Με αφορμή το ΑΠΘ: Έξω η αστυνομία από τις σχολές!

Σχόλιο του «Ξ»

Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο ΑΠΘ, με τα ΜΑΤ να κάνουν ελέγχους, να προκαλούν και να επιτίθενται σε φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους του πανεπιστημίου, αποτελούν μια τεράστια πρόκληση για το φοιτητικό κίνημα και την εκπαιδευτική κοινότητα. Ταυτόχρονα είναι μια σαφής προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει οποιαδήποτε φωνή κριτικής και αντίστασης, ιδιαίτερα από την πλευρά της νεολαίας.

Ήδη από την περίοδο των διακοπών του Πάσχα τα ΜΑΤ είχαν στρατοπεδεύσει στο πανεπιστήμιο παρενοχλώντας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες πολλοί από τους οποίους έχουν βρεθεί στο νοσοκομείο με σοβαρούς τραυματισμούς, έχουν επιτεθεί με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης ακόμη και στο εσωτερικό των σχολών, ενώ η στάση τους έχει οδηγήσει ακόμη και επικεφαλής διμοιρίας να επιτεθεί φραστικά στους υφισταμένους του προσπαθώντας να τους «μαζέψει». Η καταστολή εναντίον των φοιτητών και των φοιτητριών του ΑΠΘ ήταν τέτοια που ανάγκασε τη Διεθνή Αμνηστία να εκφράσει «τη σοβαρή ανησυχία της» για τη βία που δέχονται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από τις δυνάμεις της αστυνομίας μέσα στο ίδιο τους το πανεπιστήμιο.

Ένοπλοι και επικίνδυνοι

Μια από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της καταστολής στον χώρο της νεολαίας είναι η επίσπευση των διαδικασιών εισαγωγής της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές από τις αρχές Ιούνη. Το σχέδιο προβλέπει την έναρξη περιπολιών 400 ειδικών φρουρών σε τέσσερα πανεπιστήμια (το ΑΠΘ που ήδη αστυνομοκρατείται, την ΑΣΟΕΕ, το Πολυτεχνείο και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα). Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες πληροφορίες οι αστυνομικοί της ΟΠΠΙ (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) θα οπλοφορούν μέσα στις σχολές!

Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς που μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Μερικές εκατοντάδες «ειδικοί φρουροί», μετά από τετράμηνη εκπαίδευση θα αναλάβουν να περιπολούν στα πανεπιστήμια οπλοφορώντας. Αυτό που θα αναλάβουν στην πραγματικότητα δεν θα είναι η καταπολέμηση του εγκλήματος. Έτσι κι αλλιώς σε κάποια από τα παραπάνω πανεπιστήμια ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα (στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου για παράδειγμα κυκλοφορούν σχεδόν αποκλειστικά φοιτητές/τριες και άνθρωποι που βγάζουν βόλτα το σκύλο τους). Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα αναλάβει τη διαρκή τρομοκράτηση του φοιτητόκοσμου, σε μια προσπάθεια αποτροπής κάθε είδους συλλογικής ή κινηματικής διαδικασίας, από πολιτικές εκδηλώσεις μέχρι συνελεύσεις, καταλήψεις, κλπ.

Σε αυτά τα πλαίσια (και μάλιστα με αστυνομικούς που θα οπλοφορούν και θα βρίσκονται σε μόνιμη βάση μέσα στα πανεπιστήμια), δεν είναι καθόλου απίθανο κάποια στιγμή οι προκλήσεις να ξεφύγουν σε νέα περιστατικά βίας. Παρά το γεγονός ότι η ΟΠΠΙ δεν είναι ΜΑΤ, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται όλο το τελευταίο διάστημα οι φοιτητές του ΑΠΘ δείχνει ξεκάθαρα ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης και ποιο είναι το κλίμα που προσπαθεί να επιβάλει στις σχολές.

Το πρόσχημα της βιβλιοθήκης

Το τελευταίο όργιο καταστολής στο ΑΠΘ γίνεται με πρόσχημα την κατασκευή βιβλιοθήκης στον χώρο στον οποίο στεγαζόταν για πάνω από 30 χρόνια η κατάληψη-στέκι του Βιολογικού. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι η ίδια ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση του πανεπιστημίου και ότι μια μερίδα φοιτητών αντιδρά. Η πραγματικότητα είναι ότι η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου για την κατασκευή βιβλιοθήκης είχε μοναδικό στόχο την πρόκληση αυτών των αντιδράσεων και την εξαφάνιση από το πανεπιστήμιο κάθε πρωτοβουλίας αυτοοργάνωσης από την πλευρά των φοιτητών, των καθηγητών, των εργαζομένων, κλπ. Όπως λένε οι ίδιοι οι φοιτητές του ΑΠΘ, αυτό που λείπει από το πανεπιστήμιο δεν είναι άλλος ένας χώρος για τη στέγαση βιβλιοθήκης, αλλά η ουσιαστική αναβάθμιση των βιβλιοθηκών και άλλων εγκαταστάσεων που ήδη υπάρχουν, αλλά πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή.

Κι όμως, με έναν μαγικό τρόπο τα λεφτά που δεν υπάρχουν ποτέ για να επισκευαστούν και να λειτουργούν αξιοπρεπώς αυτοί οι χώροι, ξαφνικά βρίσκονται για την κατασκευή νέας βιβλιοθήκης αλλά και για τη μισθοδοσία, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των αστυνομικών που θα τη φυλάνε. 

Να βρουν μπροστά τους τη νεολαία και την κοινωνία!

Τόσο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, όσο και συνολικά η νεολαία και η κοινωνία, είναι ανάγκη να απαντήσουν μαχητικά σε αυτές τις νέες προκλήσεις, σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης, που δεν αφορά μόνο τους νέους ανθρώπους, αλλά το σύνολο των εργαζομένων, των ανέργων, κάθε ανθρώπου που βλέπει τα δικαιώματα του να περιορίζονται και νιώθει την ανάγκη να αντιδράσει.

Ξεκινώντας από τις ίδιες τις σχολές, το φοιτητικό κίνημα χρειάζεται συλλογικούς, δημοκρατικά οργανωμένους, μαζικούς αγώνες, αλλά και συντονισμό με τα υπόλοιπα κομμάτια της εκπαιδευτικής κοινότητας και άλλους κλάδους εργαζομένων, των οποίων η συμπαράσταση και η ενεργή συμμετοχή είναι απαραίτητη για να ανατραπούν οι προκλήσεις της κυβέρνησης! Το θέμα της ελευθερίας της έκφρασης και της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων στα πανεπιστήμια είναι ζήτημα όλων!

Υστερόγραφο

Τη στιγμή που το «Ξ» βρίσκεται στο δρόμο για το τυπογραφείο, δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των φετινών φοιτητικών εκλογών. Ο καταποντισμός της κυβερνητικής παράταξης της ΔΑΠ σε συνδυασμό με τη σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων της Αριστεράς (πρωτιά ΠΚΣ και άνοδος ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ – αθροιστικά συγκεντρώνουν σχεδόν 50%) είναι μια σημαντική απάντηση των φοιτητών στις κυβερνητικές επιθέσεις στα πανεπιστήμια. Χρειάζεται να έχει συνέχεια.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα