Μαζική συμμετοχή και καταστολή στη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών στις 14/1, νέα απεργία στις 17/1

Μαζική και μαχητική ήταν για άλλη μια φορά η κινητοποίηση της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, με βασικό κορμό τους αναπληρωτές καθηγητές και δασκάλους χτες Δευτέρα 14 Γενάρη, ενάντια στο νέο σύστημα διορισμών του Υπουργείου Παιδείας. Είχαν προηγηθεί οι εξίσου δυναμικές διαδηλώσεις των εκπαιδευτικών, την Παρασκευή 11 Γενάρη.

Αθήνα

Στην Αθήνα, χιλιάδες εκπαιδευτικοί μαζεύτηκαν συνολικά, με ένα τμήμα τους να συγκεντρώνεται απευθείας στο Σύνταγμα και ένα άλλο να ξεκινάει με πορεία από τα Προπύλαια και να καταλήγει επίσης έξω από τη Βουλή, όπου παράλληλα βρισκόταν σε εξέλιξη συναυλία αλληλεγγύης. Ανάμεσα στο πρόγραμμα ήταν και ένα θεατρικό δρώμενο που παρουσίαζε την «Οδύσσεια» των αναπληρωτών, που κάθε νέα σχολική χρονιά αναγκάζονται να αλλάζουν τόπο διαμονής και εργασίας.

Για άλλη μια φορά η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη, όπως και η παρουσία στους δρόμους, όχι μόνο από αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, που πλήττονται άμεσα από το νέο σύστημα, αλλά και από τους μόνιμους συναδέλφους τους. Στα θετικά καταγράφεται η συμμετοχή του ΚΚΕ – ΠΑΜΕ στην συγκέντρωση, ενώ συνήθως κάνει ξεχωριστές συγκεντρώσεις που οδηγούν στη διάσπαση των δυνάμεων του αγώνα.

Η μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας όμως, σημαδεύτηκε για μια ακόμη φορά από την άγρια καταστολή της αστυνομίας προς τους εκπαιδευτικούς. Μια πενηντάχρονη δασκάλα τραυματίστηκε σοβαρά από δακρυγόνο που δέχτηκε απευθείας στην πλάτη, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Και η υπόλοιπη διαδήλωση όμως, πνίγηκε στα χημικά μπροστά στη βουλή.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά δεν επαναλήφθηκε η προβληματική εικόνα των δύο διαφορετικών συγκεντρώσεων για το ίδιο θέμα (στις 11 Γενάρη έγινε μια συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και μία στο άγαλμα του Βενιζέλου). Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η κοινή συγκέντρωση να είναι πιο μαζική και με πιο μαχητικό και αισιόδοξο κλίμα.

Το νέο σύστημα διορισμών

Με βάση τα νέα σχέδια του υπουργείου η προϋπηρεσία θα έχει ίδιο βάρος με τα ακαδημαϊκά προσόντα (μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, σεμινάρια κ.α.). Πρόκειται για τίτλους που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι επί πληρωμή, πριμοδοτώντας αυτούς που είχαν την οικονομική δυνατότητα να τους αποκτήσουν, ενώ δεν είναι απαραίτητα σχετικοί με το αντικείμενο διδασκαλίας ή την παιδαγωγική επάρκεια.

Με αυτό τον τρόπο αδικούνται οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι καθηγητές και δάσκαλοι, οι οποίοι εδώ και χρόνια ταξιδεύουν από τη μια γωνιά της χώρας στην άλλη, στην προσπάθειά τους να μαζέψουν τα απαιτούμενα χρόνια προϋπηρεσίας ώστε να αποκτήσουν μια θέση στην εκπαίδευση.

Για παράδειγμα ένα μεταπτυχιακό (ακόμη και μονοετές) θα μοριοδοτείται με 20 μόρια που αντιστοιχεί σε 2,5 κατά μέσο όρο χρόνια προϋπηρεσίας.

Αναβολή της συζήτησης και νέες κινητοποιήσεις

Η συζήτηση νομοσχέδιο που ήταν προγραμματισμένο να ψηφιστεί από τη Βουλή στις 14 Γενάρη, αναβλήθηκε (λόγω της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης) για την Πέμπτη 17/1, όπου ήδη έχει κηρυχθεί νέα απεργία από ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Το κλίμα ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς είναι δυναμικό και μαχητικό, και φαίνεται η διάθεση να συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Τα συνδικάτα και οι ομοσπονδίες του χώρου οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να κλιμακώσουν τον αγώνα με νέες απεργίες και κινητοποιήσεις, μαζί με καταλήψεις των κατά τόπους διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που μπορεί να λειτουργήσουν ως κέντρα αγώνα. Ταυτόχρονα, πρέπει να δημιουργηθούν επιτροπές στη βάση των εκπαιδευτικών κάθε βαθμίδας που να αναλάβουν να οργανώσουν τον αγώνα. Χρειάζεται ακόμα να γίνει κάλεσμα για συντονισμό σε όλο τον κόσμο της εκπαίδευσης (μαθητές, φοιτητές, γονείς, ακαδημαϊκοί, κτλ) για την συγκρότηση πανεκπαιδευτικού μετώπου ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης.

Στόχος πρέπει να είναι να μην περάσει το νέο σύστημα διορισμών και να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις στην εκπαίδευση με μαζικές μόνιμες προσλήψεις. Προσλήψεις που θα εξασφαλίζουν όχι μόνο μια αξιοπρεπή δουλειά για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, αλλά και αξιοπρεπείς συνθήκες διδασκαλίας στα σχολεία της χώρας, με τα τεράστια κενά και τις ασφυκτικά γεμάτες τάξεις. Κανένα σύστημα διορισμών δεν μπορεί να είναι «δίκαιο» όταν υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι εκπαιδευτικοί και χιλιάδες κενά στην εκπαίδευση. Το αίτημα για μαζικούς διορισμούς μπορεί να συνενώσει όλο τον κόσμο της εκπαίδευσης σε μια μάχη που μπορεί να αγκαλιαστεί από όλη την κοινωνία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,285ΥποστηρικτέςΚάντε Like
996ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
428ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα