Του Νίκου Κοκκάλη
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των 1000 στο Ξενοδοχείο Τιτάνια. Κοντά στα 600 άτομα, παρά τη δυνατή βροχή, έδωσαν το παρόν και παρακολούθησαν την ομιλία των Κώστα Λαπαβίτσα, Πολ Μέρφι και Χοακίν Αριόλα. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Σεραφείμ Σεφεριάδης.
Την εκδήλωση επίσης παρακολούθησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σύντροφοι από οργανώσεις της αριστεράς, συνδικαλιστές σε εργασιακούς χώρους που βρίσκονται εν μέσω αγώνων, αλλά και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.
Όλοι οι ομιλητές μίλησαν για την τεράστια κρίση του συστήματος, τις ευθύνες καθώς και την υποκρισία του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, και τόνισαν την ανάγκη για μια συντονισμένη, διεθνή αντίδραση από τους λαούς των χωρών του Νότου και πανευρωπαϊκά.
Ο Χοακίν Αριόλα στάθηκε με έμφαση στο γεγονός ότι την τελευταία περίοδο είχαμε τις πιο σημαντικές εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία από την εποχή της ανατροπής των δικτατοριών στη δεκαετία του ’70.
Ο Πολ Μέρφι και ο Κώστας Λαπαβίτσας τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξουν οι δυνάμεις που θα δώσουν την μάχη για την ανατροπή των μνημονίων, αλλά και για να δοθεί μια πειστική εναλλακτική στους λαούς, απέναντι στον καπιταλισμό. Τόνισαν επίσης την αναγκαιότητα της άρνησης πληρωμών στους δανειστές, τις κοινωνικοποιήσεις των μέσων παραγωγής και των υπηρεσιών.
Ο Κώστας Λαπαβίτσας στάθηκε αναλυτικά στους μηχανισμούς της κρίσης εξηγώντας πώς η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με δομική κρίση και πως ότι και να κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, η προοπτική της εξόδου από το ευρώ παραμένει και θα επιστρέψει ξανά δυναμικά στο προσκήνιο σύντομα μέσα στο 2013 καθώς η κρίση, στην Ευρώπη και διεθνώς, θα βαθαίνει.
Ο Πολ Μέρφι, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της κυβέρνησης της Αριστεράς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μια κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα, τον «πιο αδύναμο κρίκο» του καπιταλισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σοσιαλιστικό πρόγραμμα που να περιλαμβάνει την κοινωνικοποίηση των πόρων και την άρνηση πληρωμής του χρέους, μπορεί να εμπνεύσει τόσο τους λαούς του Ευρωπαϊκού Νότου, όσο και αυτούς του Ευρωπαϊκού Βορρά
Τις τοποθετήσεις ακολούθησε μεγάλος αριθμός ερωτημάτων. Οι απαντήσεις των ομιλητών έπιασαν πολλές πτυχές της οικονομικής κρίσης και των αγώνων που αναπτύσσονται, και δώσανε την ευκαιρία σε πολλούς να ακούσουν και να αναρωτηθούν για μια σειρά ζητήματα. Το προεδρείο έκανε τη σωστή κατά τη γνώμη μας επιλογή να δώσει προτεραιότητα στις ερωτήσεις του κοινού, το οποίο ζητούσε ενημέρωση και για τις προοπτικές της Ευρώπης και της κρίσης του ευρώ καθώς και για τις εξελίξεις στις άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό έγινε σε βάρος της δυνατότητας να υπάρξουν τοποθετήσεις στο τέλος αλλά αυτό ήταν ένα αναπόφευκτο κόστος, καθώς η διαδικασία της συζήτησης συμπλήρωσε γύρω στις τρεισήμισι ώρες και η κούραση ήταν εμφανής.
Η συζήτηση έκλεισε με αναφορά τον στόχο που έχει τεθεί για την επόμενη περίοδο, να παρθούν κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες και να οργανώσουμε συζητήσεις στις γειτονιές μας τόσο για την κρίση και την απάντηση της Αριστεράς, όσο για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στους χώρους μας.
Πολύς κόσμος άφησε τα στοιχεία του για παραπέρα επικοινωνία, με στόχο τη δημιουργία τοπικών επιτροπών της Πρωτοβουλίας όπου είναι δυνατό.