Μαθητικές κινητοποιήσεις: «λένε ότι… είμαστε ο ανθός της ελληνικής κοινωνίας»…

Προκήρυξη που μοιράζει σήμερα το «Ξ» στις μαθητικές κινητοποιήσεις που καλούνται σε μια σειρά πόλεις 
Παρακάτω, σελιδοποιημένη, σε μορφή pdf, για εκτύπωση ή φωτοτυπίες

prok_mathites

 

 

Όμως,

 • πηγαίνουμε σε σχολεία με μεγάλες ελλείψεις επειδή η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί δραματικά μας συνθλίβει η εντατικοποίηση, οι άπειρες ώρες φροντιστηρίων και το άγχος των εξετάσεων
 • μας απωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα που επιβραβεύει την παπαγαλία και διδάσκει τον ανταγωνισμό
 • βιώνουμε την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις από τις αντιλαϊκές πολιτικές μέσα στα σπίτια μας
 • βλέπουμε το τέρας του φασισμού και του ρατσισμού να σηκώνει κεφάλι
 • ξέρουμε ότι το μέλλον που εγγυάται το σύστημα είναι η ανεργία, οι δουλειές των 100 €, η φτώχεια, η μετανάστευση

Εμπρός στο δρόμο της Ισπανίας

Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση δεν αρκεί μια διαδήλωση. Είναι απαραίτητο η νεολαία να βγει μπροστά σε ένα μεγάλο κίνημα με διάρκεια και μαζική συμμετοχή!

Ας δούμε το παράδειγμα της Ισπανίας. Εκεί, στις 26 Οκτωβρίου, 2 εκατομμύρια μαθητές και φοιτητές έκαναν αποχή από τα μαθήματα και την ίδια μέρα 200.000 κατέβηκαν στους δρόμους. Αυτό το κατάφεραν μέσα από καλή προετοιμασία και πολλές μέρες ενημερωτικής δράσης με φυλλάδια και αφίσες που οργάνωσε το  «Συνδικάτο Σπουδαστών και Μαθητών» (Sindicato de Estudiantes). Εμπρός λοιπόν στο δρόμο της Ισπανίας!

Πώς να προχωρήσουμε;

Για να προχωρήσει ο αγώνας χρειάζεται οργάνωση και συντονισμός σε κάθε πόλη και πανελλαδικά. Τα Μαθητικά Συντονιστικά πρέπει να είναι δημοκρατικά, ανοιχτά σε όλους τους μαθητές και κάθε σχολείο να στέλνει εκπροσώπους. Επιπλέον, χρειάζεται να γίνουν συνελεύσεις σε κάθε σχολείο όπου να συζητηθούν τα προβλήματα και να αποφασιστούν οι επόμενες δράσεις. Σε ότι αφορά τα αιτήματα πάλης, προτείνουμε τα παρακάτω:

 •  αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην παιδεία
 •  πρόσληψη μόνιμων καθηγητών για να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα και να γίνεται καλύτερο μάθημα
 •  δωρεάν μετακινήσεις σε όλους/ες και δωρεάν σίτιση σε όσους έχουν ανάγκη
 •  ενισχυτική διδασκαλία σε κάθε σχολείο για να μην οδηγούνται οι μαθητές στα ιδιωτικά φροντιστήρια
 •  να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια για να μην βασίζεται στις εξετάσεις παπαγαλίας-ανταγωνισμού-άγχους και να δίνει τη δυνατότητα σε κάθε μαθητή να σπουδάζει αυτό που επιθυμεί
 •  όχι στο ρατσισμό και το φασισμό, να ενταχθούν όλα τα προσφυγόπουλα μέσα στα σχολεία
 •  να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι που διαλύουν την παιδεία και έχουν οδηγήσει την κοινωνία στη φτώχεια

Όχι στα κόμματα;

Πολλοί μαθητές αντιδρούν στα κόμματα και τις οργανώσεις. Αιτία για αυτό είναι ότι πολλά κόμματα δεν αφήνουν τους μαθητές να αποφασίζουν δημοκρατικά και καπελώνουν. Όμως η ισοπεδωτική αντίδραση ενάντια σε όλες οργανώσεις της Αριστεράς και του κινήματος είναι λάθος. Άλλωστε μόνο οι φασίστες θέλουν να απαγορευτούν τα κόμματα. Αν υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες κανένας δεν μπορεί να αποφασίσει για εμάς χωρίς εμάς. Οι οργανώσεις του κινήματος μπορούν να προσφέρουν ιδέες και προτάσεις κι έτσι να ενισχύσουν τον αγώνα. Στην Ισπανία δεν θα είχε οργανωθεί αυτή η ιστορική κινητοποίηση χωρίς τη συμβολή του «Συνδικάτου Φοιτητών και Μαθητών» στο οποίο συμμετέχουνφανερά και μέλη οργανώσεων της επαναστατικής Αριστεράς.

Αγώνας ενάντια στο σύστημα

Για προβλήματα της παιδείας και της κοινωνίας υπάρχει μια κοινή αιτία: η δικτατορία της αγοράς. Μια απειροελάχιστη οικονομική ελίτ ζει μέσα στη χλιδή και καταπιέζει την τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας. Για αυτό χρειάζεται να αγωνιστούμε για μια πραγματικά ελεύθερη και δίκαιη κοινωνία, στην οποία οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα αποφασίζουν για τη ζωή τους, θα ελέγχουν την οικονομία και την πολιτική, ελεύθερα και δημοκρατικά – μια κοινωνία σοσιαλιστική.

Για να αντιμετωπίσουμε τους καπιταλιστές που έχουν στα χέρια τους τις κυβερνήσεις, τα ΜΜΕ, τα σχολεία και τις αστυνομίες χρειάζεται Οργάνωση! Το «Ξεκίνημα» είναι μια οργάνωση μαρξιστική, επαναστατική, σοσιαλιστική. Συμμετέχει στη CWI, την Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή, μαζί με πολλές ακόμη οργανώσεις και κόμματα σε όλο τον κόσμο. Αν θέλεις να συμβάλεις σε αυτό τον αγώνα έλα σε επαφή μαζί μας!

www.xekinima.org | [email protected] | www.facebook.com/xekinimacwi 

ΞΕΚΙΝΗΜΑ Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής