Μας σκάβουν τον λάκκο: Οι περιβαλλοντικοί αγώνες είναι κομμάτι της Πρωτομαγιάς!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Μας σκάβουν τον λάκκο»

Η πολλαπλή κρίση που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο (υγειονομική, οικονομική, οικολογική, κοινωνική) δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν και καμία. Ως κοινή πρωτοβουλία σε Ελλάδα-Κύπρο-Τουρκία ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο, πιστεύουμε στην ανάγκη σύνδεσης των κινημάτων. Έτσι, θεωρούμε ότι η Πρωτομαγιά έχει και οικολογικό περιεχόμενο!

  • Η πρωταρχική αιτία της πανδημίας είναι η οικολογική κρίση. Ακριβώς όπως το μεγάλο κεφάλαιο έχει αφαιρέσει τον ζωτικό χώρο από τους εργαζόμενους σε κάθε επίπεδο, τον έχει αφαιρέσει και από τα ζώα. Η μαζική βιομηχανία της κτηνοτροφίας προκαλεί συνεχώς νέες ασθένειες και επιδημίες. Οι οποίες φυσικά χτυπάνε περισσότερο τα πιο καταπιεσμένα στρώματα διεθνώς: τους φτωχούς, τους αποκλεισμένους και τους εργαζόμενους.
  • Η ατμοσφαιρική ρύπανση, που συνδέεται άμεσα με την καύση υδρογονανθράκων, έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ασθένειες και θανάτους λόγω αναπνευστικών προβλημάτων- τα οποία επίσης επιβαρύνουν τους ανθρώπους στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο παλεύουμε να σταματήσουν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Αν πρόκειται να αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό η κλιματική κρίση, οι οικονομίες θα πρέπει να είναι εντελώς απαλλαγμένες από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030. Για να γίνει αυτό ο τομέας της ενέργειας (από τις πρώτες ύλες μέχρι την παραγωγή και την διανομή) θα πρέπει να τεθεί στην ιδιοκτησία και τον δημοκρατικό έλεγχο της κοινωνίας. Όχι άλλα μεγαλεπήβολα έργα ή ορυχεία που καταστρέφουν την υγεία των εργαζομένων και αγνοούν την ισορροπία της φύσης. 
  • Η τερατώδης βιομηχανία τροφίμων οδηγεί στη δημιουργία υποκείμενων νοσημάτων και ταυτόχρονα αρνείται στους πολύ φτωχούς την πρόσβαση στην τροφή, εξοντώνοντας παράλληλα τους εργαζόμενους, με σκοπό το κέρδος για τους λίγους. 
  • Οι σχεδιασμοί για εξορύξεις ορυκτών καυσίμων στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να σταματήσουν! Όχι μόνο γιατί οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε εντάσεις και πολεμικά επεισόδια. Αλλά και γιατί απειλούν το περιβάλλον της περιοχής- σε μια σεισμογενή περιοχή σαν την δική μας, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες μεγάλων ατυχημάτων που θα προκαλέσουν εκτός από περιβαλλοντική καταστροφή και πολύ μεγάλες απώλειες σε θέσεις εργασίας στον τουρισμό, την αλιεία, κτλ.

Πιστεύουμε ότι τα κοινά αιτήματα των περιβαλλοντικών κινημάτων και των εργατικών αγώνων πρέπει να αναδειχτούν στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς! Οι περιβαλλοντικοί αγώνες πρέπει να συντονιστούν με το εργατικό κίνημα, και οι εργατικές διεκδικήσεις πρέπει να αποκτήσουν και οικολογικό περιεχόμενο!

Οι εργαζόμενοι και όσοι ζουν από την εργασία τους πλήττονται περισσότερο από την οικολογική καταστροφή. Πιστεύουμε ότι αν το εργατικό κίνημα υιοθετήσει τα αιτήματα του οικολογικού κινήματος θα αποκτήσει ένα πιο σύγχρονο και μαχητικό πνεύμα.

Δεν θέλουμε απλώς να επιβιώνουμε, θέλουμε να ζούμε ελεύθερα και ειρηνικά με τον κόσμο γύρω μας. Θέλουμε έναν τρόπο ζωής που θα δίνει προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και τον πλανήτη και όχι στο κέρδος. Δεν θέλουμε να αναπνέουμε τον ιό σε γιγαντιαία εμπορικά κέντρα, θέλουμε να ζούμε αρμονικά με τη φύση. Δεν θέλουμε καταστροφικές εξορύξεις που απειλούν το περιβάλλον και οδηγούν σε πολεμικές συγκρούσεις! Γι’ αυτό λέμε ότι ο αγώνας για το περιβάλλον είναι κομμάτι της Πρωτομαγιάς!

Καλούμε σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης για την Πρωτομαγιά την Πέμπτη 5/6 σε κάθε πόλη!

Μας σκάβουν τον λάκκο

Σημείωση: Η εκστρατεία “Μας σκάβουν τον λάκκο- Kazma Birak” ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 ενάντια στις προσπάθειες εξόρυξης ορυκτών καυσίμων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα κάλεσμα για ειρήνη και κλιματική δικαιοσύνη βρήκε ανταπόκριση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και 69 οικολογικές οργανώσεις κυρίως από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία έχουν υπογράψει τη δήλωση. Η εκστρατεία είναι ανοιχτή σε ατομική και συλλογική στήριξη. Επικοινωνήστε μαζί μας!
[email protected]

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα