«Μας σκάβουν τον λάκκο»: 27 χρόνια από τα Ίμια – πετρέλαιο και αέριο φέρνουν ξανά την απειλή πολέμου πιο κοντά!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της ελληνο-τουρκο-κυπριακής πρωτοβουλίας ενάντια στον πόλεμο και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο «Μας σκάβουν τον λάκκο-Kasma birak-Don’t Dig»

Πριν 27 χρόνια, η κρίση των Ιμίων έφερε αντιμέτωπους τους στρατούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, σε ένα θερμό επεισόδιο που λίγο έλειψε να καταλήξει σε πολεμική σύγκρουση. Το καλοκαίρι του 2020 είχαμε μια παρόμοια διαμάχη, με τους δύο στόλους να έχουν παραταχθεί ο ένας απέναντι στον άλλο, φτάνοντας στο σημείο να έχουμε επακούμβηση δύο φρεγατών. Σήμερα, η ένταση συνεχίζεται με το ενδεχόμενο ενός πολεμικού επεισοδίου να φαίνεται πολύ κοντινό. 

Μια πολεμική ανάφλεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα ενέπλεκε πιθανά και άλλες χώρες της περιοχής (Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, κτλ).

Τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης και στις δύο χώρες καλλιεργούν ξανά μια εθνικιστική παραφροσύνη, όπως και το ‘96, για να καλύψουν τον πραγματικό λόγο της αντιπαράθεσης: τα κοιτάσματα πετρελαίου και ορυκτού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Αν. Μεσόγειο και τη μάχη για κυριαρχία μεταξύ της Ελληνικής και της Τουρκικής ελίτ.

Οι κυβερνήσεις και τα κανάλια υπόσχονται αόριστα πλούτη στους λαούς τους αλλά η αλήθεια είναι ότι  η εξόρυξη αυτών των κοιτασμάτων θα συμβάλλει καθοριστικά στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και θα οδηγήσει σε πολεμικές συγκρούσεις. Μιλάνε υποκριτικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής την ώρα που σχεδιάζουν πυρετωδώς νέες εξορύξεις.

Ο πλανήτης καίγεται αλλά οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ κερδίζουν από γεωπολιτικά παιχνίδια γύρω από τα πετρέλαια και το ορυκτό αέριο. Οι εξορύξεις δεν υπήρξαν ποτέ πηγή πλούτου για τους λαούς. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση έστειλαν στον κάλαθο των αχρήστων τις (όποιες) δεσμεύσεις για πράσινη μετάβαση και έχουν επαναφέρει τους πιο καταστροφικους τρόπους παραγωγής ενέργειας στο τραπέζι: πετρέλαιο, ορυκτό αέριο, λιγνίτης, πυρηνικά. Όλα αυτά απειλούν να μετατρέψουν την περιοχή μας σε υποβαθμισμένη εξορυκτική -και πυρηνική- χαβούζα και πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί. 

Μέσα στο επικρατούν νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο αυτοί που θα χάσουν είναι οι λαοί που καλούνται να σκοτωθούν για να υπερασπιστούν τα κέρδη των πολυεθνικών του πετρελαίου, των πολεμικών βιομηχανιών και τα συμφέροντα που υπηρετούν οι μεγάλες δυνάμεις αλλά και οι εκάστοτε κυβερνήσεις της περιοχής.

Οι λαοί που μοιραζόμαστε τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα γύρω από την Μεσόγειο δεν είμαστε εχθροί, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε ούτε χρειάζεται να πολεμήσουμε για να διαμοιράσουμε τις ΑΟΖ ή τα κοιτάσματα που ούτως ή άλλως πρέπει να παραμείνουν θαμμένα εκεί που βρίσκονται. 

Οι εχθροί των λαών είναι οι πετρελαϊκές και οι κυβερνήσεις που τις υπηρετούν. Χρειάζεται να πολεμήσουμε για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ελευθερία.

Η εξόρυξη και καύση υδρογονανθράκων επιταχύνει την παγκόσμια κλιματική κρίση και προκαλεί φτώχεια, μισαλλοδοξία, πολεμικές συγκρούσεις και θάνατο.

Χτίζουμε μια κοινή πρωτοβουλία με περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο για την ανάπτυξη κοινού κινήματος που θα βάλει φρένο στα εξορυκτικά σχέδια και τις πολεμικές ιαχές στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Καλούμε κάθε συλλογικότητα να συνταχθεί σε αυτή τη μάχη και κάθε προοδευτικό άνθρωπο να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

ΟΧΙ στις εξορύξεις, ΟΧΙ στον πόλεμο!

*Σχετικά με την πρωτοβουλία «Μας Σκάβουν τον Λάκκο»

Η πρωτοβουλία «Μας Σκάβουν τον Λάκκο-Kazma Birak» συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία 73 περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτικών συλλογικοτήτων στην Ελλάδα την Τουρκία και την Κύπρο και είναι μια συνεργασία ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα