Μαζική και πολύ ζωντανή η εκδήλωση για την καταστολή στο ΤΑΚΙΜ

Περισσότερα από 80 άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση ενάντια στην κρατική καταστολή και την αστυνομική αυθαιρεσία που διοργάνωσε η Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση «Ξεκίνημα» στο ΤΑΚΙΜ στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 30 Νοέμβρη. Κυρίαρχη ήταν η παρουσία της νεολαίας. Όπως είναι γνωστό, αφορμή γι’ αυτήν την εκδήλωση αποτέλεσε το όργιο συλλήψεων και τρομοκρατίας στην Αθήνα -και ιδιαίτερα στα Εξάρχεια- το βράδυ της 17ης Νοέμβρη. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και οι φοιτητές Ειρήνη Εμινίδου και Ζήσης Σούρλας, μέλη του «Ξεκινήματος».

***

Οι εισηγήτριες (Ειρήνη Εμινίδου και  Ρένα Μεζιλτσόγλου) και ο εισηγητής (Ζήσης Σούρλας) επιχείρησαν να φωτίσουν διάφορες πτυχές του ζητήματος. Μέσω της περιγραφής του συμβάντος των συλλήψεων το βράδυ της 17ης Νοέμβρη αποκαλύφθηκε η πλήρης ασυδοσία των ΜΑΤ, η καταπάτηση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος, η βία και η τρομοκρατία ως τμήμα του σχεδίου της κυβέρνησης να πειθαρχήσει τη νεολαία και όσους κινητοποιούνται. Την ίδια στιγμή υπήρξε και σεξιστική αντιμετώπιση των γυναικών που συνελήφθησαν, να αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερη τρομοκράτηση.

Επίσης, έγινε αναφορά στο κύμα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε και το οποίο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην απόσυρση των αρχικών κατηγοριών για κακουργήματα αλλά και γενικότερα στην πίεση προς τη δικαιοσύνη και την κυβέρνηση. Δεκάδες σύντροφοι/ισσες, φίλες/οι και εν γένει αλληλλέγγυος κόσμος συγκεντρώθηκε στην Ευελπίδων, μαζεύτηκαν πάνω από 250 ψηφίσματα φοιτητικών συλλόγων, εργατικών σωματείων, παρατάξεων και συνδικαλιστών, δημοτικών σχημάτων και εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, πολιτικών οργανώσεων, κ.α. 

***

Δόθηκε επίσης έμφαση και στην ανάγκη για διεθνοποίηση των αγώνων μας. Το θέμα άνοιξε και στο εξωτερικό με υπογραφές από δεκάδες συναγωνιστές και συναγωνίστριες από διάφορες χώρες, ενώ ερώτηση κατατέθηκε και στο Ιρλανδικό κοινοβούλιο από το «Σοσιαλιστικό Κόμμα», αδερφή οργάνωση του «Ξ» στην Ιρλανδία. Ταυτόχρονα, έγιναν ομάδες που μοιράσανε ενημερωτικό υλικό όλο αυτό το διάστημα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο με σκοπό να ανοίξει και να δοθεί όσο πιο μεγάλη έκταση γίνεται στο ζήτημα, βάζοντας ταυτόχρονα και πολικές προτάσεις προς το κίνημα.

Από όλους τους εισηγητές τονίστηκε και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Η συγκεκριμένη υπόθεση πήρε τόσο μεγάλη έκταση και δημοσιότητα γιατί ο Ζήσης και η Ειρήνη ανήκαν στον πολιτικό χώρο της επαναστατικής Αριστεράς, υπήρχε δηλαδή πολιτική και οργανωτική στήριξη, κόσμος που θα σπεύσει άμεσα να συνδράμει αλλά και σχέδιο για την εκστρατεία αλληλεγγύης. Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι εύκολα μια τέτοια υπόθεση μπορούσε να περάσει «στα ψιλά» και να θαφτούν τα όργια της ΕΛ.ΑΣ.

***

Μετά ακολούθησαν περισσότερες από 10 τοποθετήσεις, με τους ομιλητές και τις ομιλήτριες να εστιάζουν στην ανάγκη οργανωμένης απάντησης στην απόπειρα της κυβέρνησης να εκφοβίσει και να καθυποτάξει το κίνημα, στην ανάλυση της «στρατηγικής της έντασης» του Χρυσοχοϊδη, στην κριτική στα «μπάχαλα» και στο αδιέξοδο των δράσεων μεμονωμένων ομάδων, στα διεθνή κινήματα (Χιλή, Χονγκ Κονγκ, Ιράκ, Λίβανος, κ.α.) τα οποία αμφισβητούν τις πολιτικές του συστήματος, στην σεξιστική βία ως εργαλείο καταστολής, ενώ δόθηκαν και νομικές συμβουλές προς διαδηλωτές και πολίτες.

***

Μετά το πέρας της συζήτησης αρκετός κόσμος παρέμεινε στον χώρο για συζήτηση, ποτό και μουσική. Τέλος, η οικονομική ενίσχυση που μαζεύτηκε για τα δικαστικά έξοδα ήταν πολύ ικανοποιητική προσφέροντας ακόμα μια νότα αισιοδοξίας.

Εν ολίγοις, ήταν μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση και μας γέμισε με δύναμη για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Προφανώς, η εκστρατεία για τους συλληφθέντες και τις συλληφθείσες δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε να μαζεύουμε ψηφίσματα στήριξης αλλά και οικονομική ενίσχυση από όσους και όσες θέλουν να συνδράμουν. Ενώ, επιδιώκουμε μαζική παρουσία αλληλέγγυου κόσμου στα δικαστήρια στις 11 Μάρτη, οπότε και εκδικάζεται η υπόθεση.

Δες εδώ πως μπορείς να βοηθήσεις την εκστρατεία για την αθώωση της Ειρήνης και του Ζήση

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα