Αρετή Δήμου: μαζικές απολύσεις Συμβασιούχων, απύθμενη υποκρισία Δημ. Αρχής και Συνδικαλιστών!

Περισσότεροι από 700 συμβασιούχοι έχουν απολυθεί στο Δήμο Αθήνας από τις αρχές του χρόνου, ενώ σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν πολλές εκατοντάδες ακόμα. Το «Ξ» μίλησε με τη συντρόφισσα Αρετή Δήμου, απολυμένη συμβασιούχο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Δήμου Αθήνας.
Τη συνέντευξη πήρε η Ελένη Μήτσου.

                                             __________________________

Ερώτηση: Αρετή, η κατάληψη του Δημαρχείου της Πλ. Κοτζιά ήταν από τους σημαντικότερους εργατικούς αγώνες του προηγούμενου 8μηνου, όμως δεν κατάφερέ να νικήσει…

Επί 26 μέρες (Μάρτης – Απρίλης 2011) οι 2500 συμβασιούχοι του Δήμου Αθήνας είχαμε καταλάβει το Δημαρχείο της Πλ. Κοτζιά. Το αίτημα της κατάληψης ήταν η μονιμοποίησή μας, καθώς εδώ και 8 περίπου χρόνια που εργαζόμαστε στις διάφορες υπηρεσίες του Δήμου καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες(*). Η λήξη της κατάληψης στις 15/4, έγινε με αντιδημοκρατικές πρακτικές από τους προέδρους των σωματείων του Δήμου και την πλειοψηφία του Συντονιστικού της κατάληψης.(**)


Ξεπουλήσανε τον αγώνα μας και σήμερα έχοντας χάσει το πιο δυνατό όπλο που είχαμε στα χέρια μας για να πιέσουμε το Δήμο και την κυβέρνηση βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Οι συμβάσεις μας έχουν λήξει και οι περισσότεροι έχουμε καταθέσει αγωγές διεκδικώντας την μονιμοποίησή μας. Εν τω μεταξύ κάναμε ασφαλιστικά μέτρα για να παραμείνουμε στη δουλειά μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεών μας.

Από το Γενάρη μέχρι σήμερα περισσότεροι από 700 συμβασιούχοι πήραμε αρνητικές αποφάσεις για τα ασφαλιστικά μέτρα και έτσι βρεθήκαμε εκτός δουλειάς.

Ερ. Ποια ήταν η στάση της Δημοτικής Αρχής από τη λήξη της κατάληψης μέχρι σήμερα;

Ο Γ. Καμίνης έλεγε ότι δεν μπαίνει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους συμβασιούχους εν μέσω κατάληψης – την οποία χαρακτήριζε παράνομη πράξη – και ότι θα ξεκινούσε το διάλογο με τη λήξη της κατάληψης.

Ο διάλογος όντως ξεκίνησε, η Δημοτική Αρχή έκανε κάποιες συναντήσεις με τους προέδρους των σωματείων, ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, οι συναντήσεις αυτές δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Ήταν μια διαδικασία η οποία ροκάνιζε το χρόνο…

Ο Καμίνης κάθε φορά έβρισκε και ένα διαφορετικό πρόσχημα προκειμένου να μην δώσει καμία συγκεκριμένη απάντηση. Τη μια έλεγε ότι πρέπει να δει το θέμα με τους νομικούς συμβούλους του Δήμου, την άλλη ότι θα πρέπει να το συζητήσει με το Υπουργείο κοκ.

Στην πραγματικότητα ο Καμίνης δεν είχε καμία πρόθεση να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους. Η δημοτική αρχή και ο Γ. Καμίνης λειτουργούν σαν εντολοδόχοι της κυβέρνησης. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από τη στάση που κράτησαν σε όλα τα δικαστήρια.

Παρότι σ’ ένα από τα πρώτα δημοτικά συμβούλια τον Ιανουάριο του 2011 είχε παρθεί ομόφωνη απόφαση ότι ο συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες …

… Παρότι όλο το καλοκαίρι ο Γ. Καμίνης έβγαινε στα κανάλια λέγοντας ότι χωρίς τους συμβασιούχους οι υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορούν να λειτουργήσουν και ο ίδιος ήθελε να μας κρατήσει …

… η νομική υπηρεσία του Δήμου σ΄ όλα τα δικαστήρια που εκδίκαζαν τα ασφαλιστικά μέτρα κρατούσε αρνητική στάση προσκομίζοντας έγγραφο που έλεγε ότι «οι συμβάσεις έργου είναι γνήσιες» και ότι «επ’ουδενί δεν υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας» οπότε οι συμβασιούχοι «δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Ερ. Όμως το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι καλύπτετε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δεν είναι έτσι;

Ναι. Πρέπει να τονίσουμε ότι οι αρνητικές αποφάσεις των δικαστηρίων οφείλονται στην αρνητική στάση της Δημοτικής Αρχής γιατί η νομική υπηρεσία του Δήμου δεν είναι ανεξάρτητη αρχή. Εκτελεί αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής!

Πρόκειται για σκάνδαλο. Η νομική υπηρεσία υποτίθεται ότι οφείλει να υπερασπίζει τον «πελάτη» της. Αλλά όταν ο πελάτης της, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσιζε ομόφωνα ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι δικηγόροι του Δήμου υποστήριζαν στα δικαστήρια, ακριβώς το αντίθετο!
Πρόκειται για ένα πολύ βρώμικο παιγνίδι, στημένο από τους υποκριτές που διοικούν το Δήμο!

Κάτω από τις πιέσεις μας, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε μέσα στον Ιούλιο απόφαση να δώσει δίμηνες συμβάσεις σε όσους συμβασιούχους χάνουν τα ασφαλιστικά μέτρα – τα ασφαλιστικά μέτρα που χάσαμε εξαιτίας της στάσης της Δημοτικής Αρχής! Ούτε καν σε αυτή την απόφαση – εμπαιγμό δεν ήταν συνεπείς μέχρι τέλους. Οι δίμηνες συμβάσεις δόθηκαν μόνο σε 450 εργαζόμενους (εργαζόμενους βασικά στον τομέα της καθαριότητας). Ήταν ένα ακόμα παιχνίδι της δημοτικής αρχής με στόχο να διασπάσει τη συσπείρωση των συμβασιούχων που είχε δημιουργηθεί μέσα από την κατάληψη, να κερδίσει χρόνο και να σπείρει την απογοήτευση.

Τώρα ο Δήμαρχος λέει πως θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή (τροπολογία πάνω στο νόμο Ραγκούση) για να μπορέσει να μας κρατήσει. Στην πραγματικότητα συνεχίζει τον εμπαιγμό.

Ερ. Αν θέλει να σας κρατήσει, μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πετρούπολης και της Αργυρούπολης…

Ακριβώς. Αν η Δημοτική Αρχή ήθελε πράγματι να μας κρατήσει στις υπηρεσίες μας, όχι μόνο δεν θα είχε αρνητική στάση απέναντί μας στα δικαστήρια, αλλά θα ακολουθούσε το παράδειγμα του Δήμου Πετρούπολης και του Δήμου Ελληνικού. Οι δυο αυτοί Δήμοι έχουν πάρει αποφάσεις με τις οποίες αρνούνται να απολύσουν συμβασιούχους, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι το ζήτημα των συμβασιούχων είναι θέμα πολιτικής βούλησης της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.

Ερ. Ποια ήταν η στάση του ΣΕΔΑ απέναντι στους Συμβασιούχους μετά τη λήξη της κατάληψης;

Το μόνο που έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΔΑ(***) Β. Πολυμερόπουλος ήταν να πηγαίνει σε διάφορες συναντήσεις με τη Δημοτική Αρχή στις οποίες αρκούνταν να κάνει προτάσεις όπως π.χ. να δοθούν στους συμβασιούχους δίμηνες συμβάσεις κλπ.
Δεν διεκδικούσε τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων! Αυτό το αίτημα το ξεπούλησε μαζί με την κατάληψη!
Και βέβαια από τη λήξη της κατάληψης μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία κινητοποίηση, δεν έχει καλέσει καν μια γενική συνέλευση, ενώ συχνά αναβάλλει ακόμα και τα ΔΣ του σωματείου με διάφορα προσχήματα!

Ερ. Και τώρα;

Παρά το γεγονός ότι έχουμε απολυθεί, συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Οι συνάδελφοι από τη δική μου υπηρεσία έχουν καταλάβει ότι για να έχουμε πιθανότητες να νικήσουμε πρέπει να πάρουμε τις τύχες και τη συνέχιση του αγώνα στα χέρια μας και να μην τις αφήσουμε στα χέρια του κάθε Πολυμερόπουλου.

Γι’ αυτό προχωρήσαμε στην εκλογή μιας συντονιστικής επιτροπής και καλούμε τους συμβασιούχους στις υπόλοιπες υπηρεσίες να κάνουν το ίδιο. Να συντονίσουμε τις επιτροπές μας και να συνεχίσουμε από κοινού τις κινητοποιήσεις.

________________________

* βλ. περισσότερα: https://xekinima.org/arthra/view/article/agonas-mexri-teloys-kai-oso-xreiastei-enantia-stis-ap/ & https://xekinima.org/arthra/view/article/katalipsi-symbasioyxon-maria-m-eimaste-me-symbasei/
**βλ. περισσότερα: www.xekinima.org/arthra/view/article/proklitiko-ksepoylima-tis-katalipsis-ton-symbasioyxon/
*** ΣΕΔΑ: Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αθήνας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα