Μεγάλη επιτυχία του αντιφασιστικού κινήματος!

Η αποτροπή του πανευρωπαϊκού κάμπινγκ των νεοφασιστών, της Χρυσής Αυγής και των ομοϊδεατών τους στην Γερμανία (NDP) την Ιταλία (Forza Nuova) και την Ισπανία (Φάλαγγα) αποτελεί μια πολύ σημαντική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

Οι μαζικές αντιδράσεις που σημειώθηκαν στην Πελοπόννησο, ιδιαίτερα οι αποφάσεις των φορέων της Καλαμάτας, έδιωξαν τους φασίστες από τους νομούς της Πελοποννήσου.

Στη συνέχεια αναζήτησαν κατασκηνωτικούς χώρους σε άλλα μέρη όπως στην Στυλίδα και τον Πλαταμώνα. Όμως οι συσκέψεις μαζικών φορέων σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λαμία και αλλού, τους στέρησαν τη δυνατότητα να κλείσουν κατασκηνωτικό χώρο.

Την Παρασκευή, 16/9, ακύρωσαν την συνέντευξη τύπου στην οποία θα ανακοίνωναν υποτίθεται τον τόπο και χρόνο της κατασκήνωσης τους. Στη συνέχεια απέστειλαν δελτίο τύπου με το οποίο ενημέρωναν για πορεία στο κέντρο της Αθήνας, προαναγγέλλοντας συμμετοχή 3.000 ατόμων(!). Το Ξεκίνημα και η YRE πρόβαλαν αμέσως την αναγκαιότητα αντισυγκέντρωσης. Το σκεπτικό ήταν ότι η νίκη ενάντια στους φασίστες έπρεπε να είναι πλήρης! Παρά τους αρχικούς δισταγμούς υπήρξε τελικά η υιοθέτηση της πρότασης από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και το αποτέλεσμα ήταν η διοργάνωση της αντισυγκέντρωσης η οποία ανάγκασε τους φασίστες να περιορισθούν σε μια φτωχή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία τους (100 – 150 άτομα) !

Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν για την Χρυσή Αυγή το μεγαλύτερο πλήγμα από την εποχή που άρχισε να εμφανίζεται σαν μια υπολογίσιμη οργάνωση. Το πλήγμα όμως αφορά και το σύνολο των ευρωπαίων νεοφασιστών, οι οποίοι επιχείρησαν το πρώτο τους πανευρωπαϊκό κάμπινγκ, δηλώνοντας1000 άτομα από 8 χώρες, και απέτυχαν παταγωδώς!

Η επιτυχία αυτή είναι διπλά μεγάλη γιατί, για μια ακόμα φορά, τα μαζικά κόμματα της αριστεράς δεν πήραν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Σε κεντρικό επίπεδο ο Συνασπισμός έκανε πολύ λίγα πράματα – τουλάχιστον όμως υιοθέτησε τις προτάσεις υπέρ των κινητοποιήσεων έστω και αν δεν ενίσχυσε με σοβαρές δυνάμεις. Όμως η στάση του Κ.Κ.Ε. ξεπερνά τα όρια του σκανδάλου! Όχι μόνο δεν συμμετείχε στη σύσκεψη των φορέων της Λαμίας, η οποία αποφάσισε τον αποκλεισμό του κάμπινγκ στην Στυλιδα, αλλά, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, έκδωσε ανακοίνωση με την οποία κατάγγελλε τους διοργανωτές της αντί φασιστικής διαμαρτυρίας ότι αποπροσανατολίζουν τον λαό από τα πραγματικά του προβλήματα!

Η επιτυχία αυτή δείχνει επίσης με ποιο τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο φασισμός. Μπορεί να αντιμετωπιστεί και να νικηθεί μόνο μέσα από την αφύπνιση και την κινητοποίηση της κοινωνίας και του μαζικού κινήματος. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δράση μικρών ομάδων κρούσης που κινούνται στο περιθώριο της κοινωνίας, με ανταρτoπόλεμο στις πόλεις και με μολότοφ – τα μέσα που χρησιμοποιούν κατά κόρον αναρχικές ομάδες. Στην αποτροπή του κάμπινγκ των φασιστών οι αναρχικές ομάδες δεν παίξανε κανένα ρόλο. Ήταν η δράση μικρών πολιτικών δυνάμεων που λειτούργησαν σαν καταλύτης και έβαλαν στη δράση φορείς του μαζικού κινήματος – συνδικάτα, όπως την ΟΛΜΕ, πανεπιστημιακούς συλλόγους, Εργατικά Κέντρα πόλεων, εργατικές ομοσπονδίες, κ.λπ., παράλληλα με πολιτικά κόμματα, το ελληνικό κοινωνικό φόρουμ κ.λπ. αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως παρότι οι αναρχικές ομάδες δεν παίξανε κανένα ρόλο για την αποτροπή της διοργάνωσης του νεοφασιστικού κάμπινγκ είχαν τον πρώτο ρόλο στα ΜΜΕ των καπιταλιστών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα