Μεγάλη η επιτυχία της πρώτης εκδήλωσης της «Πρωτοβουλίας των 1000» στο Βόλο

Πάνω από 120 άτομα παρευρέθηκαν στην πρώτη δημόσια εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των 1000 στο Βόλο με τίτλο:  «Μπορούμε να βγούμε από τη σημερινή καταστροφή; Η ανάγκη για ένα Ενωτικό Μέτωπο της Αριστεράς με ριζοσπαστικό πρόγραμμα»

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο σύντροφος και δημοτικός σύμβουλος στην πόλη μας, Θωμάς Κλημόπουλος. Ομιλητές από την Πρωτοβουλία ήταν οι σ. Ανδρέας Παγιάτσος («Ξεκίνημα») και Λάμπρος Χήτας (μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Προσκεκλημένος ομιλητής ο Βουλευτής της Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης.

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ έκανε εκ μέρους της Πρωτοβουλίας ο Θωμάς Κλημόπουλος. Ο σ. Θωμάς έκανε μια σύντομη αναφορά στην Πρωτοβουλία των 1000 και στην αναγκαιότητα της Αριστεράς να μην απογοητεύσει αλλά να βγάλει την κοινωνία απ’ την κρίση και να την οδηγήσει στο σοσιαλισμό, θέτοντας από την αρχή κάποια ερωτήματα για τη συζήτηση όπως το «πως θα πείσει η ριζοσπαστική Αριστερά τον κόσμο», «πως θα τον οργανώσει στα συνδικάτα», «αν μπορεί η ριζοσπαστική Αριστερά να έχει επαφές με εκπροσώπους του κατεστημένου», «αν μπορεί να αδιαφορεί για τον κίνδυνο του φασισμού και της Χρυσής Αυγής», κ.α.

ΠΡΩΤΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ήταν ο σ. Ανδρέας Παγιάτσος ο οποίος στην εισήγησή του έκανε μια σύντομη αναφορά στις συνεχόμενες επιθέσεις και τις επιτάξεις της κυβέρνησης και στην κοροϊδία των εκπροσώπων της αστικής τάξης να δικαιολογήσουν τις απάνθρωπες πολιτικές τους λόγω «λάθους» σε κάποιον πολλαπλασιαστή σε κάποια εξίσωση, χωρίς να μας λένε ότι φταίει η ίδια η πολιτική που εφαρμόζουν.

Αναφέρθηκε στους μεγάλους αγώνες της τελευταίας περιόδου, αλλά και στο ότι έλλειπε ο μεταξύ τους συντονισμός, καθώς και η αποφασιστικότητα και κάλυψη από μέρους των συνδικαλιστικών ηγεσιών, σαν απάντηση στις επιθέσεις και τις επιτάξεις της κυβέρνησης. Έκανε αναφορά στο στρογγύλεμα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του  και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έκλεισε με το κεντρικό ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία και πρέπει να απαντήσει η Αριστερά για να πείσει τον κόσμο: πως θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση, βάζοντας «μπρος» την οικονομία, πώς δηλαδή να γίνουν επενδύσεις προς όφελος της κοινωνίας, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να καλυτερεύσει η ζωή μας.

Γι’ αυτό είναι που η Πρωτοβουλία των 1000 πέρα απ’ το ζήτημα της συνεργασίας της Αριστεράς, δίνει μεγάλη έμφαση στο θέμα του προγράμματος. Για να μπορέσουν να γίνουν τα παραπάνω χρειάζεται να σταματήσει η αποπληρωμή του χρέους, να εθνικοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, πάντα κάτω από εργατικό-κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση κλπ. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα δηλαδή που θα συγκρούεται με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και θα ανοίγει το δρόμο στο σοσιαλισμό.

ΣΤΗ  ΣΥΝΕΧΕΙΑ το λόγο πήρε ο σ. Λάμπρος Χήτας ο οποίος έκανε κι αυτός μια σύντομη περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και ανέφερε κάποια διεθνή οικονομικά στοιχεία. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που κυβέρνηση-ΔΝΤ-ΕΕ έχουν εξαπολύσει τέτοια επίθεση σε μισθούς, συντάξεις κλπ, υπάρχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εκατοντάδες δισ. ευρώ τα οποία δεν επενδύονται με σκοπό την ανάπτυξη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ευθύνες που έχουν όλα τα κόμματα της Αριστεράς σήμερα (το καθένα στο βαθμό που του αναλογεί) για το αν υπάρχει μια εναλλακτική προοπτική για τον κόσμο και αν πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

Τόνισε ότι πρέπει να βγει δυνατά προς τα έξω ότι μπορούν ν’ αλλάξουν τα πράγματα αλλά πρέπει να πούμε και πως θα γίνει αυτό. Δηλαδή ποιο θα είναι το πρόγραμμα της Αριστεράς.

Κλείνοντας ανέφερε ότι χρειάζεται να αλλάξουμε και την ίδια την Αριστερά, ότι πρέπει να βρεθεί ένας ριζοσπαστικός δρόμος μέσα από κοινωνικές συμμαχίες και ότι αντί για επαναστατικές κραυγές χρειαζόμαστε ένα ριζοσπαστικό-ανατρεπτικό πρόγραμμα με θέσεις που θα καταφέρουν να πείσουν τα μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ  πήρε το λόγο ο σ. Δημήτρης Στρατούλης ο οποίος χαιρέτισε απ’ την αρχή την κίνηση της Πρωτοβουλίας των 1000 να κάνει τέτοιου είδους εκδηλώσεις σχετικά με τη συνεργασία της Αριστεράς και το πρόγραμμα και τη χαρακτήρισε πολύ θετική.

Ξεκινώντας έθεσε το ζήτημα ότι χρειάζεται οι αγώνες μας να είναι πάνω απ’ όλα αποτελεσματικοί και ότι η Αριστερά ή θα δώσει λύση στα προβλήματα του κόσμου ή θα χάσει την ιστορική ευκαιρία που βρίσκεται μπροστά της.

Αναφέρθηκε στο ζήτημα του προγράμματος πάνω στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως εκφράζονται μέσα από τις γραπτές του αποφάσεις, λέγοντας ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για κοινό πρόγραμμα της Αριστεράς με έμφαση στην κατάργηση των Μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων, για παραγωγική ανασυγκρότηση, δημόσιες-κοινωνικές επενδύσεις, αποκατάσταση εργατικών δικαιωμάτων κλπ. Επίσης ανέφερε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ζήτημα του νομίσματος αλλά και της εφαρμογής του προγράμματος, ότι δεν θα πρέπει να εξαρτάται το πρόγραμμα μιας αριστερής κυβέρνησης από τους εκβιασμούς της ΕΕ σχετικά με το νόμισμα ή την επόμενη δόση.

Τέλος είπε ότι το ζήτημα της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν αφορά μόνο το ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλη την Αριστερά και μια πιθανή αποτυχία θα είναι αποτυχία για όλο το κίνημα και όλη την Αριστερά και μ’ αυτήν την έννοια θα έπρεπε σε αυτές τις συζητήσεις να συμμετείχαν και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ και κλείνοντας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να γίνουν τέτοιες συζητήσεις.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ήταν πολύ επιτυχημένη όχι μόνο επειδή μάζεψε πάνω από 120 άτομα και γέμισε την αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου του Βόλου, αλλά επίσης γιατί ήταν πολύ ζωντανή, με πολλές ερωτήσεις προς τους ομιλητές καθώς και ένα μεγάλο αριθμό τοποθετήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μέρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσπάθησε να την πολεμήσει και σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο με ανακοίνωση που κατήγγειλε την Πρωτοβουλία. Παρ’ όλα αυτά η εκδήλωση συγκέντρωσε κόσμο από όλο το φάσμα της Αριστεράς – από το ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πρώην μέλη του ΚΚΕ και βέβαια ανένταχτο κόσμο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα