Μαζική η εκδήλωση του Αντιφασιστικού Συντονισμού για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά, με θέμα «5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα – Δεν ξεχνάμε!», την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη στο κηπάκι της Τσαμαδού στα Εξάρχεια.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν πάνω από 150 άτομα, με αξιοσημείωτη τη συμμετοχή νεολαίας. Η προσέλευση του κόσμου ήταν τέτοια που πολλοί αναγκάστηκαν να την παρακολουθήσουν όρθιοι.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Σεραφείμ Σεφεριάδης, πανεπιστημιακός στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφος στον «Αθήνα 9,84» και μέλος του «Golden Dawn Watch» και η Ελευθερία Τομπατζόγλου, δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα. Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Αγγελική Βαλσαμάκη εκ μέρους του Αντιφασιστικού Συντονισμού.

Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο σχετικά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής από το Omnia TV, τα οποία αποκαλύπτουν την ιδεολογία και την εκπαίδευση της ναζιστικής οργάνωσης αλλά και τις προσπάθειες συγκάλυψης της δολοφονίας του Π. Φύσσα (όπως φάνηκε μέσα από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στα στελέχη της).

Σεραφείμ Σεφεριάδης

Ο Σ. Σεφεριάδης, ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι η ακροδεξιά ενισχύεται σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης. Και αυτό φαίνεται από τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα σε Σουηδία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία κτλ όπου ακροδεξιά κόμματα μπαίνουν στα κοινοβούλια με υψηλά ποσοστά.

Στη συνέχεια, στάθηκε στον «παράδοξο» τρόπο που παρουσιάζονται αυτές οι εξελίξεις, σαν ένα «φυσικό φαινόμενο». Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης αποδίδει την άνοδο της Ακροδεξιάς σε 3 «αιτίες».

1. Τη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας

2. Τη μετανάστευση

3. Το νεοφιλελευθερισμό

Οι υποστηριχτές αυτών των απόψεων παραβλέπουν την ίδια ώρα την άνοδο των κινημάτων και των νέων αριστερών σχηματισμών σε μια σειρά χώρες. Επίσης κανείς τους δεν μπαίνει στο κόπο να δει τι προκάλεσε την μεταναστευτική κρίση, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους μετανάστες η Ευρώπη-φρούριο.

Εξήγησε ότι η λογική της ΤΙΝΑ (There Is No Alternative- Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική), σύμφωνα με την οποία οι ακολουθούμενες πολιτικές αποτελούν μονόδρομο, εφαρμόζεται τώρα και από τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της μετανάστευσης, που στο όνομα της «Αριστεράς» κλείνει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτές οι πολιτικές οδηγούν τελικά στην ενίσχυση της Ακροδεξιάς.

Τέλος, αναφέρθηκε στα καθήκοντα που έχει μπροστά του το αντιφασιστικό κίνημα, τονίζοντας την τεράστια αξία που έχουν οι δράσεις του Αντιφασιστικού Συντονισμού. Έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο γεγονός ότι το κίνημα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για μια νέα αριστερά με εσωτερική δημοκρατία, συντροφικότητα και εξαγωγή συμπερασμάτων. Έκλεισε την ομιλία του με την άποψη ότι η άνοδος της Ακροδεξιάς είναι πρώτα και κύρια αποτέλεσμα των ελλειμμάτων της σημερινής Αριστεράς η οποία έχει εγκαταλείψει την πολιτική της ρήξης με το καπιταλιστικό σύστημα και της πάλης για μια εναλλακτική σοσιαλιστική κοινωνία.

Ελευθερία Κουμάντου

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Ελευθερία Κουμάντου όπου στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η αστυνομία έμεινε άπραγη κατά τη διάρκεια της δολοφονίας του Π. Φύσσα.

Μέσα από τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, αποκαλύπτεται ότι η ομάδα ΔΙΑΣ όχι μόνο ήταν από πριν στο σημείο όπου ο Ρουπακιάς μαχαίρωσε τον Π. Φύσσα – αλλά ούτε αντέδρασε, ούτε μπήκε στη διαδικασία να παρέμβει για να αποτρέψει τη δολοφονία.

Παρά τις καταθέσεις των αστυνομικών της ΔΙΑΣ ότι το μαχαίρωμα δεν το είδε κανείς και ότι η σύλληψη του Ρουπακιά έγινε μετά από υπόδειξη του Φύσσα, οι κάμερες ασφαλείας έδειξαν το ακριβώς αντίθετο. Χαρακτηριστική είναι και η κατάθεση φίλης του Φύσσα όπου είχε επισημάνει την ακριβή θέση των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί βρισκόντουσαν στην διαχωριστική νησίδα της οδού Τσαλδάρη και η επίθεση έγινε στο πεζοδρόμια της οδού, μόλις λίγα μέτρα μακριά. Ενώ μετά την επίθεση το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής πέρασε ανενόχλητο ακριβώς δίπλα από τους αστυνομικούς.

Αυτή η συμπεριφορά των αστυνομικών προκάλεσε ακόμα και την αλλαγή στάσης της προέδρου της δίκης, Μ. Λεπενιώτη. Στην αρχή, όταν η πολιτική αγωγή έκανε ερωτήσεις σχετικά με τις κινήσεις της αστυνομίας, η πρόεδρος έλεγε ότι δεν δικάζεται η αστυνομία. Στην συνέχεια όμως της διαδικασίας η πρόεδρος άρχισε να κάνει τις ίδιες ερωτήσεις που έκανε η πολιτική αγωγή, καθώς έβλεπε την αδράνεια της αστυνομίας.

Τέλος, στάθηκε στην ευθύνη των δημοσιογράφων που δεν καλύπτουν τη δίκη όπως θα έπρεπε, αλλά την αντιμετωπίζουν με όρους lifestyle ή ασχολούνται μόνο όταν υπάρχει επεισόδιο στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ελευθερία Τομπατζόγλου

Η Ελευθερία Τομπατζόγλου, ξεκίνησε αναφέροντας ότι με την πρόσφατη μελέτη του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture ενισχυθήκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων που αναφερόταν στην αδράνεια της αστυνομίας αλλά στη συγκρότηση τάγματος εφόδου από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη σημασία της ίδιας της δίκης, λέγοντας ότι μπορεί το αποτέλεσμα της να μην είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τη μάχη ενάντια στο φασισμό, αλλά έχει ιδιαίτερο βάρος για τους ίδιους τους Χρυσαυγίτες.

Μετά τη δολοφονία του Φύσσα, τα τάγματα εφόδου αποσύρθηκαν κι αυτό δείχνει ότι οι φασίστες βρέθηκαν σε θέση άμυνας. Επειδή όμως η Χρυσή Αυγή είναι συνυφασμένη με τη βία, αναγκάστηκαν να τα ξαναβγάλουν στους δρόμους για νέες επιθέσεις.

Αυτός ακριβώς είναι και ο «διπλός λόγος» της φασιστικής οργάνωσης. Από τη μια να έχουν ένα καθαρό κοινοβουλευτικό προφίλ και από την άλλη τα τάγματα εφόδου να αναλαμβάνουν δράση.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του «διπλού λόγου» της Χρυσής Αυγής, είναι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης του Φύρερ Μιχαλολιάκου για τη δολοφονία του Φύσσα. Με αυτό το τρόπο κλείνει το μάτι στους ναζί υποστηρικτές του.

Κλείνοντας, έδωσε έμφαση στην δράση του αντιφασιστικού κινήματος στις γειτονιές του Πειραιά, που σαν στόχο έχουν το κλείσιμο των γραφείων της τοπικής Χρυσής Αυγής, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν χωράνε φασίστες στις γειτονίες μας.

Επόμενες εκδηλώσεις

Το κινηματικό ραντεβού ανανεώθηκε για το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη, στην αντιφασιστική συναυλία που θα οργανωθεί στο νέο χώρο των Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ενώ την Τρίτη 18 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί αντιφασιστική συγκέντρωση στο μνημείο του Π. Φύσσα στο Κερατσίνι. 

Τις επόμενες μέρες θα δημοσιεύσουμε σε κείμενο τις ομιλίες του Σεραφείμ Σεφεριάδη και της Ελευθερίας Κουμάντου, καθώς και συνέντευξη της Ελευθερίας Τομπατζόγλου. Παρακάτω δείτε τα βίντεο των ομιλιών της εκδήλωσης που τράβηξε ο Άγγελος Καλοδούκας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα