Με αφορμή το στέγαστρο Καλατράβα: τα Ολυμπιακά ακίνητα σχεδόν 20 χρόνια μετά

«Από το 2004 η πορεία των αθλητικών εγκαταστάσεων που φτιάχτηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν διαρκώς καθοδική. Η χώρα, καθηλωμένη από το 2010 και μετά σε μια κρίση η οποία μας ταλαιπώρησε όλους πάρα πολύ, αμέλησε, παραμέλησε να προστατεύσει μια μεγάλη εθνική περιουσία. Αυτή η πορεία ανεστράφη επί δικής μας κυβέρνησης και από την πρώτη στιγμή που συζητήσαμε με τον αρμόδιο Υφυπουργό τις προτεραιότητες στα ζητήματα των αθλητικών υποδομών για τη χώρα μας εκ των πραγμάτων είπαμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε, επιτέλους, με την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε όλα τα επίπεδα».

Αυτό δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λιγότερο από ένα χρόνο πριν, στις 13 Δεκέμβρη του 2022,[1] στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Προγράμματος Αξιοποίησης Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Σήμερα, το μόνο έργο των Ολυμπιακών Αγώνων που χρησιμοποιείται διαρκώς από τότε, το ΟΑΚΑ, είναι κλειστό, λόγω του πασίγνωστου προβλήματος με τη στέγη Καλατράβα που για χρόνια έμενε χωρίς συντήρηση με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να πέσει.

Η ίδια η δήλωση Μητσοτάκη ωστόσο, αποτέλεσε και μια ομολογία εγκατάλειψης των ολυμπιακών έργων αλλά και διάψευσης του ολυμπιακού οράματος που τότε πλασαρίστηκε από την ελληνική άρχουσα τάξη ως η απόδειξη της ισχυρής Ελλάδας. 

32 αθλητικές εγκαταστάσεις αναζητούν… αξιοποίηση

Από τις 32 αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν τότε για τη διοργάνωση, οι 18 φτιάχτηκαν από το μηδέν, ενώ οι υπόλοιπες ανακαινίστηκαν πλουσιοπάροχα. Η αφήγηση σύσσωμου του τότε καθεστωτικού πολιτικού συστήματος και των κομμάτων του (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) ήθελε τη δημιουργία πανάκριβων εγκαταστάσεων που θα έμεναν υποτίθεται προίκα στην ελληνική κοινωνία και που θα μπορούσε να αξιοποιήσει για μεγάλα αθλητικά γεγονότα αλλά και που θα μπορούσαν να είναι πηγή εμπορικής εκμετάλλευσης. 

Το όραμα εγκαταλείφθηκε την αμέσως επόμενη μέρα της τελετής λήξης. Σήμερα τα περισσότερα από τα ολυμπιακά αθλητικά κέντρα ρημάζουν στην εγκατάλειψη και πολλά από αυτά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ούτε για μια μέρα μετά τους Ολυμπιακούς. 

Ενδεικτικά, το Ολυμπιακό κέντρο Σόφτμπολ του Ελληνικού χωρητικότητας 4.800 θέσεων δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε μια φορά μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 και σήμερα είναι πλήρως εγκαταλελειμμένο, το δε Ολυμπιακό κέντρο Μπιτς Βόλεϊ στο Φάληρο χωρητικότητας 9.300 θέσεων δεν έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ποτέ και σήμερα είναι λεηλατημένο και παρατημένο στην τύχη του. Όλες οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού (ράγκμπι, χόκεϊ, μπάσκετ, ξιφασκία) καθώς και όλα τα έργα υποδομής, παρόλο που κόστισαν εκατομμύρια ευρώ[2] όχι μόνο δεν λειτούργησαν ποτέ, αλλά επιπλέον δόθηκαν πακέτο στη Lamda Development συμφερόντων Λάτση στα πλαίσια της «αξιοποίησης» του Ελληνικού.

Το μεγάλο «φαγοπότι» και η πλήρης αδιαφορία για τις ζωές μας

Το κλείσιμο, για λόγους ασφαλείας, του μεγαλύτερου γηπέδου της χώρας και της μοναδικής Ολυμπιακής εγκατάστασης που χρησιμοποιούνταν όλα τα τελευταία χρόνια,  ενός γηπέδου που μόλις λίγες μέρες πριν είχε φιλοξενήσει δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων, η άρον άρον εκκένωσή του κατά τη διάρκεια μάλιστα διοργάνωσης αγώνων μπριτζ, ήταν ένα σοκ για τον αθλητικό κόσμο της χώρας και αναγκαστικά άνοιξε ξανά το φάκελο «Ολυμπιακές εγκαταστάσεις» στη δημόσια συζήτηση. 

Αυτά που μάθαμε για το ΟΑΚΑ είναι για άλλη μια φορά σοκαριστικά. 

Δεν υπήρχε οικοδομική άδεια για το στέγαστρο και οι διαδικασίες για να βγει ξεκίνησαν το 2015 σύμφωνα με τον τότε υφυπουργό αθλητισμού Σταύρο Κοντονή. Η άδεια που υπήρχε δεν ήταν για στέγαστρο αλλά για πέργκολα(!), οι μελέτες που προηγήθηκαν της κατασκευής δεν είχαν προβλέψει την πολυπλοκότητα του έργου το οποίο παρόλα αυτά πραγματοποιήθηκε, προβλήματα στατικότητας και ασφάλειας υπάρχουν εδώ και πάνω από 10 χρόνια σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΟΑΚΑ Πέτρο Γαλακτόπουλο,[3] ο οποίος κατήγγειλε αδιαφορία του υπουργείου για τις προειδοποιήσεις του την  περίοδο 2011 – 2015. 

Οι περυσινές εξαγγελίες Μητσοτάκη μπορεί να διαψεύσθηκαν σήμερα λόγω του φιάσκου με το στέγαστρο Καλατράβα. Ωστόσο έδειξαν από τότε την κυβερνητική γραμμή σε σχέση όχι μόνο σε σχέση με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αλλά με όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις γενικά. Αυτό που εξήγγειλε πέρυσι από το ΟΑΚΑ ήταν η συνεργασία με τις εταιρείες του Λάτση για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που άφησαν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι η απόφαση έξωσης 20 αθλητικών σωματείων από τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, ο οποίος πια περνά στον Λάτση για να φτιάξει την «Αθηναϊκή Ριβιέρα». 

Αυτό που σημαίνουν αυτού του τύπου οι «συνεργασίες» είναι ότι τα γήπεδα που φτιάχτηκαν με τα χρήματα της ελληνικής κοινωνίας τότε, δεν πρόκειται να αποδοθούν σε αυτήν ποτέ, ούτε πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας σε άθληση και ψυχαγωγία. Αυτά που είναι εκμεταλλεύσιμα εμπορικά θα παραχωρηθούν στις κατασκευαστικές εταιρείες και τα μεγάλα αθλητικά σωματεία, τα δε υπόλοιπα θα εγκαταλειφθούν. 

________________________

[1] sportsfeed.gr: Μητσοτάκης: «100.000.000  ευρώ στο ΟΑΚΑ και γιατί όχι τουρνουά τένις ATP ή WTA»

[2] tvxs.gr: Τα πεταμένα εκατομμύρια στο Ελληνικό

[3] cnn.gr: Πέτρος Γαλακτόπουλος: «Καρφιά» από τον πρώην πρόεδρο του ΟΑΚΑ για το κλείσιμο του σταδίου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα