Array

Μαζικές απολύσεις στη Vodafone

Οι μαζικές απολύσεις και ο εκφοβισμός των εργαζομένων στην VODAFONΕ το τελευταίο διάστημα δημιούργησαν πιο έντονη από ποτέ την ανάγκη δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου στον χώρο. Το σωματείο αυτό, που αποτελεί την μόνη διέξοδο αγώνα στις προθέσεις της διοίκησης να απολύσει όσο το δυνατόν περισσότερους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και να προσλάβει στην θέση τους συμβασιούχους του ενός μήνα, της μιας εβδομάδας ή ακόμα και της μιας ημέρας, προχώρησε στις πρώτες του ενέργειες. Μια από αυτές είναι και η δημοσίευση της καταγγελίας απόσπασμα της οποίας δημοσιεύουμε παρακάτω:

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone- Panafon. Ανακοίνωση- Καταγγελία απόλυσης

Την Τρίτη 26/8 η διοίκηση της Vodafone προχώρησε στην απόλυση της συναδέλφου Βάσως Λάμπρου από το τμήμα FNM. Η συνάδελφος δεν απολύθηκε λόγω «μειωμένης απόδοσης» ή για κάποιον από τους συνήθεις λόγους που χρησιμοποιούν οι εταιρείες όταν θέλουν να ξεφορτωθούν έναν υπάλληλο, αλλά επειδή αρνήθηκε την «πρόταση» της διοίκησης να παραιτηθεί από την Vodafone και να υπογράψει νέα σύμβαση στην εταιρεία Kintec. Μία εταιρεία ασήμαντου μεγέθους, που φημίζεται για τους χαμηλούς μισθούς, τις ιδιαίτερα άσχημες εργασιακές συνθήκες (11ωρη εργασία με απλήρωτες υπερωρίες) κλπ., καθώς και με την αδυναμία εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων της απέναντι στην εταιρία μας σχετικά με την συντήρηση και διαθεσιμότητα του δικτύου μας.

Το λέμε ξεκάθαρα από την αρχή: Η απόλυση συναδέλφων επειδή δεν δέχονται να παραιτηθούν για να πάνε σε άλλο εργοδότη είναι απαράδεκτη. Όπως απαράδεκτη είναι η εξώθηση περίπου 120 συναδέλφων από τα μέσα Ιούλη σε «παραίτηση» κάτω από διαρκείς και ασφυκτικές πιέσεις, απειλές, εκβιασμούς.

Η πραγματικότητα που ζούμε το τελευταίο διάστημα όλοι οι εργαζόμενοι στην Vodafone διαψεύδει με τον πιο καθαρό τρόπο όλα όσα έχουμε συνηθίσει να ακούμε από την διοίκηση για το «πάθος της εταιρείας για τους ανθρώπους», για την «οικογένεια της Vodafone» και άλλα παρόμοια. Ο εργαζόμενος στην εταιρεία μάλλον δεν θεωρείται πια άνθρωπος με δικαιώματα και αξιοπρέπεια και η «οικογένεια» προτιμά να δίνει τα «παιδιά» της αλλού. Η εταιρεία έχει χάσει πια την αξιοπιστία της απέναντι στους εργαζόμενους. Οι διαβεβαιώσεις στελεχών ότι «πρόκειται για οργανωτικές αναδιαρθρώσεις που αφορούν κυρίως διοικητικούς υπαλλήλους», οι ανακοινώσεις ότι οι αποχωρήσεις θα άγγιζαν «μόνο 40-50 υπαλλήλους και θα σταματούσαν στα τέλη Ιούλη», οι ισχυρισμοί ότι το κλίμα εντός της εταιρείας είναι ιδανικό και πως «όσοι αποχωρούν είναι ευχαριστημένοι» κλπ. αποδείχτηκαν όλα ψέματα. Η ίδια η εξέλιξη με την συνάδελφο Βάσω αποδεικνύει περίτρανα πόσο «οικειοθελείς» ήταν αυτές οι «παραιτήσεις».

Αυτή την στιγμή έχουν χάσει την δουλειά τους πολλοί συνάδελφοι, άλλοι έχουν εξαναγκαστεί σε μετακινήσεις σε τρίτες εταιρείες (αμφίβολης αξιοπιστίας). Οι επιπλέον αποζημιώσεις δεν καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες, διότι όλοι ξέρουμε ότι η αποζημίωση έχει ημερομηνία λήξης, ενώ η ανεργία, όχι. Όσοι εξακολουθούν να εργάζονται στην Vodafone, έχουν χάσει το κίνητρο για κάτι καλύτερο – και ακόμα χειρότερα, ζούμε με τη διαρκή αγωνία για το τι θα ξημερώσει, για τις θέσεις εργασίας μας.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε άπραγοι την κλιμάκωση της επίθεσης της εταιρείας σε βάρος των υπαλλήλων της.

Καταγγέλλουμε την απόλυση της συναδέλφου Βάσως Λάμπρου και ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόλυσης.

Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα το κλίμα τρομοκρατίας και οι πιέσεις προς συναδέλφους να παραιτηθούν.

Το σωματείο μας έχει ζητήσει ήδη συνάντηση με την διοίκηση για να εκφράσει αυτές τις θέσεις του και την αντίθεσή του στους χειρισμούς της. Ζητάμε από την διοίκηση της εταιρείας να μας ενημερώσει για τις προθέσεις και τα σχέδιά της.

Από την μεριά μας δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι σε κάθε κίνηση ενάντια σε οποιονδήποτε συνάδελφο – «παραίτηση», εκβιασμός, απόλυση, απειλές για outsourcing κλπ. -, η διοίκηση της Vodafone θα βρει το Σωματείο μας μπροστά της.

Με δημοσιοποίηση του θέματος στα ΜΜΕ, σε συνδικαλιστικούς φορείς και σωματεία, στους εργαζόμενους και όλη την κοινωνία.

Με χρησιμοποίηση όλων των νομικών δυνατοτήτων (προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας κλπ.).

Με την διοργάνωση όλων των κινητοποιήσεων που θα χρειαστούν, μαζί και με την έμπρακτη συμπαράσταση από άλλα σωματεία, εργαζόμενους κλπ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα