Μεγάλη επιτυχία της εκστρατείας για τα δικαιώματα των Κούρδων προσφύγων της Κύπρου

Η διεθνής εκστρατεία για τα δικαιώματα των Κούρδων προσφύγων που ζουν στην Κύπρο σημείωσε την εβδομάδα που πέρασε μια πολύ σημαντική επιτυχία: Η κυπριακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι κανένας από τους περίπου 100 (κατά ακρίβεια 107) Κούρδους πρόσφυγες δεν θα κινδυνεύσει με απέλαση, αντίθετα θα επανεξεταστούν οι περιπτώσεις τους και οι Κούρδοι πρόσφυγες είτε θα πάρουν είτε άσυλο είτε άδεια παραμονής.

Το ιστορικό

Υπενθυμίζουμε ότι οι Κούρδοι αυτοί οι πρόσφυγες είχαν αγωνιστεί για 16 ημέρες στη διάρκεια του Μάη που πέρασε, καταλαμβάνοντας την πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία και τα κεντρικά γραφεία του Ερυθρού Σταυρού. Η κυπριακή κυβέρνηση είχε τότε ικανοποιήσει τα άμεσα αιτήματά τους, όπως άδεια εργασίας, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιδόματα, κ.λπ. πιεζόμενη και από την διεθνή εκστρατεία για το θέμα αυτό. Στη συνέχεια όμως, όταν η Αρχή Ασύλου άρχισε να εξετάζει τις αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, τις απέρριψε μαζικά.

Έτσι ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία με αίτημα την παραχώρηση ασύλου (ή αδειών παραμονής) στους Κούρδους πρόσφυγες. Στην Κύπρο δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος Κυπροκουρδικής Φιλίας, στο δεύτερο μισό του Οκτώβρη και σε μια σειρά χώρες δημιουργήθηκαν επιτροπές πρωτοβουλίας για την εκστρατεία αυτή.

Πέρα από τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας από εκατοντάδες οργανώσεις διεθνώς, το θέμα μπήκε σε κοινοβούλια όπως της Σκοτίας και της Ιρλανδίας, ενώ σε χώρες όπως στη Σουηδία αγκαλιάστηκε μαζικά από κουρδικές οργανώσεις με χιλιάδες μέλη. Στις 10 Νοέμβρη οργανώθηκαν διαμαρτυρίες έξω από κυπριακές πρεσβείες σε διάφορες χώρες – πράγμα το οποίο θορύβησε πολύ την κυπριακή κυβέρνηση.

Η επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κύπρο

Στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας αντιπροσωπεία από την Ελλάδα επισκέφθηκε την Κύπρο στις ημερομηνίες 30 Νοέμβρη – 3 Δεκέμβρη.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν, εκ μέρος της ΓΣΕΕ και του ΣΥΝ ο Δημήτρης Στρατούλης, εκ μέρος της ΟΛΜΕ ο Θοδωρής Βουρεκάς, εκ μέρους του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και της YRE η Χριστίνα Ζιάκα και εκ μέρους της διεθνούς εκστρατείας ο Ανδρέας Παγιάτσος.

Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε καταρχήν επαφές με τον Κύπρο-κουρδικό Σύνδεσμο για αλληλοενημέρωση και συντονισμό και στη συνέχεια είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον γραμματέα της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) Μπάμπη Κυρίτση, με τον πρόεδρο της κυπριακής βουλής και γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, και με τον υπουργό εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη.

Το αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών ήταν μία σαφής δέσμευση ότι το πρόβλημα των 107 Κούρδων θα επιλυόταν, είτε με την παραχώρηση ασύλου είτε με την παραχώρηση αδειών παραμονής (όπως αναφέρθηκε πιο πάνω).

Για την εξέταση κάθε περίπτωσης ξεχωριστά ο υπουργός συμφώνησε σε τακτικές επαφές με τον Σύνδεσμο Κύπρο – κουρδικής φιλίας.

Πολύ σημαντική επιτυχία

Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη. Η εκστρατεία αυτή «έσωσε» 107 ζωές, αγωνιστών, οι οποίοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν τον αγώνα όχι μόνο για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και για τον αγώνα του κουρδικού λαού ενάντια στην εθνική καταπίεση στις χώρες στις οποίες ζουν οι Κούρδοι (Συρία, Τουρκία, Ιράκ, Ιράν).

Δεν έχουμε υπ’ όψιν άλλο παράδειγμα σε ευρωπαϊκή χώρα στην οποία να διασφαλιστεί με τέτοιο τρόπο η τύχη μιας τόσο μεγάλης ομάδας ανθρώπων.

Σε επιφυλακή για τήρηση των δεσμεύσεων

Ασφαλώς δεν μπορεί να δοθεί πλήρης εμπιστοσύνη στις λεκτικές υποσχέσεις οποιονδήποτε κυβερνητικών αξιωματούχων, όσο σαφείς κι αν είναι αυτές.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι που η διεθνής εκστρατεία θα επαγρυπνεί.

Ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής και ο υπουργός εσωτερικών έχουν δεσμευθεί απέναντι σε μαζικές συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις και κινήσεις ότι θα κρατήσουν τις πιο πάνω υποσχέσεις και ότι θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τον Κυπροκουρδικό Σύνδεσμο. Ξέρουν πως αν αναιρέσουν οποιαδήποτε τις υποσχέσεις τους θα μας ξαναβρούν αντιμέτωπους, με νέα ψηφίσματα διαμαρτυρίας, με νέες διαμαρτυρίες έξω από κυπριακές πρεσβείες στο εξωτερικό, και με νέες επισκέψεις διεθνών αντιπροσωπειών στην Κύπρο οι οποίες να καταγγείλουν τις πολιτικές της κυβέρνησης και την αθέτηση των υποσχέσεων και να ασκήσουν νέες πιέσεις.

***

Για επαφή με την εκστρατεία για τα δικαιώματα των Κούρδων προσφύγων στην Κύπρο επικοινωνήστε

Email : [email protected]

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα