Με αφορμή το εξώδικο της ΠΟΕΔΗΝ

Πριν από λίγο καιρό η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε εξώδικου για την μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν γίνει λάστιχο αφού η τεράστια έλλειψη προσωπικού τους αναγκάζει να δουλεύουν χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες.

Η ΠΟΕΔΗΝ όμως θυμήθηκε να ασχοληθεί με το ζήτημα παραμονή του συνεδρίου της και αυτό δεν είναι τυχαίο αφού ήθελε να δημιουργήσει εντυπώσεις. Με την κατάθεση του εξώδικου για την μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για τις βάρδιες, τις νύχτες κλπ του προσωπικού στα νοσοκομεία περισσότερο εκτίθεται παρά εντυπωσιάζει. Και ρωτάμε: ΓΙΑΤΙ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ Π.Δ. 88/99 ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΖΗΤΗΜΑ;; Που ήταν τόσα χρόνια; Μήπως δεν παραβιάζονταν τα δικαιώματα μας όλα τα προηγούμενα χρόνια; Γιατί όταν κάποιοι συνάδελφοι που ανακάλυψαν το εν λόγω ΠΔ το 2002-3 βάζοντας σας το ζήτημα των παραβιάσεων, τους απαντούσατε πως το ζήτημα δεν είναι νομικό αλλά κινηματικό;

Το ζήτημα της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και των ωμών παραβιάσεων της είναι σοβαρό και χρειάζεται προσοχή πώς το βάζουμε γιατί αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να το κάψουμε και αυτό, όπως αρκετά στο παρελθόν.

Ένα τέτοιο ζήτημα πρέπει να συνοδευτεί από εκστρατεία στους χώρους δουλειάς, με προετοιμασία τους συναδέλφων (συμπεριλαμβανομένων των προϊστάμενων) για να μην συντάσσουν προγράμματα παράνομα, σε συνδυασμό με ένα κίνημα που πρέπει να εξαπλωθεί για την ανάγκη προσλήψεων κλπ.

Η προετοιμασία και η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στο βαθμό που πιέσουμε αφόρητα για να εφαρμοστεί θα οδηγήσει τις διοικήσεις και το υπ. Υγείας σε δύο πιθανούς δρόμους. Ή στις άμεσες προσλήψεις ή σε μείωση κλινών προκειμένου να βγουν τα προγράμματα του προσωπικού που κάνει κυκλικό ωράριο. Έτσι μόνο μπορούμε να πιέσουμε και να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού και νοσηλείας των ασθενών.

Αυτή την εκστρατεία όμως δεν μπορούμε ούτε να την περιμένουμε ούτε να την εμπιστευτούμε στην ΠΑΣΚΕ- ΠΟΕΔΗΝ. Πρέπει να την αναπτύξουμε από τα κάτω με αποφάσεις σωματείων και συντονισμό

Νίκος Μαλίνογλου, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων Σισμανογλείου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,285ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα