“Με” ή “για” τους μετανάστες; Απάντηση στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας από το Στέκι Αλβανών Μεταναστών

Λίγες ώρες μετά την αντιρατσιστική πορεία της 10ης Δεκέμβρη του 2005 η ‘Πρωτοβουλία από το Στέκι Αλβανών Μεταναστών’ δημοσιοποίησε ανακοίνωση η οποία, κατά τη γνώμη της Πρωτοβουλίας, άνοιγε το ζήτημα για τη σχέση ‘των ελληνικών οργανώσεων με τους μετανάστες και τις μεταναστευτικές συλλογικότητες’. Και την ίδια ώρα κατήγγειλε το Ξεκίνημα ότι δημιούργησε ‘προστατευτική αλυσίδα’, ότι ‘κρατούσε καδρόνια’ και ότι τα μέλη του απέτρεψαν να εκφρασθεί η ‘αυθόρμητη διάθεση των μεταναστών’ με αυτόν τον τρόπο. Η ανακοίνωση τελειώνει με αναφορές στο ‘πατρονάρισμα’ των μεταναστών από αντιρατσιστικές οργανώσεις.

Τα δύο ζητήματα που έχουν σημασία είναι: (1) η σχέση των οργανώσεων με τους μετανάστες και (2) το γεγονός ότι η ‘πρωτοβουλία’ παραθέτει τα γεγονότα όπως τη βολεύουν.

Όσον αφορά τη σχέση του Ξεκινήματος και της ΥRE με τους μετανάστες νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται πολύ εξήγηση για όποιον παρακολουθεί το μεταναστευτικό και αντιρατσιστικό κίνημα στην Ελλάδα. Αυτή η σχέση χτίστηκε και συνεχίζει να χτίζεται μέσα από τις κοινές παρεμβάσεις Ελλήνων και μεταναστών στα ίδια τα στέκια των μεταναστών, έκδοση πολύγλωσσου υλικού, έκδοση περιοδικού γραμμένου από τους ίδιους τους μετανάστες στη γλώσσα τους, εκστρατείες για το πολιτικό άσυλο και τη νομιμοποίησή τους, μαθήματα ελληνικών, νομική βοήθεια και πολλά άλλα. Και αυτή η σχέση και η δράση ΜΕ τους μετανάστες αντανακλάται τα τελευταία χρόνια με τη μαζική παρουσία τους στις αντιρατσιστικές πορείες κάτω από τα πανό της ΥRE και του Ξεκινήματος με τα δικά τους συνθήματα στη δική τους γλώσσα. Ως εκ τούτου είναι εντελώς άστοχοι οι υπαινιγμοί της Πρωτοβουλίας για πατρονάρισμα, εκμετάλλευση των μεταναστών κλπ απέναντι σε μια από τις ελάχιστες οργανώσεις της αριστεράς που (μαζί με το Δίκτυο και την ΔΕΑ) έχουν μια σοβαρή παρουσία στο χώρο των μεταναστών. Και πολύ περισσότερο είναι απαράδεκτη η ταύτιση του Ξεκινήματος με την αστυνομία και τις μεθόδους καταστολής που χρησιμοποιεί.

Σε σχέση με την πορεία, η οποία ήταν πράγματι πολύ μαζική. Καταρχήν το πρώτο μπλοκ που σταμάτησε μπροστά στη Βουλή ήταν αυτό της YRE και του Ξεκινήματος το οποίο στην πλειοψηφία του αποτελούνταν από μετανάστες. Όταν ένα κομμάτι των μεταναστών κατευθύνθηκε προς τη Βουλή, όντως πολλοί σύντροφοι από το Ξεκίνημα αλλά και από άλλες οργανώσεις (νεολαία ΣΥΝ, ομάδα Virus, Δίκτυο και ανένταχτοι) καθώς και από τις κοινότητες μεταναστών έκαναν αλυσίδα προκειμένου να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη σύγκρουση. Δεν υπήρχε όμως καμιά απειλή βίας ‘με καδρόνια’ όπως αναφέρει η πρωτοβουλία. Πολύ περισσότερο όταν κανένας μετανάστης δεν προσπάθησε να συγκρουστεί με την αστυνομία.

Αντίθετα, όταν οι μετανάστες έφυγαν από τη Βουλή και κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια μια ομάδα 3-4 κυρίως Ελλήνων ήταν αυτή που επιτέθηκε σε συντρόφους του Ξ γιατί εμπόδισαν υποτίθεται τους μετανάστες να εκφράσουν την ‘αυθόρμητη οργή τους’ απέναντι στην αστυνομία.

Η περιφρούρηση της συγκέντρωσης έχει να κάνει με τον ίδιο το χαρακτήρα της πορείας. Ήταν μια πορεία με σημαντική παρουσία μεταναστών. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν καν τα απαραίτητα χαρτιά ή ήταν παράνομοι. Την ίδια ώρα υπήρχαν μπλοκ στα οποία συμμετείχαν και μικρά παιδιά (KASAPI, YRE…). Μια σύγκρουση με την αστυνομία θα οδηγούσε σε συλλήψεις μεταναστών, θα διέλυε την πορεία και θα απέτρεπε τους ίδιους τους μετανάστες να συμμετέχουν σε ανάλογες πορείες στο μέλλον. Οι οργανώσεις που δουλεύουν ΜΕ τους μετανάστες και έχουν μια πραγματική σχέση μαζί τους καταλαβαίνουν ότι το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης με την αστυνομία θα ήταν αρνητικό για τους ίδιους. Για αυτό και στην περιφρούρηση πήραν μέρος και πολλοί μετανάστες.

Επιπλέον, το Ξ και οι σύντροφοι μετανάστες της YRE-CWI ήταν 1 από τις 46 συνδιοργανώτριες οργανώσεις και κοινότητες μεταναστών, ανάμεσα τους και το Φόρουμ Αλβανών Μεταναστών. Στις 4 συσκέψεις που είχαν προηγηθεί της πορείας -στις οποίες συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Φόρουμ- ποτέ δεν παρουσιάστηκε ούτε ίχνος πρότασης από κανέναν που να θεωρεί ως σκοπό της πορείας της 10ης Δεκέμβρη την σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις. Άρα κακώς ερμηνεύουν οι υπογράφοντες την ανακοίνωση. Ήταν απόφαση των διοργανωτών να είναι ειρηνική η πορεία και όχι απόφαση του Ξ που την επέβαλε με ‘καδρόνια’.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα