Μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης για τα ναρκωτικά στο Ψυχολογικό

Την Πέμπτη 27/11 η ΜΑΤΣΕΤΑ στο Ψυχολογικό (συμμετέχει στην ΑΡΕΝ) πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Εξάρτηση: ένα σύγχρονο ψυχοκοινωνικό φαινόμενο». Ομιλητής ήταν ο Σωτήρης Λαϊνάς, εργαζόμενος στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας- ένα πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που βοηθά ανθρώπους εξαρτημένους από ουσίες βασισμένο στην αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια και τον σεβασμό, που αμφισβητεί το κυρίαρχο μοντέλο της απεξάρτησης (προγράμματα μεθαδόνης και βιολογικό μοντέλο).

Αναλύθηκαν ζητήματα που είχαν να κάνουν καταρχήν με την ανάλυση του γιατί κάποιος οδηγείται στην εξάρτηση: κοινή παραδοχή ήταν πως ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που γεννάει εξαρτήσεις, είτε αυτές ονομάζονται «ψυχοτρόπες ουσίες» είτε αλκοόλ είτε internet….. Πως οι ουσίες υπήρχαν πάντα αλλά η εξάρτηση εμφανίζεται σε αυτό το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για αυτό.

Επίσης τέθηκαν ζητήματα αντιμετώπισης του φαινομένου: ενώ οι εξαρτήσεις δεν μπορούν να απαλειφθούν σε αυτό το σύστημα (είναι τεράστια τα οικονομικά συμφέροντα και από την υπόθεση των ναρκωτικών ζουν και βγάζουν λεφτά πάρα πολλοί άνθρωποι) πρέπει να δίνουμε απαντήσεις σε αυτούς τους ανθρώπους που συχνά δεν ξέρουν αν θα δουν την επόμενη μέρα. Να υπάρχει μέριμνα και ουσιαστική βοήθεια, προγράμματα επανένταξης και επαγγελματικής αποκατάστασης και φυσικά ψυχολογική στήριξη (όχι μόνο από ειδικούς αλλά και από ανθρώπους που κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτό τους το πρόβλημα).

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 100 άτομα τόσο από το τμήμα ψυχολογίας όσο και από άλλους χώρους και ανθρώπους ευαισθητοποιημένους στο ζήτημα

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας στήριξε με την παρουσία του την εκδήλωση και κάλεσε σε κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμό του.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα