Με πόσες μονομερείς ενέργειες αντιμετωπίζεται η ανθρωπιστική κρίση;

Πάνος Γιακουμίδης
Μέλος του Συντονισμού συλλογικοτήτων- κατοίκων Τούμπας
 

Πριν λίγες ημέρες είχαμε το πρώτο νομοσχέδιο από μεριάς της νέας κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο υπερψηφίστηκε από το σύνολο της νέας βουλής πλην του ΚΚΕ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις που εστιάζουν σε τρία άκρως απαραίτητα δημόσια αγαθά: ηλεκτρικό ρεύμα, στέγαση, σίτιση.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ζήτημα του ηλεκτρικού ρεύματος προβλέπει για το 2015 δωρεάν ρεύμα έως 330 kwh το μήνα σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας».

Για το ζήτημα της στέγασης προβλέπεται για το έτος 2015 με δυνατότητα ανανέωσης και το 2016 η παροχή επιδότησης ενοικίου έως 70€ ανά άτομο και 220€ ανά πολυμελή οικογένεια. Η διάταξη αφορά έως 30.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας».

Σε ότι αφορά τη σίτιση, χορηγείται για το έτος 2015 επιδότηση σίτισης σε φυσικά πρόσωπα που διαβιούν σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας» όπου θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων από κάθε πηγή. Η «ακραία φτώχεια» δεν ορίζεται μέσα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά παρακολουθώντας τις δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού Θ. Φωτίου (http://tvxs.gr/news/ellada/poioi-einai-oi-dikaioyxoi-toy-programmatos-anthropistikis-krisis-binteo) ως «ακραία φτώχεια» εννοείται μια τετραμελής οικογένεια να ζει με 400€ ή λιγότερα το μήνα, ήτοι 4.800€ το χρόνο.

Βέβαια η εξειδίκευση αυτών των μέτρων θα γίνει, όπως μαθαίνουμε, με κοινή υπουργική απόφαση που θα βγει το προσεχές διάστημα.

***

Αυτά τα μέτρα, σαφώς, κινούνται προς θετική κατεύθυνση. Δεν αποτελούν το σύνολο των δεσμεύσεων του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, π.χ. δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κ.ο.κ. αλλά «είναι το πρώτο βήμα, μια ανάσα…» όπως δήλωσε η υπουργός, υπονοώντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Οι παροχές αυτές της κυβέρνησης θα κοστίσουν 200 περίπου εκατ. ευρώ στο προϋπολογισμό, ποσό το οποίο μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό βαρβαρότητας που έπνιξαν την κοινωνία οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Οι «δεσμεύσεις» Βαρουφάκη δίνουν «πάτημα» στα αρπακτικά…

Βέβαια οι δεσμεύσεις από τη «λίστα» Βαρουφάκη ότι δε θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες και οτιδήποτε θα γίνεται σε συνεννόηση με τους «εταίρους» έδωσαν αφορμές στα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά της Ευρώπης να μιλήσουν για αθέτηση της συμφωνίας «έντιμου συμβιβασμού» που επετεύχθη στις 20 Φεβρουαρίου.

Η δέσμευση, από μεριάς ελληνικής κυβέρνησης, ότι για τα μέτρα ανθρωπιστικής κρίσης δε θα υπάρχει δημοσιονομικό κόστος έκανε το Σόϊμπλε να αναφερθεί στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και να το θεωρήσει ως μονομερή ενέργεια!

Έπρεπε, είπε, μάλιστα να ρωτήσει πρώτα η κυβέρνηση προτού νομοθετήσει! Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γερμανικός ιμπεριαλισμός «δείχνει τα νύχια του» και γκρεμίζει τις αυταπάτες ότι με τα αρπακτικά ούτε «έντιμος συμβιβασμός» μπορεί να υπάρξει αλλά ούτε «λογικά επιχειρήματα»!

Το ζήτημα είναι το χρέος…

Φυσικά όλα αυτά γίνονται για να εξυπηρετηθεί στο ακέραιο (αν και όσο είναι αυτό εφικτό) το δημόσιο χρέος! Η ευρωπαϊκή ελίτ και ειδικότερα το γερμανικό κεφάλαιο θέλει από την νέα ελληνική κυβέρνηση (κι από την εκάστοτε κυβέρνηση) να μη ξοδεύει και πολλά για κοινωνικές παροχές διότι έτσι αποπροσανατολίζεται από το στόχο εξυπηρέτησης του χρέους και των «δόσεων».

Η κυβέρνηση επιμένει στις αυταπάτες…

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση και ειδικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τους δανειστές-θεσμούς κι ότι μέσω της λογικής θα τα βρούν «κάπου στη μέση». Ότι, δηλαδή, και οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας θα εκπληρωθούν πλήρως (λίστα Βαρουφάκη) αλλά και το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» θα υλοποιηθεί!

Επειδή ο ουρανός δε «βρέχει λεφτά», αυτό στην πραγματικότητα είναι κάτι που δε μπορεί να γίνει! Η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκρουστεί με το ντόπιο κεφάλαιο για να βρει πόρους ώστε να χρηματοδοτήσει ουσιαστικά ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και παράλληλα να προετοιμάσει τους εργαζόμενους και τη κοινωνία για μια σκληρή ρήξη με την ηγεσία της ΕΕ με στόχο την τελική άρνηση αποπληρωμής του χρέους-θηλιά που πνίγει την οικονομία και δεν επιτρέπει μια ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική.

Εμείς από τη μεριά μας πρέπει να δράσουμε…

Θα πρέπει να κατανοήσουμε σήμερα, ειδικά μετά τις τελευταίες ενδεικτικές εξελίξεις (δήλωση Σόϊμπλε για μονομερείς ενέργειες, διακοπή ρευστότητας από την ΕΚΤ, κλπ) ότι χωρίς μονομερείς ενέργειες δεν αντιμετωπίζεται ουσιαστικά και στη ρίζα της η ανθρωπιστική κρίση!

Άλλωστε πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι όλες εκείνες οι πολιτικές που έφτασαν χιλιάδες ανθρώπους στις συνθήκες ακραίας φτώχειας, αφήνοντάς τους χωρίς ρεύμα, νερό, θέρμανση (ας θυμηθούμε τα μαγκάλια!) περίθαλψη, δουλειά, απειλώντας τους ακόμα και με πλειστηριασμό της α’ κατοικίας τους ήταν άκρως μονομερείς!

Θα πρέπει, ως μέλη της κοινωνίας που πληττόμαστε από αυτή τη βάρβαρη κατάσταση, ως εργαζόμενοι, άνεργοι, νοικοκυρές, νέοι-ες εν δυνάμει εργαζόμενοι-ες να οργανωθούμε στις γειτονιές, εκεί που κατοικούμε, στον εργασιακό μας χώρο συμμετέχοντας ενεργά και δυναμικά σε πρωτοβουλίες-επιτροπές- σωματεία που ήδη υπάρχουν ή πρέπει επειγόντως να δημιουργηθούν!

Με αυτό τον τρόπο, μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές-συλλογικές διαδικασίες, να παρεμβαίνουμε για να αναδεικνύουμε ζητήματα και να παλεύουμε για την αντιμετώπισή τους, ασκώντας παράλληλα πιέσεις σε κεντρικό επίπεδο, στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για όλο και περισσότερες φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις! Δε πρέπει να χάσουμε χρόνο! Ειδικά στις σημερινές συνθήκες που είναι σαφώς ευνοϊκότερες για την αποτελεσματικότητα αυτών των αγώνων.

Εν τέλει, όλο το προηγούμενο διάστημα έχει περίτρανα αποδειχθεί ότι ο δρόμος αυτός της καθημερινής πάλης, μέσα από συλλογικότητες κι επιτροπές γειτονιάς, για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της κοινωνίας είναι αποτελεσματικός και ο μόνος ρεαλιστικός! Εκατοντάδες μαζικές παρεμβάσεις ανά την Ελλάδα έχουν αποφέρει αποτροπή πλειστηριασμών α’ κατοικίας-εξώσεων, επανασυνδέσεις κομμένου ηλεκτρικού ρεύματος-νερού-θέρμανσης-αερίου σε συμπολίτες μας, διαγραφή προστίμων από τις αστικές συγκοινωνίες για άνεργους, κλπ.

Και γι’ αυτό έτσι πρέπει να συνεχίσουμε! Καμία υποχώρηση για τα κέρδη των αρπαχτικών, ντόπιων και ξένων! Η καθημερινή πραγματικότητα δείχνει ότι πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα και τουλάχιστον οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα