδα» κανενός, αλλά δημόσια αγαθά που ανήκουν σε ολόκληρη την κοινωνία.
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής