Μας κυβερνούν ληστές!

Άρθρο της σύνταξης από το νέο τεύχος (368) του «Ξ» που κυκλοφορεί

Με τροπολογία που πέρασε στο παρά πέντε στη Βουλή (σε νόμο που αφορούσε τις επενδύσεις, στις 2 Απρίλη) οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απάλλαξαν από ενδεχόμενη δίωξη διευθυντικά στελέχη τραπεζών που έδιναν θαλασσοδάνεια στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ύψους συνολικά 200 εκ. ευρώ. Έτσι τα δάνεια που έδιναν στα κόμματά τους, οι διοικήσεις που διόριζαν αυτά τα ίδια κυβερνητικά κόμματα, δεν πρόκειται ποτέ να ερευνηθούν ποινικά και ποτέ δεν θα αποδοθούν ευθύνες! Η τροπολογία αυτή βάζει φρένο σε σχετική διαδικασία που είχε ήδη ξεκινήσει από οικονομικούς εισαγγελείς. Έτσι τα θαλασσοδάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα τα αποπληρώσουμε εμείς, που καλούμαστε να πληρώσουμε τα χρέη των ελληνικών τραπεζών.

Μερικές μέρες πριν το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, οι συγγενείς του προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη έβγαλαν στο εξωτερικό δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Όταν αυτό βγήκε στη δημοσιότητα, ο αδιάφθορος πρόεδρος που δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του, δήλωσε θιγμένος και θυμωμένος, ότι έχει διατάξει πλήρη έρευνα για τους υπαίτιους της κυπριακής κρίσης.

120.000 υπεράκτιες εταιρείες σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους εντόπισε τελικά η έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists – ΙCIJ). Η έρευνα ξεκίνησε όταν ο επικεφαλής της ΙCIJ πήρε ένα ανώνυμο δέμα με ένα σκληρό δίσκο και εκατομμύρια αρχεία (2,5 εκατομμύρια κατ’ ακρίβεια) εκ πρώτης όψεως εντελώς ακατανόητα. Η έρευνα απορρόφησε ειδικούς στην αποκρυπτογράφηση των σχετικών στοιχείων και 86 δημοσιογράφους από 46 χώρες. Διάρκεσε δε 15 ολόκληρους μήνες.

Σύμφωνα με το συνδικάτο των φοροτεχνικών στη Γερμανία, το γερμανικό δημόσιο χάνει κάθε χρόνο 400 δισ. ευρώ από αυτή τη φοροδιαφυγή (πάνω από 2 φορές το μέγεθος του ελληνικού ΑΕΠ). Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρώπη χάνει κάθε χρόνο 1 τρισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή αυτή! 

Ένα τρισ. ευρώ κάθε χρόνο μόνο από τη φοροδιαφυγή του κεφαλαίου! [1] Ένα ποσό που θα μπορούσε να μεταμορφώσει την ευρωπαϊκή ήπειρο σε «παράδεισο» αν επενδυόταν στην πραγματική οικονομία. Αντί γι’ αυτό η Ευρώπη βυθίζεται στη χειρότερη κρίση από το β’ παγκόσμιο πόλεμο, χωρίς προοπτική και χωρίς ελπίδα.

Τουλάχιστον 300 τέτοιες υπεράκτιες εταιρίες έστησε για τους πελάτες της ο γερμανικός κολοσσός της Ντόιτσε Μπανκ, 2.900 η Ελβετική UBS… Που είναι ο Σόιμπλε που κατάγγελλε τους Έλληνες εργαζόμενους για «διεφθαρμένους» και την οικονομία της Κύπρου σαν «οικονομία καζίνο», να βάλει λίγη τάξη;[2]

Τραπεζικό απόρρητο

Γιατί όμως διαμαρτύρονται όλοι αυτοί οι κύριοι της ΕΕ και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την φοροδιαφυγή; Μπορούν με ένα απλό μέτρο να εξαλείψουν το φαινόμενο αυτό: να καταργήσουν το τραπεζικό απόρρητο! Έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να αξιοποιεί τα διάφορα παραθυράκια για να φυγαδεύει αφορολόγητα ή να «ξεπλένει» τα κέρδη από τις βρωμοδουλειές του.

Όμως δεν πρόλαβε καλά καλά να βγει στη φόρα το σχετικό δημοσίευμα και βιάστηκαν διάφοροι στην ΕΕ (με πρώτους τους Αυστριακούς αξιωματούχους) να δηλώσουν ότι δεν πρέπει με τίποτα να καταργηθεί το τραπεζικό απόρρητο.

Με άλλα λόγια, αυτό που τους πόνεσε, περισσότερο απ’ οτιδήποτε, όταν αποκαλύφθηκε ο ρόλος αυτός του μεγάλου κεφαλαίου, ήταν μήπως και μπει ζήτημα κατάργησης του τραπεζικού απόρρητου.

Μήπως, έτσι, μάθει ο κόσμος σε ποιων τα χέρια βρίσκονται τα λεφτά, πόσα είναι τελικά αυτά τα λεφτά, και που «ταξιδεύουν»…

Μήπως ο κόσμος συνειδητοποιήσει αυτό που αποκάλυψε η έρευνα του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ελβετίας, στη Ζυρίχη, το 2011, ότι δηλαδή 147 εταιρείες όλες κι όλες ελέγχουν το 40% του συνολικού πλούτου που παράγει ο πλανήτης[3]. Κι έτσι τους μπει καμία «τρελή» ιδέα να τις εθνικοποιήσουν….

Δεν υπάρχει καμία προοπτική και καμία ελπίδα για καλύτερη ζωή μέσα από το καπιταλιστικό σύστημα. Ότι η άρχουσα τάξη κι αυτοί που κυβερνούν είναι κλέφτες και ληστές το αποδεικνύουν ξανά και ξανά τα στοιχεία που αποκαλύπτονται κάθε λίγο και λιγάκι, όσο κι αν προσπαθούν να τα κρατήσουν κρυμμένα. Είναι και ψεύτες, γιατί δεν θα μπορούσαν ποτέ να πούνε την αλήθεια στα λαϊκά στρώματα – ότι δηλαδή δεν είναι τίποτε άλλο από παράσιτα που ζουν σε βάρος της κοινωνίας, καταστρέφοντάς την. Βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβοι, είτε στην Ελλάδα είτε στη Γερμανία, θα συνεχίσουν να ληστεύουν τις κοινωνίες, να καταστρέφουν τις οικονομίες όσο κυριαρχούν οι «δυνάμεις των αγορών» που έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: το κέρδος!

Τόση σήψη, τέτοιο παρασιτισμό, τέτοια καταστροφική μανία ο καπιταλισμός έχει να παρουσιάσει από την εποχή του 2ου παγκόσμιου πολέμου. Οι εκπρόσωποι του θεωρούν το σύστημά τους απόρθητο και τους ίδιους ανίκητους.

Μπροστά στο εργατικό κίνημα και τους νέους, στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Νότια Ευρώπη, το σύνολο της Ευρώπης και όλο τον κόσμο, υπάρχει μόνο ένας δρόμος, μόνο μια επιλογή: η κατανόηση ότι αυτό το σύστημα δεν είναι σε θέση να προσφέρει παρά μόνο πόνο, δυστυχία και αίμα! Ότι μόνο η πάλη για την ανατροπή του έχει νόημα! Κι ότι χρειάζεται να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να χτίσουμε τους πολιτικούς φορείς, που θα φέρουν σε πέρας αυτό το έργο: μαζικά κόμματα της Αριστεράς, πραγματικά ταξικά, πραγματικά σοσιαλιστικά, επαναστατικά, διεθνιστικά!

Αυτός είναι ο στόχος που θέτει το «Ξ» και γι’ αυτόν παλεύει μέσα από τις γραμμές της CWI, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς.

______________________
[1] Ημερησία On Line, 4/4, 15.08,  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=113021055
[2] «Σύμφωνα με το Spiegel που επικαλείται στοιχεία του ICIJ, Έλληνες φοροφυγάδες διαθέτουν συνολικά 107 εταιρίες οφσόρ στις βρετανικές Παρθένους Νήσους, στην Καραϊβική, από τις οποίες όμως μόλις τέσσερις είναι δηλωμένες στις φορολογικές αρχές» (Ημερησία On Line, 4/4 12:36,http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=113021003)
[3] 147 εταιρείες ελέγχουν (δηλαδή καταστρέφουν) τον πλανήτη! www.xekinima.org 20.11.2011 https://xekinima.org/arthra/view/article/147-etaireies-elegxoyn-diladi-katastrefoyn-ton-planit/
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής