Μαζί με τους εργαζόμενους στην ΕΘΕΛ: Συνέντευξη με τον Σταύρο Μανίκα

Ο Σταύρος Μανίκας είναι ιδρυτικό στέλεχος της Ενωτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης – ΕΑΣ, στο Συνδικάτο ΟΑΣΑ (ΕΘΕΛ – μπλε λεωφορεία)

Μιλήσαμε με τον Σταύρο Μανίκα μερικές μέρες μετά την γενική συνέλευση των εργαζομένων στην οποία η βάση των εργαζομένων επέβαλε, για πρώτη φορά, δικό της πρόεδρο ενάντια στην πρόταση του προέδρου του σωματείου (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) και καταψήφισε τις προτάσεις της πλειοψηφίας του Δ.Σ. (στις 31.1.2011.)*

Της Ελένης Μήτσου

Σταύρο, πώς είδες την τελευταία γενική συνέλευση των εργαζομένων;

Εξαιρετικά σημαντική. Ήταν μια μεγάλη νίκη της βάσης ενάντια στην ηγεσία του σωματείου. Η ηγεσία του σωματείου ήθελε να κλείσει τον αγώνα. Η βάση αντιστάθηκε. Αναπτύχθηκε μια συσπείρωση γύρω από τις μαχητικές θέσεις που πρόβαλαν οι δύο μικρές παρατάξεις στον χώρο μας, η ΕΑΣ και η Ανεξάρτητη Παρέμβαση (έχει μια έδρα στο διοικητικό συμβούλιο) μαζί με μια ανεξάρτητη συσπείρωση εργαζομένων

Τι αντανακλούσε αυτό από τη μεριά των εργαζομένων;

Αφύπνιση. Πολλοί εργαζόμενοι έχουν αφυπνιστεί και όπως φάνηκε και στην τελευταία γενική συνέλευση έχουν και άποψη και ιδέες. Πολλοί από αυτούς ανήκαν στο χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. Υπάρχουν μέλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ που πήγαν σε συναντήσεις του κόμματός τους και έσκισαν δημόσια τη κάρτα μέλους τους. Χτες και προχτές στην πορεία πρωτοστάτησαν σε μεγάλο βαθμό πρώην ΔΑΚίτες. Έφυγαν από τη ΔΑΚΕ (ΝΔ) και τώρα είναι στην πρώτη γραμμή και βγαίνουν σκληρά απέναντι στη ΔΑΚΕ και στο πολιτικό σύστημα.

Παρότι οι εργαζόμενοι επέβαλαν την θέληση τους  στην τελευταία γενική  συνέλευση,  είδαμε μικρότερους αριθμούς στην  τελευταία πορεία από τις προηγουμένες. Πώς εξηγείται αυτό;

Έχουμε ανοιχτό σαμποτάζ των κινητοποιήσεων από την ηγεσία του συνδικάτου.  στις τελευταίες κινητοποιήσεις  ο πρόεδρος και το μεγαλύτερο κομμάτι της ηγεσίας ήταν απόντες  – και αποθαρρύνουν τον κόσμο από το να συμμετέχει. Παρόλα αυτά όμως οι κινητοποιήσεις ήταν πολύ πετυχημένες. Είχαμε μεγάλο αριθμό εργαζομένων οι οποίοι ήταν πολύ μαχητικοί – και δεν είχαμε τα παρατράγουδα της προηγούμενης πορείας που άλλα ήθελαν οι εργαζόμενοι και άλλα έκανε η ηγεσία του συνδικάτου και στο Σύνταγμα και στην Ομόνοια.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία θα προσπαθήσει, σίγουρα, να ξαναπάρει τον έλεγχο στην ερχόμενη γενική συνέλευση. Πώς βλέπετε να αντιμετωπίζετε αυτόν τον κίνδυνο;

Πρέπει η γενική συνέλευση να εκλέξει επιτροπή που θα αναλάβει το συντονισμό του αγώνα. Αν η πορεία του αγώνα μείνει στα χέρια του Δ.Σ. θα τον ξεπουλήσουν.

 Επίσης πρέπει να υπάρξουν επιτροπές ανά αμαξοστάσιο. Αυτή την πρόταση την είχαμε βάλει παλιότερα σαν σχήμα, και είχε μάλιστα περάσει σε μια γενική συνέλευση το περασμένο φθινόπωρο. Όμως το ΔΣ σαμπόταρε αυτές τις επιτροπές, δεν τις άφησε να εξελιχτούν. Μόνο εδώ στο αμαξοστάσιο του Πειραιά λειτουργεί μια επιτροπή εργαζομένων, η οποία μαζεύεται τις Κυριακές και ανταλλάσσει απόψεις για την πορεία του αγώνα.

Σε μερικές μέρες το νομοσχέδιο πάει στην ολομέλεια της βουλής για να ψηφιστεί. Πώς θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι;

Υπάρχει ασφαλώς κούραση γιατί είμαστε σε απεργίες εδώ και πάνω από δύο μήνες, αλλά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων είναι αγανακτισμένο και πολύ μαχητικό. Πιστεύω πως από τη στιγμή που κατατεθεί το νομοσχέδιο στην ολομέλεια οι εργαζόμενοι θα στηρίξουν μια μαχητική πρόταση του είδους επαναλαμβανόμενες, καθημερινές 24ωρες απεργίες.

Η κυβέρνηση βέβαια θα προχωρήσει όπως έχει ήδη κάνει σε δικαστικές αποφάσεις ενάντια στους απεργούς, ακόμα και σε επίταξη. Πώς νομίζεις πως θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι;

Ναι, είναι πολύ πιθανό για να μην πούμε σίγουρο ότι θα προχωρήσουν σε τέτοια μέτρα. Εξάλλου υπάρχουν ήδη δύο δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες κήρυξαν τις απεργίες μας παράνομες –  παρόλα αυτά εμείς προχωρήσαμε. Αν επιχειρήσουν να μας επιτάξουν πιστεύω πως οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε κατάληψη των αμαξοστασίων. Εμείς σαν ΕΑΣ σίγουρα θα υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο. Σε μερικά αμαξοστάσια θεωρώ πως είναι σίγουρο πως θα βρει μαζική ανταπόκριση και στη συνέχεια θα μπορέσει να επεκταθεί και στα υπόλοιπα.

Σταύρο, καλή συνέχεια, καλή αντοχή και ευχαριστούμε.

Εγώ σας ευχαριστώ.

______________________

* Σχετική ανακοίνωση του «Ξ» στο www.xekinima.org στις 2.2.11. – Προκήρυξη του "Ξ" για τις Συγκοινωνίες: Ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων )

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα