Με Π.Δ. διασφαλίζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις για αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς…Μόνο όμως για την ιδιωτική Υγεία!!

Άρθρο του Νίκου Μαλίνογλου, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζόμενων στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο

Πριν από ένα χρόνο, τον Σεπτέμβρη του 2007, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε ένα Π.Δ. (198/14.09.2007 – Ειδικές ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό και την λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών) που θέτει για πρώτη φορά τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την ασφαλή παροχή νοσηλείας στις ιδιωτικές κλινικές.

Στο εν λόγω ΠΔ με πολύ αναλυτικό τρόπο αναφέρεται σε όλα τα νοσηλευτικά τμήματα, τις μονάδες και τα εξωτερικά ιατρεία όχι μόνο στον απαιτούμενο εξοπλισμό αυτών των τμημάτων αλλά κυρίως στο απαιτούμενο προσωπικό προκειμένου να υπάρξει ασφαλή παροχή νοσηλείας στους ασθενείς.

***

Ας δούμε ένα δύο παραδείγματα για να καταλάβουμε για τι ακριβώς μιλάμε.

Σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία σ΄ ένα νοσηλευτικό τμήμα με 40 ασθενείς υπάρχουν 2 ή 3 νοσηλευτές και 1 ή 2 βοηθοί το πρωί, 2 νοσηλευτές το απόγευμα και 1 ή 2 νοσηλευτές το βράδυ!! Συνολικά δηλαδή 7 – 9 νοσηλευτές και βοηθοί στις τρεις βάρδιες.

Ξέρετε σύμφωνα με το ΠΔ σε ένα νοσηλευτικό τμήμα με 40 κρεβάτια πόσους νοσηλευτές και βοηθούς προβλέπονται και στις τρεις βάρδιες; 32!! Διότι στα νοσηλευτικά τμήματα θα πρέπει να υπάρχει 1 νοσηλευτής ανά 10 κρεβάτια και 1 βοηθός ανά 5 κρεβάτια!!

Είναι εκπληκτικό αν αναλογιστεί κανείς για τι μιλάμε, διότι σύμφωνα με το εν λόγω ΠΔ σε ένα τμήμα με 40 κρεβάτια, στο πρόγραμμα πρέπει να υπάρχουν 55 νοσηλευτές και βοηθοί (συνυπολογίζοντας και το επιπλέον προσωπικό που χρειάζεται για να βγαίνουν τα ρεπό και οι άδειες) ενώ στα νοσηλευτικά τμήματα των δημοσίων νοσοκομείων σήμερα υπάρχουν ΜΟΝΟ 15!!

Και στις μονάδες (εντατικής θεραπείας κλπ) όμως τα πράγματα είναι κάπως έτσι αφού σύμφωνα με το ΠΔ, 1 νοσηλευτής ανά 2,5 κλίνες σημαίνει ότι μια μονάδα με 12 κρεβάτια θα πρέπει να έχει 2 προϊστάμενες (1 προϊσταμένη ανά 6 κλίνες) και 5 νοσηλευτές στην βάρδια σε 24ωρη βάση δηλαδή να έχει στο πρόγραμμα 30 νοσηλευτές και όχι 10 – 12!!

Και με τους τραυματιοφορείς το ΠΔ κάνει ξεκάθαρο το πόσους τραυματιοφορείς χρειάζεται μια κλινική για να λειτουργήσει. Αναφέρει ότι χρειάζεται ένας τραυματιοφορέας ανά 60 κλίνες. Αυτό σημαίνει ότι σε μία κλινική ή νοσοκομείο με 420, ας πούμε, κλίνες χρειάζονται στην βάρδια 7 τραυματιοφορείς και όχι 1 ή το πολύ 2 που υπάρχουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία!!

***

Η αναλογία των νοσηλευτών προς τους ασθενείς, που αναφέρεται σ΄ αυτό το ΠΔ, είναι τέτοια που αφήνει έκπληκτο τον καθένα που έχει σχέση με την δημόσια Υγεία!! Κυρίως γιατί αποκαλύπτει την απροκάλυπτη εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων από τους κυβερνώντες.

Γιατί άραγε η κυβέρνηση ψήφισε αυτό το ΠΔ το οποίο αφορά μόνο τις ιδιωτικές κλινικές;

Πως είναι δυνατόν ένα ΠΔ το οποίο έχει να κάνει με τις ελάχιστες προϋποθέσεις σωστής περίθαλψης να αφορά μόνο τους ασθενείς των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών και όχι τους ασθενείς των δημόσιων νοσοκομείων;

Μήπως έτσι η κυβέρνηση θέλει να μας δείξει πως γι αυτήν υπάρχουν δύο κατηγορίες ασθενών; Μήπως θέλει να μας πει πως εκτός από δύο κατηγορίες ασθενών υπάρχουν και δύο κατηγορίες εργαζομένων;

***

Μέχρι πριν από αυτό το ΠΔ δεν υπήρχε κανένας νόμος για την αναλογία των νοσηλευτών προς τους ασθενείς πλην της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και των Χειρουργείων. Για τα άλλα τμήματα και τις Μονάδες αναφέρονταν κάποια διεθνή στάνταρ ή κάποια στοιχεία του ΠΟΥ για την ασφαλή παροχή νοσηλείας προς τους ασθενείς.

Τώρα όμως κάθε εργαζόμενος, κάθε νοσηλευτής κάθε σωματείο μπορεί στηριζόμενο στο συγκεκριμένο ΠΔ να διεκδικήσει περισσότερο προσωπικό και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Τώρα υπάρχει ένας νόμος που δείχνει πόσο προσωπικό είναι απαραίτητο για σωστή περίθαλψη των ασθενών, μόνο που η κυβέρνηση του κεφαλαίου προορίζει το νόμο αυτό μόνο γι’ αυτούς που έχουν λεφτά. Και αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που χρειάζεται την δημόσια υγεία. Με βάση αυτό το νόμο μπορούμε όμως να διεκδικήσουμε!

Και να αποκαλύψουμε την απύθμενη υποκρισία, σε τελευταία ανάλυση τον "ταξικό ρατσισμό" απέναντι στους φτωχούς Έλληνες, του υπουργού Υγείας και της κυβέρνησης Καραμανλή!

Αλήθεια όμως που είναι η ΠΟΕΔΗΝ να ενημερώσει τα σωματεία των εργαζομένων για όλα αυτά. Πού είναι για να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους και νοσηλείας για τους ασθενείς;

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα