Μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης της Αντιφασιστικής Επιτροπής Πατησίων–Λαμπρινής στις 9/5

Tου Χάρη Σιδέρη

Στον πολύ όμορφο και φιλόξενο χώρο του συνεργατικού καφενείου «Το Μανταλάκι» στον Αγ. Ελευθέριο, φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 9/5 η εκδήλωση της Αντιφασιστικής Επιτροπής Πατησίων – Λαμπρινής με θέμα "Το αντιφασιστικό κίνημα ενάντια στην κάθοδο των ναζί στις αυτοδιοικητικές εκλογές". Ομιλητές ήταν οι Θοδωρής Αναστόπουλος, Όλγα Κλείτσα και Δημήτρης Πετρόπουλος ενώ τον συντονισμό της συζήτησης είχε η Γεωργία Βαλωμένου. Την συζήτηση παρακολούθησαν 60-65 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάτοικοι της περιοχής και με ενεργή συμμετοχή στα τοπικά κινήματα.

Οι ομιλητές στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να δοθεί από κοινού αγώνας κατά των υποψηφιοτήτων των ναζιστών σε δήμους και περιφέρειες, ιδιαίτερα στο Δήμο Αθηναίων όπου η υποψηφιότητα του υπόδικου Κασιδιάρη φαίνεται, δημοσκοπικά τουλάχιστον, πως θα ξεπεράσει σε ποσοστό τα εθνικά ποσοστά της Χ.Α. στις προηγούμενες εθνικές εκλογές (ενδεικτικά, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον φέρνουν στο 12,5%).

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ανάγκη να αποδομηθεί το πρόγραμμα της παράταξης «Ελληνική Αυγή» καθώς και στην ανάγκη να επιλέξουμε το δύσκολο δρόμο της συζήτησης με τους υποψήφιους ψηφοφόρους της Χ.Α, με την εξήγηση ότι δεν είναι στην πλειοψηφία τους φασίστες αλλά άνθρωποι χτυπημένοι από την κρίση που πιστεύουν ότι ψηφίζοντας Χ.Α. τιμωρούν τους εκπροσώπους του κατεστημένου. Οι ομιλητές εξήγησαν ότι οι χρυσαυγίτες είναι τα πιο πιστά σκυλιά του συστήματος, δίνοντας και παραδείγματα από την τοπική τους δράση ως προστάτες επιχειρηματικών συμφερόντων όταν για παράδειγμα εμφανίστηκαν πριν 3 χρόνια ως μπράβοι του πρόεδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,  Μαρτίνη, στην προσπάθεια του να βάλει μπουλντόζες στο κτήμα Δρακόπουλου.


Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στο ρόλο της παρέμβασης δυνάμεων του κινήματος όπως η επιτροπή μας στα σχολεία της περιοχής, όπου οι φασίστες έχουν προσπαθήσει και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν καταφέρει να πατήσουν πόδι. Ειπώθηκε ότι η παρουσία μας πρέπει να την επόμενη περίοδο να ενταθεί, τόσο με μοίρασμα υλικού όπως ήδη γίνεται, όσο και με την οργάνωση εξώστρεφων δράσεων όπως προβολές ταινιών, συναυλίες κοκ.

Το σημαντικότερο συμπέρασμα που βγήκε από την εκδήλωση είναι ότι παρά τις όποιες μεταξύ μας διαφορετικές προσεγγίσεις, ο αγώνας απέναντι και στην εκλογική άνοδο των ναζιστών της Χ.Α. οφείλει και πρέπει να είναι κοινός, συνεχής, συντονισμένος και δυναμικός. Αυτός είναι και ο ρόλος που προσπαθεί να παίξει στην περιοχή η Αντιφασιστική Επιτροπή, φέρνοντας κοντά ανθρώπους από διαφορετικά κόμματα, συλλογικότητες, χώρους που έχουν ένα κοινό σκοπό: να βάλουμε τους νοσταλγούς των ναζί στο περιθώριο των γειτονιών μας πριν να είναι αργά.

Παρά τους αρχικούς προβληματισμούς για το κατά πόσο μια τέτοια εκδήλωση θα μπορούσε να έχει απήχηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου, μείναμε όλοι απόλυτα ικανοποιημένοι τόσο από την προσέλευση, όσο και από το επίπεδο της συζήτησης και το ενωτικό κλίμα ομιλητών και παρευρισκομένων.

Μετά το τέλος της συζήτησης, η Ιωάννα, ο Μανώλης και ο Πάνος μας έφτιαξαν ακόμη περισσότερο το κέφι με λαϊκά ακούσματα, ενώ καταφέραμε επίσης να αφήσουν μέιλ και τηλέφωνα αρκετά νέα άτομα που ενδιαφέρονται για την αντιφασιστική επιτροπή καθώς και να μαζέψουμε σημαντική οικονομική ενίσχυση για τα επόμενα βήματα μας.

Δίνουμε ραντεβού στις επόμενες δράσεις μας, πεπεισμένοι ότι όχι μόνο είμαστε πολύ περισσότεροι από τους φασίστες αλλά και ότι έχουμε τη δυνατότητα οργανώνοντας τους αγώνες μας τόσο τοπικά όσο και σε κεντρικό επίπεδο, να τους βάλουμε ξανά εκεί που τους αξίζει: στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα