Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα «Χρέος και τράπεζες»

Δελτίο Τύπου
Αθήνα  11.11.2014

Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία των 1000, το ερευνητικό δίκτυο οικονομολόγων RMF (με έδρα το Λονδίνο) και οι ιστότοποι Iskra και RProject με θέμα «Χρέος και Τράπεζες»

Η ημερίδα είχε ως στόχο τη συμβολή στο δημόσιο διάλογο με εμπεριστατωμένες επιστημονικές προτάσεις και ριζοσπαστικές πολιτικές θέσεις για τα δύο αυτά καίρια ζητήματα, που αποτελούν και τα φλέγοντα πεδία αντιπαράθεσης της κεντρικής πολιτικής σκηνής και των διεθνών εξελίξεων.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκαν επιστημονικές εργασίες από έγκριτους έλληνες και ξένους οικονομολόγους. Συγκεκριμένα (και με τη σειρά παρουσίασης):

Ο οικονομολόγος, καθηγητής στο Πάντειο ΠανεπιστήμιοΘόδωρος Μαριόλης παρουσίασε μία μελέτη σχετικά με το μοντέλο ανάπτυξης που μπορεί να ακολουθηθεί στην Ελλάδα ανά κλάδο παραγωγής και τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται χωρίς παράλληλη αύξηση του χρέους (Για ανάπτυξη που δεν θα διογκώνει το χρέος). Στη συνέχεια ο  οικονομολόγος – δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτηςεξέτασε τις έως τώρα περιπτώσεις διαγραφής χρέους διεθνώς και παρουσίασε τρόπους και αιτιάσεις για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους (Τρόποι διαγραφής του ελληνικού χρέους). Ο Γιάννης Τόλιος συντονιστής του ΜΑΧΩΜΕ έκανε μία εκτενή παρουσίαση της τρέχουσας κατάστασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, των αδυναμιών που περικλείουν και των κινδύνων που εγκυμονούν (Η κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος). Στη συνέχεια ο Duncan Lindo μέλος του RMF, από το Leeds University παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους το παρόν ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και τους τρόπους εξυγίανσης και επαναδόμησής του σε νέα κοινωνική βάση (Η ασθένεια των ελληνικών τραπεζών και ο ρόλος του Δημοσίου). Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Daniel Munevar μέλος του RMF και του CADTM σχετικά με την επιστημονική τεκμηρίωση της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τη σημασία του τρόπου διαγραφής του (Το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος και η σημασία της διαγραφής του). 

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση λόγω των πολλών ερωτήσεων που ακολούθησαν τις παρουσιάσεις του πρώτου μέρους. Σε αυτό, έγινε συζήτηση για την πολιτική διάσταση των δύο θεμάτων με κεντρικό άξονα από όλους τους ομιλητές την ανάγκη και τη σημασία της πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής από μία κυβέρνηση της Αριστεράς, ως άμεσα συνδεόμενες με την έξοδο από την κρίση. 

Συγκεκριμένα (και με τη σειρά παρουσίασης) το δεύτερο μέρος άνοιξε ο  Παναγιώτης Λαφαζάνης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος αρχικά στη σημασία της εκδήλωσης και της πληροφόρησης μέσα από τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις 

και στη συνέχεια για την ανάγκη της επίλυσης της κρίσης και της κοινωνικής αλλαγής με όσες ενέργειες κριθούν απαραίτητες. Ο Σεραφείμ Σεφεριάδης καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μίλησε για τις προεκτάσεις του χρέους, αναλύοντας εν συντομία τις πολιτικές και κυρίως τις κοινωνικές τους διαστάσεις μέσα στο βαρύ περιβάλλον της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει διαμορφωθεί. Ο Αντώνης Νταβανέλλος μέλος της Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για τις απαιτήσεις κινητοποίησης και αγώνα που τίθονται τόσο στο πολιτικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο και την ανάγκη για συμμαχία και κοινό αγώνα και σε διεθνιστικό επίπεδο. Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου δημοσιογράφος, συγγραφέας μίλησε για τη φύση και το χαρακτήρα των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την έξοδο από την κρίση και την κοινωνική αλλαγή και το βαθμό δυσκολίας που αυτές εμπεριέχουν. Οι ομιλίες του δεύτερου μέρους ολοκληρώθηκαν με τον Κώστα Λαπαβίτσα, οικονομολόγο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (SOAS) που αναφέρθηκε στο ριζοσπαστικό χαρακτήρα των ενεργειών που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση του χρέους με βάση την κοινωνική αλλαγή.

Στη συνέχεια ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση που συντόνισε η δημοσιογράφος της ERT open Εύα Μαυρογένη. Η ημερίδα έκλεισε αρκετή ώρα μετά την προγραμματισμένη λόγω του έντονου ενδιαφέροντος και της μεγάλης συμμετοχής των παρευρισκομένων.

Οι παρουσιάσεις των επιστημονικών μελετών (θα) βρίσκονται στους ιστότοπους των διοργανωτών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα